Fordmods Logo

EB2 no 4th gear 

 

Page 1 of 2 [ 17 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: EB2 no 4th gear
Posted: Sat Oct 29, 2005 10:26 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 1

Joined: 29th Aug 2005

Location: sydney
NSW, Australia

wondering if anyone can help with these few problems
EB 2 4 Speed V8 no 4th gear also no trip odo and speedo not working
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Nov 01, 2005 12:30 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 896

Joined: 3rd May 2005

Gallery: 18 images

Ride: Blueprint EB II Fairmont 5L

Location: Wanneroo
WA, Australia

do you have any other gears...this happened to me except the box stayed in 3rd gear ONLY..it does this wen it goes into safe mode coz it senses somethings wrong...turned out to be a fault in the selector switch...if you have the other problems aswell im guessing it could be fuses or somthing like that....or the odo / speedo isnt working coz its read from the box and its in safe mode therefore its not working.... or the fault is in the speedo sender in the box which is causing ur box to be in safe mode
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Nov 01, 2005 9:36 pm 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Age: 51

Posts: 46

Joined: 7th Nov 2004

Ride: Falcon

Location: Mt Druitt
NSW, Australia

ye going up a hill seems to have a lot of revs and not going anywhere,so im guessing that 1st and 4th are not working and all ther trouble started when the odo wasnt working i will change the speedo sensor and see what happens

 

_________________

EB2 Falcon S
EF2 Fairmont V8
EB2 S-XR6 Cobalt Blue Paid $400 for it he he

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Nov 01, 2005 10:10 pm 
ACT Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 6275

Joined: 24th Nov 2004

Ride: '06 BF GT-P

Power: 293 rwkw

Location: Canberra
ACT, Australia

Blown fuse!

Check/Replace the INST_BATT fuse (thats what it's called on EF/EL).

Now instruments, means the ECU puts the tranny into limp mode, so no 4th.

 

_________________

1998 DL LTD in Sparkling Burgundy, daily, 302W, stereo, slow - 97.5rwkw
2006 BF GT-P in Ego, mods. 293rwkw - 12.427@109 - 0-1000m 24.838@221

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Nov 02, 2005 10:38 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 496

Joined: 10th Nov 2004

Gallery: 5 images

Ride: EBII Fairmont Ghia

Location: Warragul
VIC, Australia

Yeah probably fuse, this has happened to me twice, 1. installed new electric aerial and maybe I shorted something, had to disconnect the battery and that fixed it. 2. On the weekend playing cricket with the car lights, and almost flattened the battery, solved by driving then turning off and back on.

Hope you get it sorted.

Ben
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Nov 02, 2005 10:57 pm 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Age: 51

Posts: 46

Joined: 7th Nov 2004

Ride: Falcon

Location: Mt Druitt
NSW, Australia

why would the ecu put it in limp mode,because the blown fuse?,speedo sender?

 

_________________

EB2 Falcon S
EF2 Fairmont V8
EB2 S-XR6 Cobalt Blue Paid $400 for it he he

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Nov 02, 2005 11:41 pm 
ACT Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 6275

Joined: 24th Nov 2004

Ride: '06 BF GT-P

Power: 293 rwkw

Location: Canberra
ACT, Australia

no speed signal means it doesn't know when to change gear, so it puts you in 3rd, unless you 'manual' shift it, then you get 1/2/3.

 

_________________

1998 DL LTD in Sparkling Burgundy, daily, 302W, stereo, slow - 97.5rwkw
2006 BF GT-P in Ego, mods. 293rwkw - 12.427@109 - 0-1000m 24.838@221

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Nov 03, 2005 5:06 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 896

Joined: 3rd May 2005

Gallery: 18 images

Ride: Blueprint EB II Fairmont 5L

Location: Wanneroo
WA, Australia

data_mine wrote:
no speed signal means it doesn't know when to change gear, so it puts you in 3rd, unless you 'manual' shift it, then you get 1/2/3.


i couldnt shift at all wen mine done it...it was either 3rd gear or reverse....you could slam the shifter back to 1st at 100kms and it wont do nothing...just stays in 3rd
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Nov 03, 2005 5:53 pm 
ACT Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 6275

Joined: 24th Nov 2004

Ride: '06 BF GT-P

Power: 293 rwkw

Location: Canberra
ACT, Australia

Worked in mine, maybe limp home was improved somewhat in the newer models.

 

_________________

1998 DL LTD in Sparkling Burgundy, daily, 302W, stereo, slow - 97.5rwkw
2006 BF GT-P in Ego, mods. 293rwkw - 12.427@109 - 0-1000m 24.838@221

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Nov 03, 2005 6:35 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 3184

Joined: 8th Nov 2004

Gallery: 6 images

Ride: EF Falcon

Location: Townsville
QLD, Australia

data_mine wrote:
no speed signal means it doesn't know when to change gear, so it puts you in 3rd, unless you 'manual' shift it, then you get 1/2/3.


I know it isnt in the spirit of it, but that is really cool!! :lol:

 

_________________

Nicco's M112 Blown, T-56 equipped EF
forums/viewtopic.php?t=68319

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Nov 03, 2005 6:46 pm 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Age: 51

Posts: 46

Joined: 7th Nov 2004

Ride: Falcon

Location: Mt Druitt
NSW, Australia

data_mine, yes its only third gear,ill tell my freind tonight
he can get the speedo sender sorted

 

_________________

EB2 Falcon S
EF2 Fairmont V8
EB2 S-XR6 Cobalt Blue Paid $400 for it he he

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Nov 03, 2005 6:59 pm 
ACT Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 6275

Joined: 24th Nov 2004

Ride: '06 BF GT-P

Power: 293 rwkw

Location: Canberra
ACT, Australia

if you're cluster isn't working, it's not the sender, just the fuse controlling the cluster.

 

_________________

1998 DL LTD in Sparkling Burgundy, daily, 302W, stereo, slow - 97.5rwkw
2006 BF GT-P in Ego, mods. 293rwkw - 12.427@109 - 0-1000m 24.838@221

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Nov 05, 2005 12:54 pm 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Age: 51

Posts: 46

Joined: 7th Nov 2004

Ride: Falcon

Location: Mt Druitt
NSW, Australia

ye i checked the auto tx,inst batt and one other fuse and they where ok

 

_________________

EB2 Falcon S
EF2 Fairmont V8
EB2 S-XR6 Cobalt Blue Paid $400 for it he he

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Nov 05, 2005 1:20 pm 
ACT Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 6275

Joined: 24th Nov 2004

Ride: '06 BF GT-P

Power: 293 rwkw

Location: Canberra
ACT, Australia

did you check them with a multimeter? or just visually?

If with a mutli and they're ok, I'd say next thing to check would be the cluster since it's the bit not working.

 

_________________

1998 DL LTD in Sparkling Burgundy, daily, 302W, stereo, slow - 97.5rwkw
2006 BF GT-P in Ego, mods. 293rwkw - 12.427@109 - 0-1000m 24.838@221

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Nov 05, 2005 9:40 pm 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Age: 51

Posts: 46

Joined: 7th Nov 2004

Ride: Falcon

Location: Mt Druitt
NSW, Australia

checked visually,will try multimeter next

 

_________________

EB2 Falcon S
EF2 Fairmont V8
EB2 S-XR6 Cobalt Blue Paid $400 for it he he

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 17 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sun Dec 17, 2017 6:01 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names