Fordmods Logo

Manual T5 Box Out Of S2 Au Xr6 Into A S1 Au Fotre 

 

Page 1 of 1 [ 11 posts ] 

 
 Post subject: Manual T5 Box Out Of S2 Au Xr6 Into A S1 Au Fotre
Posted: Sun Aug 09, 2009 1:07 am 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 513

Joined: 18th Mar 2009

Ride: FORD FALCON AU SRIES1

Location: BRISBANE
QLD, Australia

well i had very good luck today, went to oxely wreckers in brisbane and found a s2 au xr6, sitting there, so im looking and i go. omfg, its a manual, my car is a seres 1 au forte

i thought this would be the only chance i get to score a manual box, so im going there monday to find out how much they want

just gonna get the box,

that way i will store it, and when i move to melbourne i can aqquire the rest of the parts for it,

question time,

will s2 manual ecu work with s1 auto wiring,

will i need to pull all auto wiring and replace it with manual wiring

can i just get my auto manual ecu flashed to accept the manual box,

how much should i be paying. for the box and bellhousing, other parts i will aquire in melbourne later

any thing else i need to no let me no cheers

 

_________________

yes i have a vagina!

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Manual T5 Box Out Of S2 Au Xr6 Into A S1 Au Fotre
Posted: Sun Aug 09, 2009 1:14 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 4182

Joined: 30th May 2005

Ride: 1993 EB XR8

Location: BrisVegas
QLD, Australia

will s2 manual ecu work with s1 auto wiring, - NO

will i need to pull all auto wiring and replace it with manual wiring - Just mod the Auto loom

can i just get my auto manual ecu flashed to accept the manual box - Yes

 

_________________

ILL60 - EF XR8, Sunroof, Ticky Kit, 19x8.5/19x11 TE37's, 347, AFr185's, TFS BoxRcustom converter, Hurst Quarterstick, huge billet cam.

51TER - DL LTD. Stock.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Manual T5 Box Out Of S2 Au Xr6 Into A S1 Au Fotre
Posted: Sun Aug 09, 2009 1:16 am 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 513

Joined: 18th Mar 2009

Ride: FORD FALCON AU SRIES1

Location: BRISBANE
QLD, Australia

thanks, im thinking of going au s2 xr6 dash nayways in the future, will just aquirre the box bell housins, i will prob find a s1 ecu some where down the track or do the resitior trick cheers

i like the mechnical locker you have, 67rce, and what did you think of the bonnet

 

_________________

yes i have a vagina!

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Manual T5 Box Out Of S2 Au Xr6 Into A S1 Au Fotre
Posted: Sun Aug 09, 2009 1:18 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 35

Posts: 1775

Joined: 10th Jul 2007

Gallery: 8 images

Ride: BFII Turbo

Power: 253 rwkw

Location: Waurn Ponds
VIC, Australia

no the looms and ecu will not work properly between s1 and s2, as Ive found out the hard way.

I have an s2 that I put an s1 manual in, with s1 loom and ecu. the MAP sensor, TPS sensor and coil pack plugs are all different, as series 1 uses EF gear in those locations. The pinouts are different, and by my reconing something in the voltages is different too, because the s1 ecu does not like the signal its getting from the s2 MAP sensor. will only run smooth in open loop (or wot). closed loop, light throttle and it chugs harder than someone who has just left the AA program.

ford could not fix this (useless westpoint ford). Im actually on the lookout for s2 loom, can you ask him what it will cost as well? ill pay him direct debit if I have to. I live 30 mins outside of melb, so if you ever want to see the car let me know, and ill recount the stories of the epic disaster that putting an s1 trans and gear into an s2 was.

would be forever in your debt if you could ask, as Im having a devil of a time finding an s2 manual engine loom. I spent $1100 bucks at ford to have them give me back a 90% running car.

you can flash the auto ecu into a manual one, easy as. If you get the ecu, it wont run straight up, as it needs to be coded to your ignition. and auto elec with scantool can manage this in short order. however it might be easier and cheaper in the long run to get the auto ecu flashed, geting more power with a tune at the same time :)

If you have an s1, make sure if its smartlock or smartshield, could save you a lot of headaches. all s2 s3 were smartshield.

