Fordmods Logo

el gli i6 wont start?? 

 

Page 1 of 1 [ 9 posts ] 

 
 Post subject: el gli i6 wont start??
Posted: Thu Jun 26, 2014 7:56 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 33

Posts: 71

Joined: 22nd Jul 2012

Gallery: 1 images

Ride: 98 el sapphire

Location: cobram
VIC, Australia

hi guys, just went out to go up the street and out of the blue.....no go, dash lights up properly can hear the fuel pump winding over then when you turn the key it just "ticks" rapidly but no wind over?? starter motor?? do these just stop out of the blue? and if something has drained the battery or something its only just happened i havent done anything different than usual,drove it this morning(twice), ive no idea?? :roll:

 

_________________

98 el sapphire

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: el gli i6 wont start??
Posted: Fri Jun 27, 2014 12:13 am 
Technical Contributor
Offline

Posts: 492

Joined: 13th Jul 2013

Location: Campbelltown
NSW, Australia

yes they can - give starter a hit with a hammer and retry starting - if it starts you need a starter - hit firm but not to hard dont hit where cables connect
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: el gli i6 wont start??
Posted: Sat Jun 28, 2014 8:59 am 
Parts Gopher
Offline

Age: 33

Posts: 71

Joined: 22nd Jul 2012

Gallery: 1 images

Ride: 98 el sapphire

Location: cobram
VIC, Australia

tried the hammer thing, but when i tried to start it it did the same thing this time but as well as "ticking" rapidly i lost dashlights?? no fuel temp or odo reading? smartlock still flashing, so now it wont even tick over?? ive checked the fuses but cant find any blown or anything?? im going to get another starter i know works, but now i dont know about the "dash" problem, bloody glad this happened in my driveway and not on a backraod somwhere!! :roll: any help on this subject would be appreciated thankyou

 

_________________

98 el sapphire

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: el gli i6 wont start??
Posted: Sat Jun 28, 2014 9:16 am 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 2750

Joined: 22nd Jan 2009

Ride: '91 EB Wagoon

Location: Geeelong
VIC, Australia

was smartlock flashing before when car wouldn't start? [before dash started playing up]
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: el gli i6 wont start??
Posted: Sat Jun 28, 2014 9:37 am 
Parts Gopher
Offline

Age: 33

Posts: 71

Joined: 22nd Jul 2012

Gallery: 1 images

Ride: 98 el sapphire

Location: cobram
VIC, Australia

yeah everything was fine until i tried to start it after tapping the starter, i tried starting the vehicle 4 times before tapping so 5 times all up,its like a fuse but i've checked them all( gonna go do it again now for peace of mind) then off to the ol' mans to raid his ef(cracked head but ran a1 beforehand) so his starter and fuses/relays should be fine yeah? ef/el starters same? im confident on changing these parts over but the dash going dead then absoluteley nothing(except a faint smartlock flashing) this has got me worried :cry: :|

 

_________________

98 el sapphire

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: el gli i6 wont start??
Posted: Sat Jun 28, 2014 10:34 am 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 2750

Joined: 22nd Jan 2009

Ride: '91 EB Wagoon

Location: Geeelong
VIC, Australia

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: el gli i6 wont start??
Posted: Sat Jun 28, 2014 11:14 am 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 3705

Joined: 27th Sep 2006

Gallery: 20 images

Ride: ED Falcon

Power: 133 rwkw

Location: Leeton
NSW, Australia

It's entirely possible you've done an alternator too and drove the car without the battery charging... Then you've pulled up and it's not got the go to wind it over... A clicking starter is usually a sign of a flat battery... When the pole out you generally get nothing and everything goes dim (it's like they turn into a short circuit)...

They're a b**ch to change at the best of times... Take to 2 secs to try jump starting it and rule out the battery (or get you multimeter out and check the battery voltage just standing and under crank)...

Cheers,
Tim

 

_________________

93 Red ED 5spd Manual Build Thread

Performance: Complete AUII VCT Wiring & Power Train, Pacey Headers, 2.5" Exhaust, Exedy Clutch, DBA Rotors
Visuals: FG XR Wheel, XR Front, 17's, BA 5 Spd Shifter, BA Ghia Window Switches, NL Cluster
Tunes: 8" Pioneer Sub, JBL Speakers, Clarion Double DIN Headunit

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: el gli i6 wont start??
Posted: Sat Jun 28, 2014 12:49 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 33

Posts: 71

Joined: 22nd Jul 2012

Gallery: 1 images

Ride: 98 el sapphire

Location: cobram
VIC, Australia

just had a m8 come around, i put the battery out his 4wd in it... fired straight up, so i take it this means either faulty battery or alternator not charging? has the usual ford problem where the power steering hose leaks a little bit onto the alternator but i either havnt noticed or it has never caused a problem, i mite try recharge the battery and if it goes flat again that means alt not charging yeah? and if thats the case does that mean that its rooted??

 

_________________

98 el sapphire

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: el gli i6 wont start??
Posted: Sat Jun 28, 2014 3:53 pm 
Technical Contributor
Offline

Posts: 492

Joined: 13th Jul 2013

Location: Campbelltown
NSW, Australia

check battery voltage with multimeter (on dc 20v scale or higher)
approx.12volts standing - minimum 9.5volts when cranking

start with your mates battery/jump start and check charging - 13.5v-14.5v -can take a little while to rise to upper reading,but should read above reading you had before you started engine.....if not replace alternator and charge battery-

if your battery has caps remove and watch for gassing/heavy bubbling from cells while someone tries to crank over which would indicate a faulty battery as does sulphur (rotten egg gas) smell .........

unlikely given you had just been driving before it played up but may have current draw -eg.boot light staying on or similar-battery will drain and if you do get started and only drive short distance will not have enough power when you next try to start
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 9 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 3:49 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names