Fordmods Logo

ED V8 Fairmont ABS 

 

Page 1 of 1 [ 4 posts ] 

 
 Post subject: ED V8 Fairmont ABS
Posted: Sun Jun 03, 2007 1:31 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 64

Posts: 225

Joined: 9th Nov 2004

Ride: EDV8 Fairmont

Location: perth
WA, Australia

When braking at very low speeds (less than 5 kph ) occassionaly the ABS cuts in and hammers and allowing the brake pedal to go low to the floor. You really have to stand on it to stop. The ABS light may or may not come on.
Did a diagnostics and spat out code 45 which is RHF sensor. I checked its resistance which was within specs.
Where is fuse to disable and how to remove ECU if it is the problem.
Any ideas?

Richie.

 

_________________

1993 ED F/mont 5.0L, Auto, Edelbrock RPM's, CompCam XE276HR, Crane Gold Race 1.7's, Edelbrock Performer, 75mm T/B, MAP, 42lb , GenIII coils, PH4000's , Twin 2.5", Thermos & underspeeds, 3.7 LSD, 2800 stall and MoTec M800, 372fwhp @ 5400rpm & 387 ft-lb @ 4400 rpm.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Jun 03, 2007 1:41 pm 
Smokin em up
Offline

Posts: 214

Joined: 8th May 2007

Gallery: 1 images

Ride: Falcon

Location: Melb
VIC, Australia

id replace the rhf sensor, that will fix the prob for sure, but check the tone wheel first

 

_________________

aaahh yes! a forums with more freedom than a nerd in an empty library- www.psupernak.com register asap!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Jun 03, 2007 2:35 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 64

Posts: 225

Joined: 9th Nov 2004

Ride: EDV8 Fairmont

Location: perth
WA, Australia

what to check on tone wheel.
as a matter of interest the problem has occurred using slotted DBA rotor and now also RDA slotted and dimpled.

Richie.

 

_________________

1993 ED F/mont 5.0L, Auto, Edelbrock RPM's, CompCam XE276HR, Crane Gold Race 1.7's, Edelbrock Performer, 75mm T/B, MAP, 42lb , GenIII coils, PH4000's , Twin 2.5", Thermos & underspeeds, 3.7 LSD, 2800 stall and MoTec M800, 372fwhp @ 5400rpm & 387 ft-lb @ 4400 rpm.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jun 05, 2007 9:31 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 64

Posts: 225

Joined: 9th Nov 2004

Ride: EDV8 Fairmont

Location: perth
WA, Australia

For those interested - on EDV8 Fairmont ABS ECU's code 45 is actually LHF sensor and not RHF as per manual. There must be typo in the manual or program typo. I came across Ford computer repairer who had seen the problem before.
Sure enough went to check mine and the LHF connector had fried on the extractors - the exhaust guy had melted it when he installed the pacies and simply taped it up with black insulation tape. It was intermittenley shorting.
Thanx.

Richie.

 

_________________

1993 ED F/mont 5.0L, Auto, Edelbrock RPM's, CompCam XE276HR, Crane Gold Race 1.7's, Edelbrock Performer, 75mm T/B, MAP, 42lb , GenIII coils, PH4000's , Twin 2.5", Thermos & underspeeds, 3.7 LSD, 2800 stall and MoTec M800, 372fwhp @ 5400rpm & 387 ft-lb @ 4400 rpm.

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 4 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 12 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Wed Dec 13, 2017 3:34 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names