Fordmods Logo

AU Series 1 - Fairmont 

 

Page 1 of 1 [ 12 posts ] 

 
 Post subject: AU Series 1 - Fairmont
Posted: Tue Oct 22, 2013 10:28 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 2750

Joined: 22nd Jan 2009

Ride: '91 EB Wagoon

Location: Geeelong
VIC, Australia

Hey all, picked up a series1 AU fairmont sedan fa me missus. only problem i can see with it is the aircon controls ... buggered if i can figure it out nor get it working [i did have cold air one stage but not now], is it the electronic controls that are stuffed or is there another part of it that has died??
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU Series 1 - Fairmont
Posted: Wed Oct 23, 2013 7:41 am 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

need more info.. does the cc turn on, does fan work, does the cc change vent direction???

or is it just a/c pump not working??
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU Series 1 - Fairmont
Posted: Wed Oct 23, 2013 3:41 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 2750

Joined: 22nd Jan 2009

Ride: '91 EB Wagoon

Location: Geeelong
VIC, Australia

TROYMAN wrote:
need more info.. does the cc turn on, does fan work, does the cc change vent direction???


ok ... more info ..... cc appears to turn on [as in hit buttons it shows 'pics' on screen?] havn't noticed any 'direction' changing of vents?? & no fan does not appear to work



TROYMAN wrote:
or is it just a/c pump not working??



would not know Troyman .... i hear it click in the engine bay

other than fuses what would be a good place to start checking [i also hava multimeter]
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU Series 1 - Fairmont
Posted: Wed Oct 23, 2013 5:57 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 2750

Joined: 22nd Jan 2009

Ride: '91 EB Wagoon

Location: Geeelong
VIC, Australia

checked fuses/relays plus removed some relays. when using [hitting] either a/c or heat front window button/s i get what sounds like the compressor being turned on & the motor changing pitch/revs. i wasn't able to get any responce from the fan, however i was able to get what sounded like the internal doors moving [in dash]


currently looking at a switch someone has fitted, it controls a relay behind the interior fuse box - some of the wiring there has been cut & routed thru the relay?? pics soon[ish]
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU Series 1 - Fairmont
Posted: Wed Oct 23, 2013 6:54 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 2750

Joined: 22nd Jan 2009

Ride: '91 EB Wagoon

Location: Geeelong
VIC, Australia

ok

so i checked out the switch cable tied to the steering column......


is connected to a relay again cable tied to the wiring on the back of the interior fuse box

Image

switch is in the background

not sure what the red wire is on the right .... but when disconnected cutout the running motor & cc ? what is it?


when i connected the switch properly with 3rd wire the fan/controls worked .... kinda!? everything appears to work except the various fan speeds :cry: ... only have the high speed working

any ideas on the high speed only??
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU Series 1 - Fairmont
Posted: Wed Oct 23, 2013 8:18 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

could be the a/c fan speed control module in the heater box is cactus.. a common thing to stiff up on au with c/c..
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU Series 1 - Fairmont
Posted: Wed Oct 23, 2013 9:09 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 2750

Joined: 22nd Jan 2009

Ride: '91 EB Wagoon

Location: Geeelong
VIC, Australia

TROYMAN wrote:
could be the a/c fan speed control module in the heater box is cactus.. a common thing to stiff up on au with c/c..



was this only available on the series 1 or??


thanks for the replies tho :D
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU Series 1 - Fairmont
Posted: Wed Oct 23, 2013 11:14 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

all au Fairmont and ghia s1 to s3 use the same auto fan control module.
normally when they fail it bridges power to fan puts it on constantly, there is a chance that your one might have been bypassed?
check behind your glove box and see if the fan motor has been unplugged from the module or has new wires going to it?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU Series 1 - Fairmont
Posted: Thu Oct 24, 2013 3:24 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 2750

Joined: 22nd Jan 2009

Ride: '91 EB Wagoon

Location: Geeelong
VIC, Australia

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU Series 1 - Fairmont
Posted: Thu Oct 24, 2013 5:25 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 2750

Joined: 22nd Jan 2009

Ride: '91 EB Wagoon

Location: Geeelong
VIC, Australia

TROYMAN wrote:
all au Fairmont and ghia s1 to s3 use the same auto fan control module.


thats good ta know!



TROYMAN wrote:
there is a chance that your one might have been bypassed?
check behind your glove box and see if the fan motor has been unplugged from the module or has new wires going to it?



well i checked...... wouldn't have a flamin clue re anything changed :|

Image

Image
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU Series 1 - Fairmont
Posted: Fri Nov 01, 2013 9:00 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 2750

Joined: 22nd Jan 2009

Ride: '91 EB Wagoon

Location: Geeelong
VIC, Australia

well ..... i still have no idea if anythin was changed...... :roll:

so i took ya advice .. and bought a replacement unit

Image


know it works coz we tried it out in the car there at the wreckers ['99 fairlane - black] so tamorrow i gets ta try NOT to break any plastic parts & fit it in :roll: :wink: when the old ones out i might hava sqizzy at it & see what blew

ALL the elec windows now work YAY lol - plus tomorrow i wanna suss out the gas/cooling system coz one pipe is cut into the hose coming from the top of the thermo housing?? [compare two other AU's on gas]
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU Series 1 - Fairmont
Posted: Sun Nov 03, 2013 8:14 am 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 2750

Joined: 22nd Jan 2009

Ride: '91 EB Wagoon

Location: Geeelong
VIC, Australia

Mad2 wrote:
.. and bought a replacement unit

Image


know it works coz we tried it out in the car there at the wreckers ['99 fairlane - black] so tamorrow i gets ta try NOT to break any plastic parts & fit it in :roll: :wink: when the old ones out i might hava sqizzy at it & see what blew




fitted replacement unit ..... what a fracken pain in the arsse :evil: thankfully it appears i didn't break any thing :roll:

opened up old unit ... bugga all in there .. so i'm thinking output transista is stuffed? altho not sure whats in the little black relay lookin box
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 12 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Thu Dec 14, 2017 12:45 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names