Fordmods Logo

AU XR6 Wont start 

 

Page 1 of 5 [ 63 posts ] Go to page 1, 2, 3, 4, 5  Next

 
 Post subject: AU XR6 Wont start
Posted: Sun Jan 26, 2014 8:46 am 
Oompa Loompa
Offline

Age: 41

Posts: 32

Joined: 26th Jan 2014

Ride: AU 111 XR6

Location: orange
NSW, Australia

Hi Everyone. Great site!! There is a lot of info here. Keep up the great work.
I just purchased an AU111 Xr6. I have had it for seven days now, and yesterday it started to play up. the letters on the dash no longer show up and the temp gauge now works and then doesn't work. I tried to start in neutral and nothing. Left it for few hours and it starts again?? The letters on the dash are there but will disappear occasionally and the air bag light came on then disappeared a few times. when I was driving yesterday to get it home, it just stalled in driveway. It was like it was stuck in top gear or third when I was going around roundabouts yesterday morning. Very disappointing as I have hardly driven the car. Any help would be greatly appreciated. I really want to drive it.
Cheeers
Mick
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU XR6 Wont start
Posted: Sun Jan 26, 2014 8:53 am 
Smokin em up
Offline
User avatar

Posts: 247

Joined: 18th Dec 2012

Gallery: 8 images

Ride: AU II XR6 UTE

would it be a good idea to disconnect the battery for a while?

my airbag light has also just come on recently (and is staying on?)

 

_________________

2001 AU II XR6 HP LIQUID SILVER UTE

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU XR6 Wont start
Posted: Sun Jan 26, 2014 3:29 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 1000491

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 2 images

Ride: AUXR6 HP With Ducati SupA Bike!

Location: Perth
WA, Australia

sounds electrical ,,,


could be the auto going into limp home mode
where its only 2nd gear and reverse

the switch on the side of the autobox has been known to get dirty and cause issues...
no idea about the dash

 

_________________

RIP SCOTT

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU XR6 Wont start
Posted: Mon Jan 27, 2014 2:53 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 41

Posts: 32

Joined: 26th Jan 2014

Ride: AU 111 XR6

Location: orange
NSW, Australia

Thanks guys. I disconnected the battery for an hour. The car starts:) I can't seem to get the plug off on the side of the gearbox to clean it. I'm bit worried about driving it now not knowing if it will die on me again. Thanks for the replies:)
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU XR6 Wont start
Posted: Mon Jan 27, 2014 3:43 pm 
Technical Contributor
Offline

Posts: 492

Joined: 13th Jul 2013

Location: Campbelltown
NSW, Australia

Check battery voltage & charge voltage - with multimeter
Approx. 12 v & holds 9.5 volt cranking for battery & 13.0v- 14.5v - for charging -
under voltage & Overcharge voltage (15.8volts plus can cause multiple faults such as limp mode airbag light cruise control inop etc.)
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU XR6 Wont start
Posted: Mon Jan 27, 2014 11:37 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Posts: 247

Joined: 18th Dec 2012

Gallery: 8 images

Ride: AU II XR6 UTE

Maybe clean your battery terminals-with a wire brush and ensure they are properly tightened up...has been know to cause issues in E-Series (not sure about AU)

 

_________________

2001 AU II XR6 HP LIQUID SILVER UTE

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU XR6 Wont start
Posted: Tue Jan 28, 2014 5:20 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 41

Posts: 32

Joined: 26th Jan 2014

Ride: AU 111 XR6

Location: orange
NSW, Australia

Thanks for the help:) I drove it today and it was fine. I found a post on resetting the ecu and done that as well as clean terminals etc. thanks again.
Also tried to set it to performance mode, not sure if it worked or not??
Cheers
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU XR6 Wont start
Posted: Wed Feb 05, 2014 4:50 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 41

Posts: 32

Joined: 26th Jan 2014

Ride: AU 111 XR6

Location: orange
NSW, Australia

Had my car at auto electrician today. They found a few error codes and reset them. ( low coolant etc).
They said it may have just been a glitch in the dash. Apparently they have seen a few BA falcons do similar things. Will just have to ride this one out and see how it goes.
Cheers for your replies
Mick
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU XR6 Wont start
Posted: Tue Feb 25, 2014 3:52 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 41

Posts: 32

Joined: 26th Jan 2014

Ride: AU 111 XR6

Location: orange
NSW, Australia

Well she done it again!! It is starting to get a tad annoying. I have noticed that both times it has been raining when it starts to play up. Maybee there is water getting into something? Does anyone have an idea on what would base this issue when it is wet?
Cheers
Mick
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU XR6 Wont start
Posted: Wed Feb 26, 2014 9:26 pm 
Technical Contributor
Offline

Posts: 492

Joined: 13th Jul 2013

Location: Campbelltown
NSW, Australia

check charge rate approx 13v - 14.5v - check earths esspecially near battery - check connectors near air filter for loose/corrosion ...
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU XR6 Wont start
Posted: Wed Feb 26, 2014 10:25 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

check that water isn't leaking onto the ecu..
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU XR6 Wont start
Posted: Wed Feb 26, 2014 11:43 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 843

Joined: 20th Feb 2010

Gallery: 2 images

Ride: AU Fairmont Ghia

Location: Elizibif Norf (Local Spelling!!)
SA, Australia

drewh wrote:
Maybe clean your battery terminals-with a wire brush and ensure they are properly tightened up...has been know to cause issues in E-Series (not sure about AU)

Yep +1 for dodgy terminal connections.
Get yourself a pair of decent heavy duty terminals and piss of the s**t stock items, they never tighten up securely. I was having a few annoying gremlins with mine (eg, weird gauge behavior at times, stereo would reset itself etc) and replacing them solved all the issues.

 

_________________

dc_todd wrote:
Cheap pads squeal like cheap hookers, and you can take that to the bank.


Au Fairmont Ghia
My (Old) 95 EF Wagon

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU XR6 Wont start
Posted: Thu Feb 27, 2014 6:07 am 
Oompa Loompa
Offline

Age: 41

Posts: 32

Joined: 26th Jan 2014

Ride: AU 111 XR6

Location: orange
NSW, Australia

Thanks for the replies.
I will check all the above this arvo.
When checking the charge rate, do I just fit a multimeter to the battery terminals when the motor is running?
And another silly question, where is the ecu to see if water is getting in?
I have cleaned the terminals but will buy some heavy duty ones and fit them.
Cheers
Mick
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU XR6 Wont start
Posted: Thu Feb 27, 2014 10:01 pm 
Technical Contributor
Offline

Posts: 492

Joined: 13th Jul 2013

Location: Campbelltown
NSW, Australia

set multimeter to DC voltage 20 volt scale or higher - connect black lead to negative battery terminal and red lead to positive battery terminal -

ECU is behind left hand kick panel
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU XR6 Wont start
Posted: Fri Feb 28, 2014 5:53 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 41

Posts: 32

Joined: 26th Jan 2014

Ride: AU 111 XR6

Location: orange
NSW, Australia

I fitted new heavy duty terminals today ( $30 !! Didn't expect that lol) and cleaned the earth points near the battery and air box. The earth terminals had green corrosion on the bolts.

I'm waiting for my mate to drop round his multimeter do I can check the charge rate. If it stops raining I will check the ecu for water leaks. By the way, does the panel just pull out to get to the ecu?

Hopefully my gremlin was one of these:):)
Thanks everyone for your help.
I will go for a run tomorrow and see how we go.
Cheers
Mick
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 5  [ 63 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 11, 2017 8:52 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names