Fordmods Logo

excecive rev limetring with speedo corcting device 

 

Page 1 of 2 [ 20 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: excecive rev limetring with speedo corcting device
Posted: Tue Apr 03, 2007 10:16 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 46

Posts: 302

Joined: 29th Nov 2006

Gallery: 12 images

Ride: au futura

Location: se melbourne
VIC, Australia

ok got speedo corecting device working but now when you plant you foot it hits the rev limeter and wont change gear to you back your foot off and thats leaving it in drive not shifting throu the gears man but dose same thing wen man shifting to anyone had this prob and what to do to get it changing rite ?

 

_________________

now have a series 1 au starting the mods slowly
now have a xw wagon to restore

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Apr 03, 2007 10:31 pm 
Fordmods Addict
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 7958

Joined: 1st Jun 2005

Gallery: 13 images

Ride: Falcon

Power: 237 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

You've modified the speedo signal to the ECU as well.
Out of interest, where have you tapped into the speedo signal?

 

_________________

ED XR8 Sprint - S-Trim, V500, 249rwkw
BF MKII F6 Tornado - 237rwkw

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Apr 03, 2007 11:01 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 46

Posts: 302

Joined: 29th Nov 2006

Gallery: 12 images

Ride: au futura

Location: se melbourne
VIC, Australia

at the cluster

 

_________________

now have a series 1 au starting the mods slowly
now have a xw wagon to restore

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Apr 03, 2007 11:16 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 46

Posts: 302

Joined: 29th Nov 2006

Gallery: 12 images

Ride: au futura

Location: se melbourne
VIC, Australia

bump

 

_________________

now have a series 1 au starting the mods slowly
now have a xw wagon to restore

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Apr 03, 2007 11:16 pm 
Fordmods Addict
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 7958

Joined: 1st Jun 2005

Gallery: 13 images

Ride: Falcon

Power: 237 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

You'll have to get it reading the 'wrong speed' (what the speedo was reading before you corrected it) at the ECU.
So another speedo correction unit unless someone else has any other ideas?

To explain how it works, the autos shift on speed not RPM.
So, as an example, it plans to shift from 1st to 2nd at 80km/h under WOT.
If you change diff gears and don't change the sender gear, or change the signal to the ECU, it shifts fine.
Because it's still seeing the same output shaft/tailshaft speed at the box.
You may only be doing an ACTUAL 60km/h when the speedo shows 80, but the ECU doesnt know that.

So if you go to shorter gears, like you have, and change the signal to the ECU, it is still wanting to wait till 80km/h before it shifts, but it'll never get there obviously.

 

_________________

ED XR8 Sprint - S-Trim, V500, 249rwkw
BF MKII F6 Tornado - 237rwkw

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Apr 03, 2007 11:19 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 40

Posts: 1780

Joined: 31st Jan 2005

Gallery: 10 images

Ride: 07 BF mk2 E-gas wagon + eb 5.0

Power: 174 rwkw

Location: Adelaide
SA, Australia

whats happening is the ecu is not being fooled or being fooled too much and the shift points in the trans are up the creek. the shift points go on the speedo not the tacho and are controlled by the ecu.

i didn't have this trouble with mine as its an early eb.

if you disconnect the corrector does it sort itself out? if so then its something to do with how the corrector is wired in.

sorry i can't be of more help. don't really know what i'm on about.

 

_________________

eb v8: low loud and fast. just how a v8 should be. i guess the big question is, is it fast enough...

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Apr 03, 2007 11:29 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 46

Posts: 302

Joined: 29th Nov 2006

Gallery: 12 images

Ride: au futura

Location: se melbourne
VIC, Australia

mmm i see what you mean stedy ed now what to do no one told me this would hapen only reson i got it is because i got the 4.11 in now the speed limeter cuts at 180 but in real cause of my gears its only 120 way not enough speed for the quater or to do anything else

 

_________________

now have a series 1 au starting the mods slowly
now have a xw wagon to restore

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Apr 03, 2007 11:33 pm 
Fordmods Addict
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 7958

Joined: 1st Jun 2005

Gallery: 13 images

Ride: Falcon

Power: 237 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

I was under the impression the signal went Sender > ECU > Dash, gogetta corrected me, and obviously by how you've got it wired up he's right.
So, the signal goes sender > dash > ecu.
I've never played with the speedo correctors, but the only way I can see is to get two, one before the dash to make the speedo right, then one after the dash to make it wrong again.
There could be another way, but I don't know it :?
Hope all that helps a bit mate.

 

_________________

ED XR8 Sprint - S-Trim, V500, 249rwkw
BF MKII F6 Tornado - 237rwkw

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Apr 03, 2007 11:39 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 46

Posts: 302

Joined: 29th Nov 2006

Gallery: 12 images

Ride: au futura

Location: se melbourne
VIC, Australia

year looks like 2 maby is the go but id like to her from anyone else thats had this prob and maby anotherway around it b4 i got get another one tomorow need to sort this out be for the nats this weekend

 

_________________

now have a series 1 au starting the mods slowly
now have a xw wagon to restore

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Apr 04, 2007 12:56 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 3363

Joined: 27th Dec 2004

Gallery: 4 images

Ride: MCMXCV Falcon

Location: G town
VIC, Australia

i have thought about this and im not surprised its happening now....

as the ecu receives the speed signal from the dash...the dash receives it from the sender....

ive heard many people claim it the other way but it goes SENDER->DASH->ECU (check the wiring diag)

ecu is programmed to change at a set speed....of course your hitting the limiter as the ecu is waiting to reach a certain speed before shifting...

you maybe able to run the sender straight to the ecu and splice the correct into that and then run the output to the dash....dont know if this will work as the dash may cleanup or alter the sender signal in someway...but u could try it OR buy another corrector and run 2

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Apr 04, 2007 10:34 am 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 46

Posts: 302

Joined: 29th Nov 2006

Gallery: 12 images

Ride: au futura

Location: se melbourne
VIC, Australia

i been thinking about this 2nd unit to and came up with if i do that its only going to put me back were i was insted of geting a true 180ks limet the ecu will cut me out at around 120 cause it thinks its telling the truth again so i think maby a i mite have to get a xr6 ecu with another unit to get over this speed limet prob what yous think?

 

_________________

now have a series 1 au starting the mods slowly
now have a xw wagon to restore

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Apr 04, 2007 11:03 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 3363

Joined: 27th Dec 2004

Gallery: 4 images

Ride: MCMXCV Falcon

Location: G town
VIC, Australia

no it will work well with 2 convertors but you will still have the 180 limit

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Apr 04, 2007 9:53 pm 
Fordmods Addict
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 7958

Joined: 1st Jun 2005

Gallery: 13 images

Ride: Falcon

Power: 237 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

Yes, you are going to need an XR ECU to get rid of the limiter.
If you want the auto shifting right, you are going to f**k the limiter up, and vice versa.

 

_________________

ED XR8 Sprint - S-Trim, V500, 249rwkw
BF MKII F6 Tornado - 237rwkw

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Apr 07, 2007 5:00 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 38

Posts: 1319

Joined: 5th Nov 2004

Ride: 66 Coupe

Location: Perth
WA, Australia

Speed limiter removal module: http://shiftkits.com.au/speedlimiter.aspx
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Apr 07, 2007 8:17 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 3363

Joined: 27th Dec 2004

Gallery: 4 images

Ride: MCMXCV Falcon

Location: G town
VIC, Australia

66 coupe, could u explain the basis of how it works....

if it just sends an altered signal to the ecu then wont it also muck up the shift points?

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 20 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 16 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 11, 2017 12:00 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names