Fordmods Logo

NC(eb1) tansmission playing funnybuggers 

 

Page 1 of 1 [ 10 posts ] 

 
 Post subject: NC(eb1) tansmission playing funnybuggers
Posted: Wed Aug 08, 2007 12:02 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 624

Joined: 5th Jul 2005

Gallery: 6 images

Ride: Fairlane NC

Location: Melbourne. SE
VIC, Australia

Hey Guys

My 4speed auto transmission has been doing funny things latley.

after driving for a random period of time it will often (more often than not)
seem to only function in 3rd gear. (ie taking off really slowly and sitting at 3rd gear revs when cruising) i think this is called limp home mode.

it also sometimes seems to skip up and down gears rapidly and nonsensically ie when at constant speed or gently slowing down.

Any ideas what this could be? im hoping its something cheap. my dad reckons the bands might need adjusting ... but he knows nothing.

So what do you smart guys who have probably seen this post 100 times rekon???

Thanks Verry much to anyone who replies

Cheers
Ben

 

_________________

NC Fairlane Ghia. AU engine. Pacemaker 4499. 2.5" Redback Zorst, tints, red dash. 17in ba xr (e-series). Suzuki Across (suzi) Sexy in Black

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 08, 2007 7:58 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 1175

Joined: 23rd Mar 2005

Gallery: 6 images

Ride: 1994 ED Fairmont

Location: Brisbane
QLD, Australia

That sounds more like solenoids playing up...but i couldnt say which 1.

band adjustment would be when slipping.

 

_________________

1994 ED Fairmont Champaign Gold - AU Series II Intech 4.0L - EL EFI - Thermo Fans - 4.11 LSD - Pacemaker 4480 Into Custom 3" Exhaust - Shift Kit
In Progress: EL 4 Speed Auto- 3000 STALL - To be fitted
EF Tickford Race Spec Head Port- In the shop
Custom SureCam - Chiptorque

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Aug 09, 2007 7:25 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 649

Joined: 20th Mar 2005

Gallery: 2 images

How long since the tranny has been serviced??
I think it's recommended about every 50,000 km or
so for older units.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Aug 09, 2007 9:39 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 624

Joined: 5th Jul 2005

Gallery: 6 images

Ride: Fairlane NC

Location: Melbourne. SE
VIC, Australia

yeah im thinking it was due for a tranny service soon even before it started. im just hoping its not and expensive thing

 

_________________

NC Fairlane Ghia. AU engine. Pacemaker 4499. 2.5" Redback Zorst, tints, red dash. 17in ba xr (e-series). Suzuki Across (suzi) Sexy in Black

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Aug 09, 2007 9:44 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 33

Posts: 6746

Joined: 13th Mar 2006

Gallery: 10 images

Ride: NCII Fairlane

Location: Bathurst
NSW, Australia

i suggest servicing the auto box at a good auto place and use some nice good oil..

another thing check ya oil check the colour of it and check how much ou got... it even just need a tiny bit of oil...

is it going 1,2,3,4 when cold (or just been started and driven) if that is the case every thing is fine and ya oil might be s**t making the box hotter then normal and kicking into limp mode.

 

_________________

R.I.P Tobias my son.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Aug 09, 2007 9:46 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 624

Joined: 5th Jul 2005

Gallery: 6 images

Ride: Fairlane NC

Location: Melbourne. SE
VIC, Australia

cool. well i might actualy take it to a tranny bloke to get it serviced incase there is actualy anything wrong, but hopefully a service will sort her out

cheers

 

_________________

NC Fairlane Ghia. AU engine. Pacemaker 4499. 2.5" Redback Zorst, tints, red dash. 17in ba xr (e-series). Suzuki Across (suzi) Sexy in Black

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Aug 23, 2007 11:32 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 624

Joined: 5th Jul 2005

Gallery: 6 images

Ride: Fairlane NC

Location: Melbourne. SE
VIC, Australia

The funny thing is when its doing its LHM. if i put up at a traffic light, turn the ignition off and then on again, this fixes the problem.... temporarily of course.

This leads me to believe it could be something electrical.

Is there anything i can check. ie a switch, coroded plug ect ect that could be causeing it to want to go into LHM or change gears for no reason.

Thanks Guys

Ben


Edit: this solinoid mentioned above ^^^ where is it/ what am i looking for

 

_________________

NC Fairlane Ghia. AU engine. Pacemaker 4499. 2.5" Redback Zorst, tints, red dash. 17in ba xr (e-series). Suzuki Across (suzi) Sexy in Black

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Aug 26, 2007 8:54 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 57

Posts: 3

Joined: 2nd Apr 2005

Ride: ef,ea,eb,xb

Location: swan hill
VIC, Australia

Just a sugestion try the speed sensor first as this is what nomaly kicks into limp home mode if it is faulty
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Aug 27, 2007 9:34 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 624

Joined: 5th Jul 2005

Gallery: 6 images

Ride: Fairlane NC

Location: Melbourne. SE
VIC, Australia

cheers ^^ ill have a look in the workshop manual tonight

 

_________________

NC Fairlane Ghia. AU engine. Pacemaker 4499. 2.5" Redback Zorst, tints, red dash. 17in ba xr (e-series). Suzuki Across (suzi) Sexy in Black

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Aug 27, 2007 2:01 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 57

Posts: 3

Joined: 2nd Apr 2005

Ride: ef,ea,eb,xb

Location: swan hill
VIC, Australia

Sorry forgot to ask have you replaced inhibitor switch yet as this is the main cause of that symtom all the best
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 10 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 26 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 5:55 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names