Fordmods Logo

XH ute vibration & auto service. 

 

Page 1 of 1 [ 7 posts ] 

 
 Post subject: XH ute vibration & auto service.
Posted: Sun Aug 22, 2010 10:34 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 62

Posts: 167

Joined: 3rd Jul 2009

Ride: 2002 AU Fairlane Sportsman

Location: Narellan
NSW, Australia

Hi Guys, I have a 1996 XH ute, 244K on the speedo, 4.0 litre with the 4 speed auto. I have owned it for 6 months now and it has always had a vibration which comes through the dash and steering column. I have done the plugs and today I managed to tighten the bolts on the front engine mounts. About 3 months ago I replaced the rear mount but it is still vibrating. This only occurs when stopped in gear or sometimes in neutral when the revs are down to about 650. The only thing that I can think of now is possibly the auto transmission. Can someone tell me if this could be the cause, that's to say, could there be a problem in the auto box. Also what is the suggested service intervals for the auto? Once the car moves off it drives like a dream and there is no sign of any vibrations.Any ideas will be greatly appreciated or will it be a case of taking it to a Ford dealer for evaluation? Many thanks AU055
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: XH ute vibration & auto service.
Posted: Sun Aug 22, 2010 11:00 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 49

Posts: 6467

Joined: 18th Dec 2006

Ride: 93 ED sedan

Power: 161 rwkw

Location: Rockhampton
QLD, Australia

Check your coil and dizzy.....they'd be due for a change out.

 

_________________

http://youtu.be/jJTh9F3Vgg0

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: XH ute vibration & auto service.
Posted: Mon Aug 23, 2010 12:57 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 37

Posts: 9

Joined: 24th Apr 2009

Ride: xp falcn ute

Location: peth- SOR
WA, Australia

mine does exactly the same !!! 245k's
changed leads over on the weekend (cleaned up dizzy cap too) made a difference but still does it :?

cheers
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: XH ute vibration & auto service.
Posted: Mon Aug 23, 2010 10:33 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 62

Posts: 167

Joined: 3rd Jul 2009

Ride: 2002 AU Fairlane Sportsman

Location: Narellan
NSW, Australia

Thanks for that guys. XPUTE, is your XH an auto or manual?. I spoke to a mechanic today and he said that if it was the coil or dizzy then it would be rough across the rev range and not just when it goes into either drive or reverse. It may need a service on the transmission so I will have it done and see what happens. Either way with the mileage that is on it, it is pobably due for one anyway. Thanks again.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: XH ute vibration & auto service.
Posted: Tue Aug 24, 2010 4:07 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 37

Posts: 9

Joined: 24th Apr 2009

Ride: xp falcn ute

Location: peth- SOR
WA, Australia

yeah auto mate , when stuck at lights i put into neutral :roll:
just had a service and tune , mechanic also said gearbox due for a service as the oil in it is black :|
so yeah will see how we go from ere :arrow:

cheers mate :mrgreen:
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: XH ute vibration & auto service.
Posted: Tue Aug 24, 2010 5:15 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 45

Posts: 863

Joined: 26th Nov 2007

Gallery: 20 images

Ride: XH Ute / AU3 V8 Wagon

Location: Bris-Vegas
QLD, Australia

Firstly, do not keep putting it into and out of neutral at every set of lights. It is a quick way to root the auto. Leave it in drive, it's called an "automatic" for a reason.

Secondly, make sure the trans place checks the rear bush, it will probably be flogged out by now. Mine was.

If the vibe is still there in neutral after you have replaced the electrical stuff (coil, module, etc) have the injectors cleaned. Mine idled like crap when I first got it, had the inj's done and it ran sweet.

Good luck. 8-)

 

_________________

Yes, I own a Ute. No, I won't help you move!

EL Wagon Build Thread http://www.fordmods.com/the-garage-f53/sooty72-s-ef-futura-wagon-long-term-project-t90025.html
XH Ute Thread http://www.fordmods.com/post1138970.html#p1138970

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: XH ute vibration & auto service.
Posted: Fri Aug 27, 2010 5:20 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Posts: 326

Joined: 12th Jun 2010

Ride: EL Fairmont

Location: Central Highlands
QLD, Australia

au055 wrote:
Hi Guys, I have a 1996 XH ute, 244K on the speedo, 4.0 litre with the 4 speed auto. I have owned it for 6 months now and it has always had a vibration which comes through the dash and steering column. I have done the plugs and today I managed to tighten the bolts on the front engine mounts. About 3 months ago I replaced the rear mount but it is still vibrating. This only occurs when stopped in gear or sometimes in neutral when the revs are down to about 650. The only thing that I can think of now is possibly the auto transmission. Can someone tell me if this could be the cause, that's to say, could there be a problem in the auto box. Also what is the suggested service intervals for the auto? Once the car moves off it drives like a dream and there is no sign of any vibrations.Any ideas will be greatly appreciated or will it be a case of taking it to a Ford dealer for evaluation? Many thanks AU055



Drivers side engine mount!!

Too check have someone apply the brake and rev the engine in drive then do the same in reverse(hold it for about 5-10secs). The engine should lift and pull at the same level on each side.

 

_________________

Current ride 2007
ML GLX Dualcab Triton 4x4

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 7 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 1:20 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names