Fordmods Logo

ED fairmont ABS 

 

Page 2 of 2 [ 26 posts ] Go to page Previous  1, 2

 
 Post subject: EB EBS
Posted: Sun May 29, 2005 11:15 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 3

Joined: 29th May 2005

Ride: EB2 Wagon

Location: Brisbane
QLD, Australia

And now there's 3!
Had the trusty family EB wagon off the road for a new head and when I fired the beast up for the 1st time the ABS light initially lit up and then went out as normal but now comes on after 5-10mins even if just sitting idling. And the purge pump doesn't do its test run either. I've checked the relays and fuse link etc but I need more info......
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EB EBS
Posted: Mon May 30, 2005 1:38 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 2282

Joined: 14th Jan 2005

Gallery: 8 images

Ride: ED Fairmont Ghia & EF XR8

Location: Melbourne
VIC, Australia

Clive Packer wrote:
And now there's 3!
Had the trusty family EB wagon off the road for a new head and when I fired the beast up for the 1st time the ABS light initially lit up and then went out as normal but now comes on after 5-10mins even if just sitting idling. And the purge pump doesn't do its test run either. I've checked the relays and fuse link etc but I need more info......


better make that 4 my abs light has been on for ages normally comes on after about 30 - 40klms/ph or after about 5min of idling

i havnt really bothered to try and fix it as i dont like abs anyway. but hey since where on the subjuct it would be good to know how to test/fix the problem

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue May 31, 2005 4:56 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 3097

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 29 images

Ride: VU SS

Location: Ivanhoe
NSW, Australia

Hey Stang I can't seem to find one that cheap. Mate, reckon you could find me one for $30 and send it over - I'll pay for postage and everything :wink:

 

_________________

EF Fairmont now Sold!
Guides: Polishing|Modifications |Manual Conversion

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue May 31, 2005 6:23 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 79

Posts: 1233

Joined: 7th Apr 2005

Gallery: 7 images

Ride: GTHO PH 1 EF ex chaser

Location: Willow vale, GOLD COAST
QLD, Australia

The abs system HAS to checked with a proper tester otherwise you cannot get the codes and it cannot be properly reset :twisted: :roll:

 

_________________

Rotten Old Revhead!!! XW GTHO + EF ex cop car (exractors 2.5 cat back zorst !6" Simmons K&N +airbox mods Lowered with Bilstein shocks+Whiteline Bars NEXT THING Swap HO for GTP or Ferrari!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Jun 09, 2005 1:31 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1392

Joined: 5th Nov 2004

Ride: XR6 Turbo, XR8, Transit

Location: Somewhere
VIC, Australia

Does anyone with an ED have ABS that works??

If you guys sort it out - let me know what the go is...

my XR has the ABS light turn on straight away, and never goes out. Its not the ABS computer as I have already replaced it.

my Fairmont has the ABS light come on after I start moving.

 

_________________

www.XR8Chic.com
1993 ED XR8 - Poly Green, AFR 185 Alloy heads, Edlebrock Performer RPM Manifold, Crane 2031, T56 6 Speed, 3.9 diff, = 205.7 rwkw.
1993 ED Fairmont - Cobalt Blue, 5L, 17" CSA's and not much else.
1969 Mustang Fastback - Gunmetal Grey, 302, Auto, LHD. Doesn't go very hard, but looks sexy as !

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Jun 09, 2005 1:34 am 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 3097

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 29 images

Ride: VU SS

Location: Ivanhoe
NSW, Australia

s**t don't tell me that!

 

_________________

EF Fairmont now Sold!
Guides: Polishing|Modifications |Manual Conversion

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: ED DIAG not working.
Posted: Sat Jul 09, 2005 11:34 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 10

Joined: 8th Jul 2005

Location: Sydney
NSW, Australia

Hey guys,

Same thing here, "CHECK ABS" has been on since purchase, the fluid was like sewerage so family member rebuilt all calipers and we flushed the system. I tried putting her into DIAG mode but nothing happens.
I jump the "ABS GND" and "ABS STI" together with a spaded female, sometimes lights will just go off, but will come on after I move the car about 1 metre. How the hell can I slip this thing into DIAG mode?
Does anyone know what causes this yet?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Jul 10, 2005 5:39 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 3097

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 29 images

Ride: VU SS

Location: Ivanhoe
NSW, Australia

I think that if you can't get it into diagnostic mode it means you have a rooted computer.

 

_________________

EF Fairmont now Sold!
Guides: Polishing|Modifications |Manual Conversion

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Jul 10, 2005 7:45 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 44

Posts: 762

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 6 images

Ride: XB 351 V8 & BA GT

Location: Sydney
NSW, Australia

Guess what, I have the same problem!! Diag doesnt work and light comes on just after i fire up the beast. Whaats happening? :shock:

 

_________________

XB 351 and BA GT

FordMods No: 288

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: eb abs (continued)
Posted: Wed Aug 17, 2005 9:49 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 3

Joined: 29th May 2005

Ride: EB2 Wagon

Location: Brisbane
QLD, Australia

I keep on trying to get my abs to behave - haven't succeeded yet but inventing new words along the way!

To trusty wagon to local purveyors of fine ford products - they plugged into abs computer and proclaimed a wheel sensor to be faulty. I took it home and rechecked wiring etc. as per info obtained from this site. All 4 wheel sensors 2.5kOhm + signal received when wheels rotated. Retested operation of system relay. 12V getting onto back of pump relay (OK). Can jump relay and get pump to fire. Tested circuits at abs ecu pump. Can't get ecu into diagnostics mode.
Has anyone actually managed to do this by shorting the 2 pins?
Maybe we are all trying the wrong pins?
Which of the 2 pins is the ST pin and which is the earth?
What should the colour coding of the wires to the pins be so I can double check?
Would there be a circuit diagram for the actual ecu floating around out there now that the technology is no long cutting edge?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: EB ABS TROUBLESHOOTING
Posted: Fri Aug 19, 2005 1:40 am 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 3

Joined: 29th May 2005

Ride: EB2 Wagon

Location: Brisbane
QLD, Australia

Got abs to work!
Replaced ECU ($125 from wreckers) - plugged it in and away we go!
While I was at the wreckers another punter rang looking for the same thing so it must be a common problem.
Ford mechanic I spoke to said he unplugs his ECU before he disconnects the battery or jump-starts his eb because of the known problems.
So There You Go!
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 2 of 2  [ 26 posts ]  Go to page Previous  1, 2

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 18, 2017 3:23 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names