Fordmods Logo

Gearbox troubleshooting? 

 

Page 1 of 1 [ 5 posts ] 

 
 Post subject: Gearbox troubleshooting?
Posted: Fri Mar 02, 2007 9:00 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 31

Posts: 771

Joined: 20th Nov 2005

Ride: AU XR8 220 Manual

i bought a gearbox a while back of a freind and it was a reco of about 20,000k. i installed it with my new motor before christmas. i put a new gasket and filter in it and it has been running really well. has a slightly bumped up stall which is also a great thing. recently though it has developed a problem. now and then when slowing down it will automatically shift back, but do so quite hard and clunk through the body. i dont treat this gearbox badly at all except for the odd foot on the floor off the lights but thats about it. it also drops into reverse from neutral a bit firmer than id like, dosnt do so when going from N to drive, only reverse. i slowed the idle down, almost too slow just to test and it didnt make alot of difference. im no expert on gearboxes and was hoping for someone with experiance in these boxes to give us a hand as i want to catch any bugs before they get serious

Cheers
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Mar 02, 2007 9:50 am 
Oompa Loompa
Offline

Age: 63

Posts: 49

Joined: 29th Dec 2006

Location: Melbourne
VIC, Australia

Are we talking about a 3 speed transmission if so it sounds like you have the cable adjusted up to high.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Mar 02, 2007 10:35 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 31

Posts: 771

Joined: 20th Nov 2005

Ride: AU XR8 220 Manual

yes it is. a BW40. i had actually considered the cable and thought about disconnecting it just for a trial run.

any idea what would be causing the hard drop into reverse from neutral, when it dosnt do it to D?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Mar 03, 2007 9:50 am 
Oompa Loompa
Offline

Age: 63

Posts: 49

Joined: 29th Dec 2006

Location: Melbourne
VIC, Australia

In reverse the transmission has a boost mechanism to increase the holding power of the band. Definitely don't disconnect the cable as this controls pressure in the box, if it is left disconnected the transmission will slip and upshift to early.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Mar 03, 2007 11:06 am 
Technical Contributor
Offline

Age: 50

Posts: 3227

Joined: 12th Feb 2007

Gallery: 10 images

Ride: Falcon

Power: 113 rwkw

Location: your mums
NSW, Australia

ok a wile back i had the same problem in my EB when you slow down to stop it would clunk hard into 1st gear, in the end they replaces the tps and the computer for my 4 speed auto.

http://www.fordmods.com/forums/viewtopic.php?t=44542

now it drives like a dream

 

_________________

BANNED

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 5 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 19 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum
cron

 

 

It is currently Sun Dec 17, 2017 9:40 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names