Fordmods Logo

Please help! Urgent!! 95Ef auto stuck in drive, no reverse 

 

Page 1 of 1 [ 6 posts ] 

 
 Post subject: Please help! Urgent!! 95Ef auto stuck in drive, no reverse
Posted: Fri Mar 26, 2010 12:21 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 843

Joined: 20th Feb 2010

Gallery: 2 images

Ride: AU Fairmont Ghia

Location: Elizibif Norf (Local Spelling!!)
SA, Australia

Hi Guys :)
My Ef will not come out of drive. I had to replace the alternator, and the car (apart from that) was fine. Since reconnecting the battery the gearbox has been stuck in drive, very odd. It starts just fine (I would have thought impossible given the neutral safety switch), but no reverse, park, neutral, only drive :? . As you move the gear shift through the gears the revs increase as, and where they should (P,R & N) but then it drops straight into drive regardless on where the gear shift is. :evil: (possible selector switch failure? I have no idea as autos are not my strong point) Any help or suggestions would be great. Thanks in advance,
Euan

 

_________________

dc_todd wrote:
Cheap pads squeal like cheap hookers, and you can take that to the bank.


Au Fairmont Ghia
My (Old) 95 EF Wagon

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Please help! Urgent!! 95Ef auto stuck in drive, no reverse
Posted: Fri Mar 26, 2010 9:56 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 1110

Joined: 25th Mar 2007

Gallery: 7 images

Ride: BA MKII Fairlane GHIA

Location: Berwick
VIC, Australia

ok let me get this straight you replaced the alternator...why?...was the battery disconnected the whole time?

so the car starts fine. ok well will it go into park, neutral or reverse when it isnt running?
while the car is switched to acc with the gear selector in R do the reverse lamps illuminate?.


Is it hard to select other gears with the motor off?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Please help! Urgent!! 95Ef auto stuck in drive, no reverse
Posted: Fri Mar 26, 2010 11:40 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 843

Joined: 20th Feb 2010

Gallery: 2 images

Ride: AU Fairmont Ghia

Location: Elizibif Norf (Local Spelling!!)
SA, Australia

No problems with the gear lever when motor off or running, reverse lights work fine. All operates as it should. It starts only in P and N like it should, but then drops itself straight into drive regardless on gearshift position. Alternator was replaced due to it failing and bearing noise, and yes the battery was disconnected the whole time.

 

_________________

dc_todd wrote:
Cheap pads squeal like cheap hookers, and you can take that to the bank.


Au Fairmont Ghia
My (Old) 95 EF Wagon

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Please help! Urgent!! 95Ef auto stuck in drive, no reverse
Posted: Sun Mar 28, 2010 2:26 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 843

Joined: 20th Feb 2010

Gallery: 2 images

Ride: AU Fairmont Ghia

Location: Elizibif Norf (Local Spelling!!)
SA, Australia

Bump.


Anyone??

 

_________________

dc_todd wrote:
Cheap pads squeal like cheap hookers, and you can take that to the bank.


Au Fairmont Ghia
My (Old) 95 EF Wagon

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Please help! Urgent!! 95Ef auto stuck in drive, no reverse
Posted: Tue Mar 30, 2010 9:52 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 887

Joined: 8th Aug 2006

Ride: Falcon

Location: Central Highlands
QLD, Australia

Esteven8 wrote:
Bump.


Anyone??



Check the gear selector rod next to the cat on the drivers side of the box. Makesure the bolt hasn't come loose?? only idea I have.

 

_________________

97 EL Fairmont 4l OHC .Silver.
Exhaust: Pacemaker's, 2.5" exhaust and Hiflow cat
Intake: FRAM AIRHOG , EL GT snorkel
XR6 300kpa fuel reg Stg 2 Auto Shift Kit.6DJA ECU
PM in Qld looking too buy Toyota 4*4 SR5 Dualcab Hilux 91-97 with 2.8l diesel engine/5spd manual

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Please help! Urgent!! 95Ef auto stuck in drive, no reverse
Posted: Wed Mar 31, 2010 7:47 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 52

Posts: 253

Joined: 22nd Mar 2008

Ride: BF F6 Typhoon. XP Van.XF Hearse

Location: Newcastle
NSW, Australia

Take the pan off and see if the "Z" link is laying in the bottom.

The "Z" link connects the internal linkage to the manual valve - If it comes out, The T-Bar will still work OK (Start in N & P, reverse lights etc) but the manual valve in the valvebody could be in the drive position - Instant drive on start up.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 6 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 19 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 11, 2017 7:17 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names