Fordmods Logo

Fordmods Advertising

ELM327 

 

Page 1 of 1 [ 11 posts ] 

 
 Post subject: ELM327
Posted: Sun Nov 13, 2016 2:11 pm 
Oompa Loompa
Offline

Posts: 22

Joined: 29th Jul 2010

Ride: BA Ford

Location: adelaide
SA, Australia

I have a ELM327 module and would like to know if there is a program out there that can program keys, security codes, check BEM, help with adjustments that need to be made when installing new stuff to a BA XT ford..i have forscan but would like to find something else and the ford IDS program i have won't communicate with the ELM327 module..
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ELM327
Posted: Sun Nov 13, 2016 2:15 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 2432

Joined: 22nd Jan 2009

Ride: '91 EB Wagoon

Location: Geeelong
VIC, Australia

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ELM327
Posted: Sun Nov 13, 2016 2:41 pm 
Oompa Loompa
Offline

Posts: 22

Joined: 29th Jul 2010

Ride: BA Ford

Location: adelaide
SA, Australia

Mad2 wrote:
far as i know that's what forscan does.........


Forscan will do keys but not stereos or instrument clusters if you change them over..
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ELM327
Posted: Sun Nov 13, 2016 5:02 pm 
Smokin em up
Online
User avatar

Age: 34

Posts: 270

Joined: 24th Jun 2014

Gallery: 4 images

Ride: BA XR6 Turbo

Location: Jamestown
SA, Australia

arnast wrote:
Mad2 wrote:
far as i know that's what forscan does.........


Forscan will do keys but not stereos or instrument clusters if you change them over..


Clusters dont need programming when changed over in the BA/BF's. if your talking about changing the Km on them its not possible after the cluster has over 100km on it without eeprom reads via a removed chips.

Stereos can be done in forscan i have done 2 of them

 

_________________

Current Ride
BA XR6 Turbo, P3 Paint, BP Trim, Fully Stock Mods to Come!
1996 EF Falcon furura, White.
BA XR6 , P3 Paint, BG Trim, crashed in front but thinking of fixing!

BLUE BLOOD
Previous Rides
1997 EL Falcon
1980 Ford Escort

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ELM327
Posted: Sun Nov 13, 2016 8:55 pm 
Oompa Loompa
Offline

Posts: 22

Joined: 29th Jul 2010

Ride: BA Ford

Location: adelaide
SA, Australia

Robert_au wrote:
arnast wrote:
Mad2 wrote:
far as i know that's what forscan does.........


Forscan will do keys but not stereos or instrument clusters if you change them over..


Clusters dont need programming when changed over in the BA/BF's. if your talking about changing the Km on them its not possible after the cluster has over 100km on it without eeprom reads via a removed chips.

Stereos can be done in forscan i have done 2 of them


Can you tell me how you did it in forscan as i've looked and couldn't find anything..from what i undersatnd the BA icc needs to be programmed with the new engine/vin number or something..as for the instrument cluster was told if you put a XR or high end instrument cluster in to a BA XT you have to recalabrate the speedo as the needle will be out a bit
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ELM327
Posted: Mon Nov 14, 2016 6:34 pm 
Smokin em up
Online
User avatar

Age: 34

Posts: 270

Joined: 24th Jun 2014

Gallery: 4 images

Ride: BA XR6 Turbo

Location: Jamestown
SA, Australia

arnast wrote:
Robert_au wrote:
arnast wrote:
Mad2 wrote:
far as i know that's what forscan does.........


Forscan will do keys but not stereos or instrument clusters if you change them over..


Clusters dont need programming when changed over in the BA/BF's. if your talking about changing the Km on them its not possible after the cluster has over 100km on it without eeprom reads via a removed chips.

Stereos can be done in forscan i have done 2 of them


Can you tell me how you did it in forscan as i've looked and couldn't find anything..from what i undersatnd the BA icc needs to be programmed with the new engine/vin number or something..as for the instrument cluster was told if you put a XR or high end instrument cluster in to a BA XT you have to recalabrate the speedo as the needle will be out a bit


Ok using forscan, I'm asuming you have the extended license, once loaded and its done its load up scan go to service procedures down the Left hand side tool bar click on that then go to ACM Calibration in the list click on that and then press the "play" button down the bottom. might ask a question cant remember right now (and only looked just before) but you then click the ok it scrolls through a blue bar down the bottom from memory takes less than 30 seconds then gives you a message saying if it all worked properly or not.

