Fordmods Logo

T5/Toploader 

 

Page 1 of 1 [ 9 posts ] 

 
 Post subject: T5/Toploader
Posted: Fri Jul 13, 2007 1:17 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 49

Posts: 556

Joined: 10th Dec 2006

Gallery: 4 images

Ride: EAII Falcon S

Location: Brisbane
QLD, Australia

I need to settle an argument with a guy at work, he claims a toploader is a 4 speed box only and that a Tremic T5 isnt.
i guess he is probably right cos he is a mechanic by trade. i figured the T5 was toploader cos it has the selector on top of the box. :?

 

_________________

Speed Safely! ;-)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jul 13, 2007 1:42 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 2644

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: 2007

Location: Mount Annan
NSW, Australia

I think TopLoader was a nick name for that box not a generic name for boxes with the shifter out the top.

BTW, I don't think Top Loader refers to the shifter position but the way the gears are loaded in at build time.

 

_________________

BF Fairmont Ghia Series II update.
GQ XR6T ghia patrol.

,======o00o
//__|__|_,\_____\,___
|_/--\'_|'__|_/--\_[]IIII[]
_( o ) )_____( o ) )=o=) )__

Last edited by twase on Fri Jul 13, 2007 2:00 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jul 13, 2007 1:42 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 564

Joined: 16th Apr 2006

Ride: EBII

Location: Sydney
NSW, Australia

Toploader has the levers and stuff down the side of the box, is old, is 4speed, T5 is a 5speed........ has selecter on top........what did you want to know??.........my 2 jap 5speeds have a selecter on top too.........

 

_________________

Back in an E series!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jul 13, 2007 1:47 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 5540

Joined: 31st Oct 2005

Gallery: 28 images

Ride: NC II Fairlane

Location: morayfield
QLD, Australia

4 speed toploader
Image

T5 - 5 speed
Image

yes they are 2 completely different box's one is 4 speed one is 5 speed ;)

 

_________________

Member #7418
KB Laser White lightning Turbo - B6T
Turbo NC II Fairlane Ghia
http://www.fordmods.com/the-garage-f53/my-new-nc-ii-fairlane-dial-up-warning-t50380.html

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jul 13, 2007 1:56 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 564

Joined: 16th Apr 2006

Ride: EBII

Location: Sydney
NSW, Australia

Yea, those are the levers on the side :P, nobody believes me when I tell em that the box looks like that......

 

_________________

Back in an E series!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jul 13, 2007 8:54 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 49

Posts: 6467

Joined: 18th Dec 2006

Ride: 93 ED sedan

Power: 161 rwkw

Location: Rockhampton
QLD, Australia

On a Toploader box, the extension housing is cast iron, and the box weighed around 96 lbs. Very heavy.

 

_________________

http://youtu.be/jJTh9F3Vgg0

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Jul 14, 2007 10:41 am 
Stock as a Rock
Offline

Age: 42

Posts: 175

Joined: 4th Jul 2007

Ride: eb

Location: callala bay
NSW, Australia

not all toploaders have the linkage down the side,toploader is the term given cause of the way the mainshaft and gears are loaded into the casing,from the top but yeah the tremec 5 speed is also known as a toploader contrary to what some people will tell you. i have a 4 speed from a ford escort which has the topload plate but has the same shift setup as a single rail,so what is it a single loader? or a top rail?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Jul 14, 2007 10:52 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 85

Posts: 1088

Joined: 30th Jan 2005

Gallery: 16 images

Ride: F350

Location: Brisbane
QLD, Australia

hot-04l wrote:
not all toploaders have the linkage down the side,toploader is the term given cause of the way the mainshaft and gears are loaded into the casing,from the top but yeah the tremec 5 speed is also known as a toploader contrary to what some people will tell you. i have a 4 speed from a ford escort which has the topload plate but has the same shift setup as a single rail,so what is it a single loader? or a top rail?


Top Loader is the generic term for all ford RUG series boxes, like the blue one pictured above, and whilst you are correct is saying boxes that load from the top (unlike from the side/front/rear, GM Muncie etc) every gear head world wide will only ever refer to Fords famous RUG series box as a top loader. The tremec series of 5 speeds TKO etc is a modern day cousin of the top loader, with an OD gear.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Jul 15, 2007 7:05 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 181

Joined: 27th Nov 2004

Ride: Cortina TE

Location: Perth
WA, Australia

i pulled out a toploader and replaced it with a T5 on this blokes car a few weeks ago.

also gave the toploader away coz i got no use for it.. better in the hands of sumone who would use it.

and it was soo heavy :S smashed my hand getting it out. where as the T5 was like lifting a small baby..

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 9 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 15 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 3:05 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names