Fordmods Logo

Power Steering Failure 

 

Page 1 of 1 [ 10 posts ] 

 
 Post subject: Power Steering Failure
Posted: Sun Apr 22, 2007 10:34 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 49

Posts: 12

Joined: 23rd Aug 2005

Ride: EL

Location: Adelaide
SA, Australia

Im after some opinions on what might be wrong with the steering on my car. I was over in Melbourne for a few days too watch the football and while cruising around on Friday i did a full lock u-turn, now i have absoutley no power steering at all. Steering fluid is full and no leaks and no noises from the pump, belt is ok. Its an EL gli its done 90k, i thought the pumps would last longer than that. After driving it for the last 3 days which included driving back to Adelaide with no power assist i feel like my arms are going to fall off. Any suggestions on fixing my problem would be very much appreciated. thanks
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Apr 22, 2007 10:38 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 4093

Joined: 20th Mar 2005

Gallery: 2 images

Ride: 2.0 Turbo VW

Power: 142 rwkw

Location: Seaford State:
VIC, Australia

could be:
worn rack
kinked hose
stuck vane
pressure switch

 

_________________

Carefree, we may not be number one, but we're up there.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Apr 23, 2007 12:21 am 
Parts Gopher
Offline

Posts: 72

Joined: 13th Mar 2007

Location: Melbourne
VIC, Australia

Probably a worm out pump (internal leakage). Have a look on ebay for a reco pump, I saw them for about $50.00.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Apr 23, 2007 12:09 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 557

Joined: 20th Aug 2006

Gallery: 4 images

Ride: EF

Location: Keilor, Melbourne
VIC, Australia

It could be a fair few different things. But if fluid is fine, i would say it is blocked somewhere.

On the back of pump where High Pressure hose fits, is a 1" nut. Well it looks like a a nut, behind it is a valve. Check the valve and clean it out.

If you feel like gettin dirty, take off the return line(small hose) and put it into a coke bottle. Start the car, if the coke bottle fills, no blockage and the veins will most likely be rooted.

Anyways, I sell them for $75, no changeover.


Luthor......who the hell has them for $50????

 

_________________

<img src="http://i29.photobucket.com/albums/c260/demoniquekryes/Bothcars1.jpg" alt="Photobucket - Video and Image Hosting"><br><br>

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Apr 23, 2007 3:00 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 72

Joined: 13th Mar 2007

Location: Melbourne
VIC, Australia

hellbent_ef wrote:

Luthor......who the hell has them for $50????



See Item Number 220103813317
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Apr 24, 2007 2:43 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 557

Joined: 20th Aug 2006

Gallery: 4 images

Ride: EF

Location: Keilor, Melbourne
VIC, Australia

hes just a one off seller, as he has baby goods n s**t....he bought the rong pump, and was stuck with it.....i sell them for a living, as well as AC comps....so I would have to boast that I have a bit more knowledge than him, and plus, I at least give a warranty :)

 

_________________

<img src="http://i29.photobucket.com/albums/c260/demoniquekryes/Bothcars1.jpg" alt="Photobucket - Video and Image Hosting"><br><br>

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Apr 24, 2007 7:36 am 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 4093

Joined: 20th Mar 2005

Gallery: 2 images

Ride: 2.0 Turbo VW

Power: 142 rwkw

Location: Seaford State:
VIC, Australia

just cos his starting price is 40 bux doesn't mean he sell them at that price!

I start everything at 99c.

 

_________________

Carefree, we may not be number one, but we're up there.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 03, 2007 9:22 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 49

Posts: 12

Joined: 23rd Aug 2005

Ride: EL

Location: Adelaide
SA, Australia

Sorry for the delay, thanks for all your suggestions on what might had been wrong with my power steering. I had to replace the pump because when i pulled the old one off i found the shaft had snapped.

 

 

Attachments:
pump1.jpg
pump1.jpg [ 497.13 KiB | Viewed 27 times ]
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 03, 2007 9:26 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 557

Joined: 20th Aug 2006

Gallery: 4 images

Ride: EF

Location: Keilor, Melbourne
VIC, Australia

in all 4 years ive been building power steering pumps n racks, i have actually never seen one of those shafts snapped(whilst in pump still)...how the f**k did you manage that.....

 

_________________

<img src="http://i29.photobucket.com/albums/c260/demoniquekryes/Bothcars1.jpg" alt="Photobucket - Video and Image Hosting"><br><br>

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 03, 2007 9:37 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 49

Posts: 12

Joined: 23rd Aug 2005

Ride: EL

Location: Adelaide
SA, Australia

I was just doing a simple u turn. There was noise or vibration when i did the turn, i just lost all power assist. Drove car back from Melbourne to Adelaide and took pump off and found that. Looks like it was just the tension of the belt that kept the pully in place and not have it flying around under the bonnet.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 10 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: balizticbobo and 14 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 19, 2017 9:43 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names