Fordmods Logo

Help Changed engine in EB now not shifting properly 

 

Page 1 of 1 [ 10 posts ] 

 
 Post subject: Help Changed engine in EB now not shifting properly
Posted: Fri Feb 25, 2011 8:13 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 36

Posts: 5

Joined: 25th Feb 2011

Ride: Eb falcon

Location: adelaide
SA, Australia

Hi just a noob question i recently had the engine swapped over in my eb falcon to a tickford xr6 motor. when i got the car back ive noticed it bangs into 2nd pretty hard and hangs onto 2nd alot longer than before. The trans was very smooth before the engine change.

Does anyone know what may be causing this im wondering if the ecu has an effect on it?? and is there any sort of adjustment that may make it better, anyway any insight on the problem would be helpful cheers.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Help Changed engine in EB now not shifting properly
Posted: Sat Feb 26, 2011 8:42 am 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 553

Joined: 28th Oct 2005

Ride: Peacock EB Falcon

Location: Brisbane
QLD, Australia

Sounds like you lost some fluid during the change, check the dipstick :)

 

_________________

Wanted, CFI manifold

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Help Changed engine in EB now not shifting properly
Posted: Sat Feb 26, 2011 9:57 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 36

Posts: 5

Joined: 25th Feb 2011

Ride: Eb falcon

Location: adelaide
SA, Australia

Hmm good point i just assumed the mech would have checked it when they put the motor in ill have a look at that tomorrow hopefully its a simple fix like the fluid cheers
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Help Changed engine in EB now not shifting properly
Posted: Sun Feb 27, 2011 3:46 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 36

Posts: 5

Joined: 25th Feb 2011

Ride: Eb falcon

Location: adelaide
SA, Australia

checked the fluid today and its bang on full, hmm any other ideas??

Last edited by schnickles on Sun Feb 27, 2011 3:48 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Help Changed engine in EB now not shifting properly
Posted: Sun Feb 27, 2011 3:47 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 36

Posts: 5

Joined: 25th Feb 2011

Ride: Eb falcon

Location: adelaide
SA, Australia

Checked the fluid today and its bang on the full mark hmm any other ideas anyone??
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Help Changed engine in EB now not shifting properly
Posted: Sun Feb 27, 2011 3:51 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 40

Posts: 524

Joined: 15th Aug 2010

Ride: Territory SX TX

Location: Townsville
QLD, Australia

What model XR6 did the motor come from, did the ECU come with it? If it did try flicking the power button on... If the computer is from an EL the power switch is reversed in operation so power will be normal and normal will be power.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Help Changed engine in EB now not shifting properly
Posted: Sun Feb 27, 2011 4:04 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 52

Posts: 253

Joined: 22nd Mar 2008

Ride: BF F6 Typhoon. XP Van.XF Hearse

Location: Newcastle
NSW, Australia

Faulty TPS or it has been incorrectly adjusted..
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Help Changed engine in EB now not shifting properly
Posted: Wed Mar 02, 2011 6:16 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 36

Posts: 5

Joined: 25th Feb 2011

Ride: Eb falcon

Location: adelaide
SA, Australia

Thanks for the tips guys the mech says its from an ED, i found the thread on here about checking the tps so ill give it a go on the weekend and report back then cheers.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Help Changed engine in EB now not shifting properly
Posted: Wed Mar 02, 2011 6:42 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 3374

Joined: 11th Mar 2008

Ride: EA SVO, AU2 Forte

Location: Bendigo
VIC, Australia

i had the same problem when i put the Tickford motor in mine. there are 2 TPS's on the log manifold. one for the engine. one for the auto. underneath the intake about halfway along is where the auto loom plugs into the TPS. i left that unplugged accidently, made my auto go haywire. have a look underneath the intake and look. bet you did the same thing

 

_________________

Daily driver: AU2. 5 speed. 19" FG luxos. Full exhaust. Lowered. AU3 XR leather interior, converted to full power windows. 3.45 LSD. IN THE FUTURE: Tickford 6
Weekend driver: EA SVO AU motor. Built BTR. TCE 2800 stall. T76 turbo. Locked diff. On E85. approx 320rwkw. 11.5 @121mph

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Help Changed engine in EB now not shifting properly
Posted: Sat Apr 16, 2011 5:47 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 807

Joined: 28th Oct 2008

Location: melburn
VIC, Australia

^^didn't realise any of the EBs came with that style loom?
thought it was just EAs...

it sounds like what the ECU does after you reset them and drive before it learns certain values like TPS.
is it the same transmission?
do you know if he replaced or changed any looms at all?

if the loom appears plugged in, check all the plugs and clean them with WD40 or similar.
might also be worth resetting the ECU following the correct procedure to see if it makes any difference.

if you have only one TPS you would notice other issues if it was faulty, so would be interesting to hear how you go either way.

 

_________________

XG Panelvan
mild engine, EL ECU & J3, HI6 & MSD coil

in the shed - .595" lift cam, GT4202, forged AU engine, ems 4424 ecu, glide & 5500 stall - next-bellhousing

XH ute daily - DOHC BA XR6 engine, T5, AU3 ECU, J3 chip, wideband & logger, ported BBM, 3" intake

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 10 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 23 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 10:54 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names