Fordmods Logo

Au xr6 starting/stalling issue 

 

Page 1 of 1 [ 7 posts ] 

 
 Post subject: Au xr6 starting/stalling issue
Posted: Sat Sep 20, 2014 11:54 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Posts: 247

Joined: 18th Dec 2012

Gallery: 8 images

Ride: AU II XR6 UTE

I have a problem with my au xr6 always stalling when you first start it up. Normally happens after it's been left for a while (e.g. overnight or after work).

1. Cranks, fires up, then stalls. 2. Start it up again then its OK but the idle is weird...kind of just about stalls, then pickups up and so on.

Recently I've serviced new plugs, new fuel filter and cleaned the TBP, but I'm suspecting a leaky injector. Does this sound right? Also whenever I turn off the car of there is a large hissing that i'm 85% sure is coming from the first injector??

I also ran some injector cleaner which helped a little bit but the problem has come back.

look forward to ur help guys,

 

_________________

2001 AU II XR6 HP LIQUID SILVER UTE

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Au xr6 starting/stalling issue
Posted: Sun Sep 21, 2014 12:01 am 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 3705

Joined: 27th Sep 2006

Gallery: 20 images

Ride: ED Falcon

Power: 133 rwkw

Location: Leeton
NSW, Australia

Funny you say this...

My ED does this too which runs full AUII looms, motor and all bits and pieces...

Never stalls but... It cranks... Sort of fires... Spits... f@rt... Nearlly stalls... Then picks up a normal idle and sometimes the first time you accelerate it has nothing and then a second later works out what is happens and then gets the boogy up...

I have no codes from anything... The recently cleaned injectors that were in my ED motor were installed along with the near new iridium plugs... Runs on 98 all the time... Changed the PCM twice, t-map sensor once, and the TPS once... Just in case they were reading funny but weren't out of range... Still never been able to fix it... Just ended up concluding that all AU's do this...

Cheers,
Tim

 

_________________

93 Red ED 5spd Manual Build Thread

Performance: Complete AUII VCT Wiring & Power Train, Pacey Headers, 2.5" Exhaust, Exedy Clutch, DBA Rotors
Visuals: FG XR Wheel, XR Front, 17's, BA 5 Spd Shifter, BA Ghia Window Switches, NL Cluster
Tunes: 8" Pioneer Sub, JBL Speakers, Clarion Double DIN Headunit

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Au xr6 starting/stalling issue
Posted: Sun Sep 21, 2014 12:04 am 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 3705

Joined: 27th Sep 2006

Gallery: 20 images

Ride: ED Falcon

Power: 133 rwkw

Location: Leeton
NSW, Australia

Sure the hissing isn't the air con? They usually do esp if you have climate where the ac runs most of time... They have an orifice in one of the lines and they always hiss when turned off as the pressure either side equalises...

Cheers,
Tim

 

_________________

93 Red ED 5spd Manual Build Thread

Performance: Complete AUII VCT Wiring & Power Train, Pacey Headers, 2.5" Exhaust, Exedy Clutch, DBA Rotors
Visuals: FG XR Wheel, XR Front, 17's, BA 5 Spd Shifter, BA Ghia Window Switches, NL Cluster
Tunes: 8" Pioneer Sub, JBL Speakers, Clarion Double DIN Headunit

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Au xr6 starting/stalling issue
Posted: Sun Sep 21, 2014 10:37 am 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

a mates vct xr6 is doing this atm.. we are looking into the fuel pump or injectors..
everything that's consumable has been replaced and we have come down to 2 possible causes, either a leaking injector or bad check valve in the fuel pump..

we noticed it doesn't hold fuel pressure at all after shut down, either from leaking injector or the pump.. I think its a leaking injector because even if I double prime by hitting ignition then of and on it still splutters for at least 2 fire ups..
but he wants to try fuel pump first, so that will be next weeks mission...
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Au xr6 starting/stalling issue
Posted: Mon Oct 27, 2014 6:19 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

TROYMAN wrote:
a mates vct xr6 is doing this atm.. we are looking into the fuel pump or injectors..
everything that's consumable has been replaced and we have come down to 2 possible causes, either a leaking injector or bad check valve in the fuel pump..

we noticed it doesn't hold fuel pressure at all after shut down, either from leaking injector or the pump.. I think its a leaking injector because even if I double prime by hitting ignition then of and on it still splutters for at least 2 fire ups..
but he wants to try fuel pump first, so that will be next weeks mission...



just thought ill update on this... in the case I put above it was the fuel pump.
replaced the pump with a new vdo pump and problem has gone...
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Au xr6 starting/stalling issue
Posted: Mon Oct 27, 2014 9:15 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Posts: 247

Joined: 18th Dec 2012

Gallery: 8 images

Ride: AU II XR6 UTE

Thanks for that...im yet to fix my ute. My injector is definitely leaking (ie when I put my finger against it, this hissing sound stops). would it be worth replacing the injector seals (e.g. O-rings), getting it them cleaned or replacing them?

Few questions about the fuel pump:
is VDO a brand?
What part number am I after
what are they worth?

considering i'm pretty certain the injector has got air getting it, what method of rectification should I try first?

cheers guys

 

_________________

2001 AU II XR6 HP LIQUID SILVER UTE

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Au xr6 starting/stalling issue
Posted: Mon Oct 27, 2014 9:32 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

vdo is the brand, its what they used from factory..
I don't have the p/n but it was around $130 for the pump assembly..
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 7 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Thu Dec 14, 2017 2:55 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names