Fordmods Logo

egas BA wont crank 

 

Page 1 of 2 [ 21 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: egas BA wont crank
Posted: Sun Jul 24, 2016 6:36 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 49

Posts: 11

Joined: 24th Jul 2016

Ride: for BA

Location: adelaide
SA, Australia

any ideas i have a egas BA was crashed i have repaired it but now it wont crank over with the key and code has come up on the icc smart lock light goes out and doesn't flash
there is no signal going to the starter relay under the bonnet
if i short the relay it cranks over but wont start
car was without a battery for 3 months
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: egas BA wont crank
Posted: Mon Jul 25, 2016 12:10 am 
Stock as a Rock
Offline

Age: 64

Posts: 140

Joined: 4th Feb 2016

Location: australia
VIC, Australia

More information would be handy, what electrics did you touch.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: egas BA wont crank
Posted: Mon Jul 25, 2016 12:29 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 49

Posts: 11

Joined: 24th Jul 2016

Ride: for BA

Location: adelaide
SA, Australia

the harness from drivers kick panel to relay box
the harness had a different brake failure sensor so is not plugged in yet i am now wondering if that is on the same circuit as the inhibitor switch
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: egas BA wont crank
Posted: Mon Jul 25, 2016 8:46 am 
Technical Contributor
Offline

Posts: 492

Joined: 13th Jul 2013

Location: Campbelltown
NSW, Australia

Does interior light work
Check ignition switch and all fuses
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: egas BA wont crank
Posted: Mon Jul 25, 2016 9:06 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 49

Posts: 11

Joined: 24th Jul 2016

Ride: for BA

Location: adelaide
SA, Australia

interior light works all fuses good relay in the cab gets a signal but under bonnet relay doesn't
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: egas BA wont crank
Posted: Mon Jul 25, 2016 10:36 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 48

Posts: 429

Joined: 3rd Jan 2005

Ride: AU XR6 with BF Turbo engine

Location: Sydney
NSW, Australia

have u reset the safety switch in theLH kick panel

 

_________________

RIP :( 1x confused Falcon..EL Falcon with full AU running gear...VCT, 5 speed, IRS, AUII front suspension, brakes, and steering RIP

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: egas BA wont crank
Posted: Mon Jul 25, 2016 4:31 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 49

Posts: 11

Joined: 24th Jul 2016

Ride: for BA

Location: adelaide
SA, Australia

macxr8 wrote:
have u reset the safety switch in theLH kick panel

will check that next but didn't think the egas system had one
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: egas BA wont crank
Posted: Mon Jul 25, 2016 10:36 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 64

Posts: 140

Joined: 4th Feb 2016

Location: australia
VIC, Australia

I think the inertia switch when open, will only open battery voltage to the main lock off solenoid. You said a code come up, did you retrieve it, and whats probably happening the bem is not putting a ground on the stater relay. On the relay did you check to see if it was the supply side or the ground side that goes the bem that was lost.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: egas BA wont crank
Posted: Mon Jul 25, 2016 11:50 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 49

Posts: 11

Joined: 24th Jul 2016

Ride: for BA

Location: adelaide
SA, Australia

rod hansen wrote:
I think the inertia switch when open, will only open battery voltage to the main lock off solenoid. You said a code come up, did you retrieve it, and whats probably happening the bem is not putting a ground on the stater relay. On the relay did you check to see if it was the supply side or the ground side that goes the bem that was lost.

it just says code on the icc im assuming thats because of the battery change the gas isn't priming either will check the relay again tomorrow im assuming its not getting signals from the bem
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: egas BA wont crank
Posted: Tue Jul 26, 2016 6:53 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 64

Posts: 140

Joined: 4th Feb 2016

Location: australia
VIC, Australia

Have a look and make sure the lpg fuse has not blown, and check the inertia switch, and the relay coil ground is in the pcm not the bem. I am assuming your smart lock light go's out when the key is turned on, and I think the lpg relay will only stay energized if the pcm receives a crank signal.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: egas BA wont crank
Posted: Tue Jul 26, 2016 7:09 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 49

Posts: 11

Joined: 24th Jul 2016

Ride: for BA

Location: adelaide
SA, Australia

rod hansen wrote:
Have a look and make sure the lpg fuse has not blown, and check the inertia switch, and the relay coil ground is in the pcm not the bem. I am assuming your smart lock light go's out when the key is turned on, and I think the lpg relay will only stay energized if the pcm receives a crank signal.

hey mate have checked all them things yes smart lock light goes out as normal the car was still running after acident the only parts replaced is the harnes and under bonnet fuse box the harnes and fuse box are from a petrol car but they are identical could this be the reason
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: egas BA wont crank
Posted: Tue Jul 26, 2016 10:19 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 64

Posts: 140

Joined: 4th Feb 2016

Location: australia
VIC, Australia

If it was running alright before you changed the harness, one would think the problem has something to do with it. Did you check on the starter relay if you had battery voltage with the key in the start position.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: egas BA wont crank
Posted: Tue Jul 26, 2016 10:42 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 53

Posts: 5587

Joined: 14th Jan 2005

Gallery: 10 images

Ride: 96 XH/97 EL

Location: South Coast
NSW, Australia

I'd be guessing the harness has something to do with it.
The start relay should have only the two interlocks - the PCM and the inhibitor switch. Try starting in Park or Neutral, just in case the inhibitor switch is a bit sticky over the non use.

 

_________________

96 XH Longreach 'S': LPG, Alarm, 3.23:1 LSD, Cruise, Trip Comp, ABS, Power Windows, Mid Series Dome Lt, Climate Ctrl
97 EL Futura S/W: LPG, Alarm, LED int Lts, Trip Comp, F/Lane Dome Lt, Climate Ctrl, T5 Conversion

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: egas BA wont crank
Posted: Wed Jul 27, 2016 1:49 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 49

Posts: 11

Joined: 24th Jul 2016

Ride: for BA

Location: adelaide
SA, Australia

rod hansen wrote:
If it was running alright before you changed the harness, one would think the problem has something to do with it. Did you check on the starter relay if you had battery voltage with the key in the start position.

hi Ron ok have checked the power to the relay pin 87 constant power pin 30 to starter pin 86 switchable power from ignition pin 85 no ground if i ground out pin 85 the starter turns over when the ignition is turned
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: egas BA wont crank
Posted: Wed Jul 27, 2016 7:53 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 64

Posts: 140

Joined: 4th Feb 2016

Location: australia
VIC, Australia

When you turn the key on the pcm should put a ground on pin 85, providing the contacts are closed in the inhibitor switch on the trans. When you turn the key to start battery voltage should be on pin 86 and the main contacts will close in the relay switching battery voltage between pin 87 and 30 which will flow to the solenoid. With the key off there is no ground on 85, to be sure I checked my straight gas bf. If your inhibitor switch is alright and battery voltage is going to the pcm you have to find out why it wont put a ground on with the key on. Do's every thing work dash lights and cluster what about when you cranked the engine did you see the tacho move indicating there is a crank signal, also when you turn the key on the ignition relay should supply power to the lpg fuse and relay.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 21 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 4:54 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names