Fordmods Logo

XG No Spark no fuel pump 

 

Page 1 of 1 [ 12 posts ] 

 
 Post subject: XG No Spark no fuel pump
Posted: Tue Jul 01, 2014 12:21 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 28

Posts: 9

Joined: 30th Jun 2014

Ride: Ford XG Ute

Location: Kalgoorlie
WA, Australia

Gday all,

My '95 XG ute is having a few issues.

I recently bought the ute not running about a month ago, the previous owner had put in a brand new coil and dizzy. found the fuel pump had died and the timing was out. So i put in a spare fuel pump and timed the dizzy and away she went.

A few weeks later the car started chugging along on a cold start and then gave some backfire, once it was warm though the XG was fine.

Then last week it was backfiring again and blew a giant bloody hole in the muffler, so i installed a brand new fuel pump, new fuel filter and cleaned the idle speed control. She would idle nicely for a couple minutes and then just cut out.

Now over the weekend i hooked up a timing light and found i had no spark at all, so i checked and cleaned all the relays, fuses and earths. Went to restart the car and noticed no fuel pump sound and no spark still.


If anyone has any ideas to get the beast going again that would be great
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: XG No Spark no fuel pump
Posted: Tue Jul 01, 2014 4:15 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 26

Posts: 303

Joined: 5th Oct 2012

Gallery: 3 images

Ride: 99 au ute

Location: Perth
WA, Australia

It could be the tfi module in the dizzy, was the dizzy a new or used one?

 

_________________

Au series 1 ute. T5 manual, 2.5" redback zorst, Xtreme HD clutch

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: XG No Spark no fuel pump
Posted: Tue Jul 01, 2014 4:27 pm 
Technical Contributor
Offline

Posts: 492

Joined: 13th Jul 2013

Location: Campbelltown
NSW, Australia

disconnect plug from coil-check for power at red/green wire-(use tungstram test light-flasher globe with 2 wires connected will do)-check for pulse at pink/blue wire by attaching test light across both wires-should pulse while cranking-

check ecu relay and fuel pump relay are both working-(near battery under relays along inner gaurd)if ecu relay inop. then fuel relay will also be inop.-

remove distributor cap and check distributor is actually turning constantly incase of stripped drive gears to operate distributor - make sure carbon brush is still fitted to center inside distributor cap-
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: XG No Spark no fuel pump
Posted: Tue Jul 01, 2014 5:31 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 28

Posts: 9

Joined: 30th Jun 2014

Ride: Ford XG Ute

Location: Kalgoorlie
WA, Australia

thanks for the replies guys,

the dizzy is brand new along with the coil.

last week after putting in a brand new fuel pump, i turned the key to acc and noticed no fuel pump sound, so i sprayed both relays with contact cleaner and the fuel pump started going again.

Im hoping its just a faulty fuel pump relay as i have another on its way to me now.

Ive also taken the cap off the dizzy and all looks good inside, no wiggle at all in the rotor.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: XG No Spark no fuel pump
Posted: Tue Jul 01, 2014 7:16 pm 
Technical Contributor
Offline

Age: 60

Posts: 6817

Joined: 22nd Jun 2005

Gallery: 8 images

Ride: EF Fairmont

Location: Campbelltown
NSW, Australia

Pump does not operate on Acc. Only when turned to reds.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: XG No Spark no fuel pump
Posted: Tue Jul 01, 2014 7:44 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 53

Posts: 5587

Joined: 14th Jan 2005

Gallery: 10 images

Ride: 96 XH/97 EL

Location: South Coast
NSW, Australia

Find the diagnosis connector in the cabin fusebox, earth the top right pin, turn IGN on (engine off).
Pump should be running continously - this tests the wiring , fuel pump relay and ECU relay too. These relays are under the coolant bottle in the passenger vehicles (can't remember with the XG), so they can likely get corroded from overspill, etc.

 

_________________

96 XH Longreach 'S': LPG, Alarm, 3.23:1 LSD, Cruise, Trip Comp, ABS, Power Windows, Mid Series Dome Lt, Climate Ctrl
97 EL Futura S/W: LPG, Alarm, LED int Lts, Trip Comp, F/Lane Dome Lt, Climate Ctrl, T5 Conversion

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: XG No Spark no fuel pump
Posted: Tue Jul 01, 2014 7:45 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 28

Posts: 9

Joined: 30th Jun 2014

Ride: Ford XG Ute

Location: Kalgoorlie
WA, Australia

yeah sorry I meant reds

The smartlock jewel flashes normally and once I turn it to reds the smartlock light goes out which is normal I believe?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: XG No Spark no fuel pump
Posted: Tue Jul 01, 2014 8:45 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 23

Posts: 461

Joined: 31st Mar 2013

Ride: 96 EL XR6

Location: Hervey Bay
QLD, Australia

ecu and/or fuel pump relay,
pick a part that sht,
i did and got 3 of each put into the bottom of my toolbox for myself and they now live in the glove box :D

 

_________________

EL XR6, T5 Speed - Full Factory Fitted Tickford Body Kit, AU Engine, Billet Camtech 845 Cam, J3 Chip, MLS Gasket, Intake, Extractors, High flow cat, 2 1/2in exhaust, K&N Air Filter, 3.45 LSD, - My Pride and Joy

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: XG No Spark no fuel pump
Posted: Tue Jul 01, 2014 10:34 pm 
Technical Contributor
Offline

Posts: 492

Joined: 13th Jul 2013

Location: Campbelltown
NSW, Australia

fuel pump will prime when ignition is turned to reds as swc mentioned then stop -will then engage when turned to crank or engine fires-
do you have spark or not ,as fuel relay fault wont stop spark
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: XG No Spark no fuel pump
Posted: Tue Jul 01, 2014 10:35 pm 
Technical Contributor
Offline

Posts: 492

Joined: 13th Jul 2013

Location: Campbelltown
NSW, Australia

fuel pump will prime when ignition is turned to reds as swc mentioned then stop -will then engage when turned to crank or engine fires-
do you have spark or not ,as fuel relay fault wont stop spark
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: XG No Spark no fuel pump
Posted: Thu Jul 03, 2014 2:25 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 28

Posts: 9

Joined: 30th Jun 2014

Ride: Ford XG Ute

Location: Kalgoorlie
WA, Australia

haha @falcon96xr6 i wish i could mate, we only have one wreckers in town and they want $50 per relay the crooks

@snap0964 Thanks mate ill try that, the relays are near the break master on the upper left side of the engine bay on '95 XG

@TedW I have no spark, checked with timing light and it gets nothing, then pulled plugs out and attached them to ignition leads, earthed them and got no spark
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: XG No Spark no fuel pump
Posted: Thu Jul 03, 2014 7:22 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 28

Posts: 9

Joined: 30th Jun 2014

Ride: Ford XG Ute

Location: Kalgoorlie
WA, Australia

Awesome news

I took out the old ecu and put in an ecu I got off a mate, left the car in reds for about 45 mins and boom got spark, but still no fuel pump, he then handed me a fuel pump relay, swapped it with the old one.. Crank.. Crank.. Fire!!! She's now idling beautifully

Now to replace my blown muffler and she'll be back on the road
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 12 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 11:43 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names