 

_________________

enough isn't enough

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Manual T5 Box Out Of S2 Au Xr6 Into A S1 Au Fotre
Posted: Sun Aug 09, 2009 1:20 am 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 513

Joined: 18th Mar 2009

Ride: FORD FALCON AU SRIES1

Location: BRISBANE
QLD, Australia

yeh i will aquire everything, aceept the ecu etc, as i think i will do the resitor trick, so if i cant handle a manaul i can go back to auto cheers

 

_________________

yes i have a vagina!

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Manual T5 Box Out Of S2 Au Xr6 Into A S1 Au Fotre
Posted: Sun Aug 09, 2009 1:25 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 35

Posts: 1775

Joined: 10th Jul 2007

Gallery: 8 images

Ride: BFII Turbo

Power: 253 rwkw

Location: Waurn Ponds
VIC, Australia

frd906 wrote:
thanks, im thinking of going au s2 xr6 dash nayways in the future, will just aquirre the box bell housins, i will prob find a s1 ecu some where down the track or do the resitior trick cheers

i like the mechnical locker you have, 67rce, and what did you think of the bonnet



if can find an s2 loom, ill get my auto one flashed to manual, and then ill have a spare s1 manual ecu lying around.....

 

_________________

enough isn't enough

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Manual T5 Box Out Of S2 Au Xr6 Into A S1 Au Fotre
Posted: Sun Aug 09, 2009 1:27 am 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 513

Joined: 18th Mar 2009

Ride: FORD FALCON AU SRIES1

Location: BRISBANE
QLD, Australia

well in queensland where im getting that manual from, its a s2 loom and ecu, so if interested ill pull it out same time and we can swap them

 

_________________

yes i have a vagina!

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Manual T5 Box Out Of S2 Au Xr6 Into A S1 Au Fotre
Posted: Sun Aug 09, 2009 1:29 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 35

Posts: 1775

Joined: 10th Jul 2007

Gallery: 8 images

Ride: BFII Turbo

Power: 253 rwkw

Location: Waurn Ponds
VIC, Australia

frd906 wrote:
well in queensland where im getting that manual from, its a s2 loom and ecu, so if interested ill pull it out same time and we can swap them


you need to make sure your car is smartsheild first, because this is a smartsheild s1 ecu.

Let me know how much you want for the s2 loom if your car isnt smartsheild.

 

_________________

enough isn't enough

Last edited by Grimketel on Sun Aug 09, 2009 1:32 am, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Manual T5 Box Out Of S2 Au Xr6 Into A S1 Au Fotre
Posted: Sun Aug 09, 2009 1:32 am 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 513

Joined: 18th Mar 2009

Ride: FORD FALCON AU SRIES1

Location: BRISBANE
QLD, Australia

f**k its smart lock, owe well, ill do the resitior trick

for the ecu and wiring loom, ill let you no as im only gonna pull the box, fly wheel, pedal box, first

then gonna go back and grab the rest of it, will let you no monday how it goes cheers

 

_________________

yes i have a vagina!

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Manual T5 Box Out Of S2 Au Xr6 Into A S1 Au Fotre
Posted: Sun Aug 09, 2009 1:41 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 35

Posts: 1775

Joined: 10th Jul 2007

Gallery: 8 images

Ride: BFII Turbo

Power: 253 rwkw

Location: Waurn Ponds
VIC, Australia

no probs mate.

good luck getting it all together, theres a few of us here who all made the same C**k up with s1-s2 gear all at the same time. I wish I knew then what I know now.

you shouldnt need any resistor tricks, you just splice the reverse light plugs onto the right wires, and then have the ecu flashed into a manual one. it wont be asking for any signal from the auto parts of the loom then, as they shut down that area of the ecu as far as I understand it.

easy peasy. whatever you do dont try and splice the two looms together. it will only end in tears lol.

 

_________________

enough isn't enough

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Manual T5 Box Out Of S2 Au Xr6 Into A S1 Au Fotre
Posted: Sun Aug 09, 2009 1:44 am 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 513

Joined: 18th Mar 2009

Ride: FORD FALCON AU SRIES1

Location: BRISBANE
QLD, Australia

i will have to see your car when i move to melbourne

i just wanna get the box and keep it, and will add a heavy duty racing clutch into it,

so it wont be going in for a while, till my auto s**t it self, my auto is very good atm, pulls ripper burnouts lollol

 

_________________

yes i have a vagina!

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 11 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 22 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 11, 2017 7:03 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names