Fordmods Logo

el v8 auto :( 

 

Page 1 of 1 [ 7 posts ] 

 
 Post subject: el v8 auto :(
Posted: Sun Aug 24, 2008 10:44 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 29

Posts: 181

Joined: 10th Apr 2006

Gallery: 1 images

Ride: XR6 Turbo, EF 5.0L V8 Turbo

Location: melbourne
VIC, Australia

i have just put a el xr8 engine and auto into my ef... it drives ok but the auto won't shift properly.
you have to be doing around 50kmh for it to change into 2nd, 75 for 3rd and about 100 for 4th gear. it shifts fine and doesn't slip, and changes normally under full throttle. it also changes down gears when slowing down.
i changed the filter but didn't change all the oil, only about 4l.
anyone had this problem before? :?

 

_________________

EF V8T 11.54 @118mph

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: el v8 auto :(
Posted: Sun Aug 24, 2008 11:15 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 66

Posts: 2548

Joined: 18th Mar 2006

Ride: EF-XR8chaser

Location: wollongong
NSW, Australia

xhxrsix wrote:
i have just put a el xr8 engine and auto into my ef... it drives ok but the auto won't shift properly.
you have to be doing around 50kmh for it to change into 2nd, 75 for 3rd and about 100 for 4th gear. it shifts fine and doesn't slip, and changes normally under full throttle. it also changes down gears when slowing down.
i changed the filter but didn't change all the oil, only about 4l.
anyone had this problem before? :?
did you change the ecu to suit the motor-gearbox combo.

 

_________________

R.I.P HANS HARTMAN

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Aug 25, 2008 11:17 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 46

Posts: 3763

Joined: 25th Nov 2004

Gallery: 6 images

Ride: EFII 5.8 NOS TerroristGhia

Power: 274 rwkw

Location: Sydney Australia
NSW, Australia

I would be looking at the ECU for the Diff gears. If the diff gears are wrong, then you will get these symptoms. Try changing the sender from the box to the appropiate one for the current diff gears.
Brett

 

_________________

The Terrorist ED Retired due to RUST.
The TerrosistGhia, EF Ghia 351 EFI 5 Speed.
Millennium Falcon, Sleeper EL DOHC 6 Speed Manual EFI LPG
Member#1131
I didn't Vote for Multiculturalism, DID YOU!!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Aug 25, 2008 6:59 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 29

Posts: 181

Joined: 10th Apr 2006

Gallery: 1 images

Ride: XR6 Turbo, EF 5.0L V8 Turbo

Location: melbourne
VIC, Australia

oh sorry i put the diff in aswell so that should all be right.
i had to put the ecu in cos my ef was a 6cyl, all the wiring, auto computer, loom etc.
it doesn't hit the rev limiter or shift to early under full throttle... which is what it would do if the diff/speedo gear was wrong.
a few people have mentioned the auto tps so i might have a look at that...

 

_________________

EF V8T 11.54 @118mph

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Aug 25, 2008 9:34 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 29

Posts: 181

Joined: 10th Apr 2006

Gallery: 1 images

Ride: XR6 Turbo, EF 5.0L V8 Turbo

Location: melbourne
VIC, Australia

ok found the problem :) disconnected the auto tps and it shifts early (must be like a default mode) but now atleast it goes into the higher gears and im not driving around at 3000rpm!
so now i have to set the tps.. have to wait until tomorrow night when i get a multimeter at home.

 

_________________

EF V8T 11.54 @118mph

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Aug 26, 2008 8:41 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 66

Posts: 2548

Joined: 18th Mar 2006

Ride: EF-XR8chaser

Location: wollongong
NSW, Australia

xhxrsix wrote:
ok found the problem :) disconnected the auto tps and it shifts early (must be like a default mode) but now atleast it goes into the higher gears and im not driving around at 3000rpm!
so now i have to set the tps.. have to wait until tomorrow night when i get a multimeter at home.
scan for error codes,may help

 

_________________

R.I.P HANS HARTMAN

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Aug 26, 2008 10:46 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 29

Posts: 181

Joined: 10th Apr 2006

Gallery: 1 images

Ride: XR6 Turbo, EF 5.0L V8 Turbo

Location: melbourne
VIC, Australia

yeah i think it would have about 1billion error codes! the oil light, abs and airbag lights are on all the time haha.
cos its a gli with one airbag not 2, no abs and no oil gauge (or pressure sender is stuffed)
i'm just glad its not the auto itself, couldn't be bothered spending another weekend taking it out!

 

_________________

EF V8T 11.54 @118mph

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 7 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 21 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sun Dec 17, 2017 10:24 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names