Attachment:
New Bitmap Image.bmp
New Bitmap Image.bmp [ 476.77 KiB | Viewed 230 times ]



Icc is just matching to the BCM for its "security code" IIRC

as for the cluster im fairly certain that you wont have any trouble with the speedo as the messages are sent over the CANBUS, if you have a GPS just confirm it by checking the Cluster to your GPS. should be within 5Km allowing for margin of errors

 

_________________

Current Ride
BA XR6 Turbo, P3 Paint, BP Trim, Fully Stock Mods to Come!
1996 EF Falcon furura, White.
BA XR6 , P3 Paint, BG Trim, crashed in front but thinking of fixing!

BLUE BLOOD
Previous Rides
1997 EL Falcon
1980 Ford Escort

Last edited by Robert_au on Mon Nov 14, 2016 7:45 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ELM327
Posted: Mon Nov 14, 2016 7:36 pm 
Oompa Loompa
Offline

Posts: 22

Joined: 29th Jul 2010

Ride: BA Ford

Location: adelaide
SA, Australia

Robert_au wrote:
arnast wrote:
Robert_au wrote:
arnast wrote:
Mad2 wrote:
far as i know that's what forscan does.........


Forscan will do keys but not stereos or instrument clusters if you change them over..


Clusters dont need programming when changed over in the BA/BF's. if your talking about changing the Km on them its not possible after the cluster has over 100km on it without eeprom reads via a removed chips.

Stereos can be done in forscan i have done 2 of them


Can you tell me how you did it in forscan as i've looked and couldn't find anything..from what i undersatnd the BA icc needs to be programmed with the new engine/vin number or something..as for the instrument cluster was told if you put a XR or high end instrument cluster in to a BA XT you have to recalabrate the speedo as the needle will be out a bit



Once forscan site is back up and i get my extended licence again ill take a few screen shots of where and how.

Icc is just matching to the BCM for its "security code" IIRC

as for the cluster im fairly certain that you wont have any trouble with the speedo as the messages are sent over the CANBUS, if you have a GPS just confirm it by checking the Cluster to your GPS. should be within 5Km allowing for margin of errors


Cool..thank you for that..will look forward to the pictures so i can do mine.. :)
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ELM327
Posted: Mon Nov 14, 2016 7:40 pm 
Smokin em up
Online
User avatar

Age: 34

Posts: 270

Joined: 24th Jun 2014

Gallery: 4 images

Ride: BA XR6 Turbo

Location: Jamestown
SA, Australia

arnast wrote:

Cool..thank you for that..will look forward to the pictures so i can do mine.. :)


Check my post above mate i must of been editing while you were replying, i have given a reasonable description of how to just got to add the pic. which ill do right now

 

_________________

Current Ride
BA XR6 Turbo, P3 Paint, BP Trim, Fully Stock Mods to Come!
1996 EF Falcon furura, White.
BA XR6 , P3 Paint, BG Trim, crashed in front but thinking of fixing!

BLUE BLOOD
Previous Rides
1997 EL Falcon
1980 Ford Escort

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ELM327
Posted: Mon Nov 14, 2016 7:48 pm 
Oompa Loompa
Offline

Posts: 22

Joined: 29th Jul 2010

Ride: BA Ford

Location: adelaide
SA, Australia

Robert_au wrote:
arnast wrote:

Cool..thank you for that..will look forward to the pictures so i can do mine.. :)


Check my post above mate i must of been editing while you were replying, i have given a reasonable description of how to just got to add the pic. which ill do right now

Cool thank you for that..will have a look at it when i get the other stereo.. :)
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ELM327
Posted: Tue Nov 15, 2016 10:53 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 33

Posts: 3406

Joined: 7th Feb 2005

Ride: AU2 Ute

Location: melbourne
VIC, Australia

Is it the same process as above when fitting a new BEM?

Have you tried coding keys? I only have 1 key atm and am scared to try it myself.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ELM327
Posted: Wed Nov 16, 2016 12:11 am 
Oompa Loompa
Offline

Posts: 22

Joined: 29th Jul 2010

Ride: BA Ford

Location: adelaide
SA, Australia

Dansedgli wrote:
Is it the same process as above when fitting a new BEM?

Have you tried coding keys? I only have 1 key atm and am scared to try it myself.


I haven't tried to program keys yet but will need to at some stage in the future, but from what i know you need 2 keys to program the BEM..so if you only have one key you will need to get another key cut.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 11 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Thu Feb 23, 2017 6:38 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names