Fordmods Logo

BA aftermarket ECU??? 

 

Page 1 of 1 [ 8 posts ] 

 
 Post subject: BA aftermarket ECU???
Posted: Wed Oct 27, 2010 11:04 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 29

Posts: 218

Joined: 22nd Apr 2007

Gallery: 21 images

Ride: EF, Magna, R33 skyline

Hi guys i'm looking for a good aftermarket ECU that works well with the BA 6cyl motor... It will be going in a EF but I need it to run every thing in the BA as I will be putting it in the BA first then will be putting it in the EF.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: BA aftermarket ECU???
Posted: Wed Oct 27, 2010 11:09 pm 
ACT Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 6275

Joined: 24th Nov 2004

Ride: '06 BF GT-P

Power: 293 rwkw

Location: Canberra
ACT, Australia

charlie4401 wrote:
Hi guys i'm looking for a good aftermarket ECU that works well with the BA 6cyl motor... It will be going in a EF but I need it to run every thing in the BA as I will be putting it in the BA first then will be putting it in the EF.


Why?


You can get the various security measures 'flashed' out of the B series ECU's so you can run just the engine.

 

_________________

1998 DL LTD in Sparkling Burgundy, daily, 302W, stereo, slow - 97.5rwkw
2006 BF GT-P in Ego, mods. 293rwkw - 12.427@109 - 0-1000m 24.838@221

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: BA aftermarket ECU???
Posted: Thu Oct 28, 2010 9:56 am 
Smokin em up
Offline

Age: 29

Posts: 218

Joined: 22nd Apr 2007

Gallery: 21 images

Ride: EF, Magna, R33 skyline

yeah but this is just what i want to do.. i have thought about a flash
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: BA aftermarket ECU???
Posted: Thu Oct 28, 2010 10:36 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 53

Posts: 1072

Joined: 6th Jul 2006

Gallery: 13 images

Ride: BA Falcon

Power: 106 rwkw

Location: Craigmore
SA, Australia

Another thought is putting the whole box and dice in..... engine trans, dash, loom etc in...

Its alot of work but it can be done.....

Mate Nathan (aka Phantom) is doing this on his EF Wagon....

He has been running his MK 1 Version around til it got hit by a truck and now is building up a new shell and doing things better on the MK II version. Even running BA Front suspension and using a AU XR Diff (No Spacers to fit AU wheels)... Its looking real good, wont be long til it hits the road....

Some pics poached from Adelaide Cruizn Fords......
Image
Image
Image
Image

 

_________________

2003 BA Falcon Egas Taxi Pack - XR Replica
Tpak MKII Build Thread

1984 ZL Fairlane
The Project

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: BA aftermarket ECU???
Posted: Thu Oct 28, 2010 10:57 am 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

charlie4401 wrote:
Hi guys i'm looking for a good aftermarket ECU that works well with the BA 6cyl motor... It will be going in a EF but I need it to run every thing in the BA as I will be putting it in the BA first then will be putting it in the EF.


if your wanting to put in an ef there are only 2 options, install it using the ba ecu and get it flashed,
or yea fit an aftermarket ecu like an ems 6860 to the ef, but you will need to add coil igniters ect
and you will need to ditch the vct and fit locked vernea cam gears..or piggy back it off the ba ecu..

it would work out cheaper to just use the ba ecu and get it flashed...

what happened to the turbo that was on your ef?????
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: BA aftermarket ECU???
Posted: Thu Oct 28, 2010 11:03 am 
ACT Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 6275

Joined: 24th Nov 2004

Ride: '06 BF GT-P

Power: 293 rwkw

Location: Canberra
ACT, Australia

charlie4401 wrote:
yeah but this is just what i want to do.. i have thought about a flash


Again why? What is the purpose of doing so?

Why throw out something perfectly good for the task?

The Ford ECU's are better than all but the absolute best of aftermarket ECUs (and only in features*, the Ford ECU can still run the engine better).


But to answer your question, the pre-AU I6 isn't all that complicated and just about anything would run it. AU with VCT, and BA+ with dual-VCT means you need something that can run VCT, or you loose that functionality and it's performance benefits.


*things like launch control or anti-lag etc.

 

_________________

1998 DL LTD in Sparkling Burgundy, daily, 302W, stereo, slow - 97.5rwkw
2006 BF GT-P in Ego, mods. 293rwkw - 12.427@109 - 0-1000m 24.838@221

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: BA aftermarket ECU???
Posted: Thu Oct 28, 2010 11:49 am 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 5582

Joined: 20th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EB1 Fairmont Ghia T5 Wagon

Location: Seven Hills, Sydney
NSW, Australia

All my research shows that using the BA PCM is not only the most effective and superior method, it is also by far the cheapest option. Purchasing the X-Cal 3 flash unit for approx $800 is easily a third cheaper than any aftermarket ECU that can come close to working the variable cams of the BA.

Cheers
BenJ

 

_________________

BenJ's EB T5 DOHC Ghia Wagon - Current Ride
BenJ's EB GL Sedan - Previous Ride
My respect and thanks go to - snap0964, Paulmac, SWC and MRE-50L

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: BA aftermarket ECU???
Posted: Fri Oct 29, 2010 7:15 am 
Stock as a Rock
Offline

Age: 48

Posts: 129

Joined: 28th Jun 2007

Ride: BF Egas Tonner

Location: Sydney
NSW, Australia

Also remember that there is more than one company doing flash units for the ba pcm.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 8 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 11, 2017 11:01 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names