Fordmods Logo

EL Transmission problem 

 

Page 1 of 2 [ 17 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: EL Transmission problem
Posted: Sat Feb 05, 2005 1:58 pm 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 52

Joined: 2nd Feb 2005

Ride: AU I XR6 VCT

Location: Sydney
NSW, Australia

My XR6 Tranny (4 spd auto) has this unusual problem. seems that when u slow right down and go to take off again (without coming to a dead stop), the trans will kick down to 2nd from 3rd like normal but with an almighty bang. It almost seems like it jups out of gear and then back in again.Anyone heard of this or know what could be causing it? all drives fine otherwise

 

_________________

drive it like it was built to be driven

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Feb 05, 2005 2:35 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 1434

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 15 images

Ride: ALTED XR6 - ALTED EA - EF TAXI

Location: Sunshine Coast QLD
QLD, Australia

Inhibitor switch? ..
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Feb 05, 2005 5:19 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 1000491

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 2 images

Ride: AUXR6 HP With Ducati SupA Bike!

Location: Perth
WA, Australia

doubt it be the switch sounds liek the s5 could be rooted or even the unis

 

_________________

RIP SCOTT

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Feb 05, 2005 7:27 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 48

Posts: 655

Joined: 9th Jan 2005

Gallery: 5 images

Ride: Build# 499 BF F6 TYPHOON DEJA VU

Location: Melbourne
VIC, Australia

its the switch i had the same problem

 

_________________

232.5 RW KILLER WASPS

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Feb 06, 2005 7:31 pm 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 52

Joined: 2nd Feb 2005

Ride: AU I XR6 VCT

Location: Sydney
NSW, Australia

did yours also hang in first if u really boot it then take ur foot off, then drop into 3rd with a bit of a clunk feeling?

 

_________________

drive it like it was built to be driven

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Feb 06, 2005 7:44 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 54

Posts: 4102

Joined: 18th Nov 2004

Gallery: 10 images

Ride: PX2 Ranger 4x4 XLT Dual CAB

Location: Carrum Downs
VIC, Australia

andwoo83 wrote:
did yours also hang in first if u really boot it then take ur foot off, then drop into 3rd with a bit of a clunk feeling?


That sounds to me like the S5 solenoid problem, its a harsh change from 1st to 2nd.

 

_________________

Image
She's meanness put to music and the b**ch is born to run!
Like the sign says, "speed's just a question of money. How fast can you go?"

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Feb 06, 2005 7:56 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 48

Posts: 655

Joined: 9th Jan 2005

Gallery: 5 images

Ride: Build# 499 BF F6 TYPHOON DEJA VU

Location: Melbourne
VIC, Australia

andwoo83 wrote:
did yours also hang in first if u really boot it then take ur foot off, then drop into 3rd with a bit of a clunk feeling?


thats how it started,, then it started to drop gears on the freeway when i was driving,, bunny hopping and s**t, no fault codes were coming up

 

_________________

232.5 RW KILLER WASPS

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Feb 06, 2005 8:03 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 42

Posts: 433

Joined: 7th Nov 2004

Gallery: 3 images

Ride: ED Falcon

Location: Brisbane
QLD, Australia

my ed 4 speed is not going into overdrive on the highway, most times i can hold it in 3rd, then select d but nothing happens,

My changed up through the gears and back down are ok tho
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Feb 06, 2005 9:34 pm 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 52

Joined: 2nd Feb 2005

Ride: AU I XR6 VCT

Location: Sydney
NSW, Australia

My EL doesnt stick in any gears it is only if u give it a good boot like off the lights and then lift the foot right off. Seems to just hang there while it decides where to go then just drops into 3rd like a bag of wet s**t. Goes fine on the highway. No noises or vibrations or anything like that and i ought to know cos i do around 1000 k's of highway driving every week lately. Something makes me think it could need an oil change though as the car has done 190 kand id be doubtful that the oil has ever been changed in it. Blocked filter or something maybe???

 

_________________

drive it like it was built to be driven

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Feb 06, 2005 9:40 pm 
Technical Contributor
Offline

Age: 40

Posts: 1032

Joined: 6th Nov 2004

Ride: Shockwave BA XR6

Power: 152 rwkw

Location: Caroline Springs
VIC, Australia

try getting the auto serviced and change the s5 as others have suggested it should fix the problem for you
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Feb 07, 2005 11:27 am 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 5051

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Kia Rio - 1.4L Auto

Power: 238 rwkw

Location: Westside
VIC, Australia

My EL Ghia does the same thing.

When you boot it from a standing still, or low RPM and let off suddenly at higher RPM (like 3500 or 4000) it will drop from 1st to 3rd after hanging in 1st for a second or 2.

It only does it in power mode though, not econ. Otherwise it shifts and goes perfectly.

And its done this since I bought the car 4 years ago, when it has 30,000km on the clock. I assumed this had to do something with the Tickford programming of the auto shifts in power mode, as otherwise everything works perfectly. And its not the only EL XR6 auto I have driven that does this.

So maybe its just normal. Feels really bad, like the trannys gonna fall out or something, but 4 years on and mine is still going strong.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Feb 07, 2005 7:01 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 155

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 2 images

Ride: EL XR6

Location: melb
VIC, Australia

My parents EL Falcon made a big bang noise when changing from 1st-2nd, and sometimes 2nd-3rd, we changed the s5 solenoid, fixed the problem, now after 2 weeks, when slowing down, shifting down gears 3rd-2nd it make clank noise, softer one then before,

what would be the problem here?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Feb 10, 2005 3:07 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 35

Posts: 87

Joined: 12th Dec 2004

Ride: '97 EL GLi Falcon

Location: Melbourne
VIC, Australia

Can someone entertian me and give me a rough idea on price to repalce an S5? :lol:

Reading through the symptoms of the other 4sp's, it sounds like mine to a T!

Thanks!
Wolfpac

 

_________________

Hot Chilli Red EL, Doof, Vrooom and Sittin' Low, the way it should be!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Feb 10, 2005 3:24 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 54

Posts: 4102

Joined: 18th Nov 2004

Gallery: 10 images

Ride: PX2 Ranger 4x4 XLT Dual CAB

Location: Carrum Downs
VIC, Australia

wolfpac_w wrote:
Can someone entertian me and give me a rough idea on price to repalce an S5? :lol:

Reading through the symptoms of the other 4sp's, it sounds like mine to a T!

Thanks!
Wolfpac


IIRC around $300-$350 including service and new rear bush

 

_________________

Image
She's meanness put to music and the b**ch is born to run!
Like the sign says, "speed's just a question of money. How fast can you go?"

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: 4spd Auto
Posted: Thu Feb 10, 2005 5:53 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 36

Posts: 4

Joined: 10th Feb 2005

Ride: ef fairmont & 1966 mustang

Location: melbourne
ACT, Australia

Hey guys if your in vic and want to get your eb ed ef el and so on to shift harder and quicker. Go see the guys at Preston automatics and differentials 9416-9935. They're mates of mine and i got them to install a shift kit in my ef seeing that they're the only guys in australia that can modify shift kits for late model fords. if your interested in getting your car shiftting good or even any other auto or diff prob they are the guys to see. they my ef fairmont 6cyl with 19"s cherping in the dry so they're doing something right. Preston Automatics & Differentials 9416-9935
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 17 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 15 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 19, 2017 3:57 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names