Fordmods Logo

AUII-Heater vent selector not working 

 

Page 1 of 1 [ 4 posts ] 

 
 Post subject: AUII-Heater vent selector not working
Posted: Wed Sep 20, 2017 12:24 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 40

Posts: 9

Joined: 31st Oct 2016

Ride: AUII Fairmont- Tickford enhanced

Location: Freezer
TAS, Australia

First post ever, & it's a strange one!

I have an 8/00 AUII wagon (forte'), standard dash.
When I turn the heater vent selector to the left side of the dial... nothing changes.
Should blow air to face (either recycle or fresh) but continues blowing on windscreen.
I can hear the recycle door open & close, but only the windscreen gets air.

The select options on right side of the switch work fine, although I personally don't like the fact it blows cold air in my face whilst simultaneously blowing hot on my feet... as per the dial illustrations.

I should be able to get hot air blowing on my face & feet at the same time but I am confused
by the fact the right side dial illustrations say only "hot to feet + windscreen", or "cold to face + hot to feet".
Left side of the dial has "face fresh air" or "face recycle air" or "windscreen" , that's it & no mention of HOT or COLD. Dial illustrations are not worn either so it's not like I'm missing something. Left side is faulty & right side makes no logical sense.

I also have a 4/00 Fairmont with ECC & I get all the hot air I want from that dash, from any vent. As you should!

So what's the difference or what's broken ?
Any chance this has been discussed before ?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AUII-Heater vent selector not working
Posted: Sun Sep 24, 2017 4:27 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 40

Posts: 9

Joined: 31st Oct 2016

Ride: AUII Fairmont- Tickford enhanced

Location: Freezer
TAS, Australia

Seems to be a weird set up on the AU heater.

Only has the 2 lower options (on the dial selector) for air recycle, all others suck in fresh & fumes.
Add to this the issue of not getting air through face & foot vents from the left side of the dial.
I can hear things moves in the dash when I select the options, but no air flows, only to windscreen.

The right side of the vent selector dial all works.

So I'm guessing there's a slipped linkage or similar on the system, therefore not allowing the vents to switch?
I'm only guessing unless someone's had this issue before.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AUII-Heater vent selector not working
Posted: Sun Sep 24, 2017 8:09 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 2751

Joined: 22nd Jan 2009

Ride: '91 EB Wagoon

Location: Geeelong
VIC, Australia

the switch on the AU2 top left looks like this.

Image

controls what your talkin about with vacuum hoses.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AUII-Heater vent selector not working
Posted: Mon Nov 20, 2017 8:30 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 40

Posts: 9

Joined: 31st Oct 2016

Ride: AUII Fairmont- Tickford enhanced

Location: Freezer
TAS, Australia

I came to realize that the face vents do blow air on the 2 settings in question, but only when the temp' is set to cold.

Not ideal. Do all standard AU falcons do this?

My AUII fairmont blows hot through any vent when selected. So is this just my wagon, or is this a common thing?
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 4 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Fri Dec 15, 2017 9:57 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names