Fordmods Logo

BA XR6T MAP Sensor Wiring Conversion 

 

Page 2 of 2 [ 30 posts ] Go to page Previous  1, 2

 
 Post subject: Re: BA XR6T MAP Sensor Wiring Conversion
Posted: Thu Jul 01, 2010 11:12 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 1934

Joined: 8th Nov 2004

Ride: BA Falcon XR8

Location: Bunbury
WA, Australia

Yes, mirroring the MAP sensor wiring is correct, just don't wire in the TPS wiring like i did HAHAHA :oops:
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: BA XR6T MAP Sensor Wiring Conversion
Posted: Fri Jul 02, 2010 8:18 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 862

Joined: 8th May 2005

Ride: BA Wagon Turbo, Ba Fairlane G220

Location: Colac
VIC, Australia

fordman351 wrote:
Yes, mirroring the MAP sensor wiring is correct, just don't wire in the TPS wiring like i did HAHAHA :oops:


Lol.

My MAP sensor must be screwed then. I have wired it up like that and the bloody thing wont start. But if I unplug the sensor it runs but idles like crap. :roll:

 

_________________

Congo Green Ba Wagon With F6 6 Speed Manual Driveline.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: BA XR6T MAP Sensor Wiring Conversion
Posted: Fri Jul 02, 2010 11:11 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 1934

Joined: 8th Nov 2004

Ride: BA Falcon XR8

Location: Bunbury
WA, Australia

Silly question, have you got the 'T' MAP sensor and new plug to suit?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: BA XR6T MAP Sensor Wiring Conversion
Posted: Sat Jul 03, 2010 8:00 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 862

Joined: 8th May 2005

Ride: BA Wagon Turbo, Ba Fairlane G220

Location: Colac
VIC, Australia

fordman351 wrote:
Silly question, have you got the 'T' MAP sensor and new plug to suit?


Yeah mate I put a whole xr6 turbo motor in the wagon the only reason I had to wire up the plug was because the xr6 turbo came with a manual loom so I had to swap all the loom over so I could run my auto.

 

_________________

Congo Green Ba Wagon With F6 6 Speed Manual Driveline.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: BA XR6T MAP Sensor Wiring Conversion
Posted: Wed Jul 07, 2010 8:44 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 862

Joined: 8th May 2005

Ride: BA Wagon Turbo, Ba Fairlane G220

Location: Colac
VIC, Australia

I would just like to report that swapping the wires is a load of crock. I have spent days wondering why my car wont start swap the wires so they matched the original plug and it fired up straight away.

 

_________________

Congo Green Ba Wagon With F6 6 Speed Manual Driveline.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: BA XR6T MAP Sensor Wiring Conversion
Posted: Wed Jul 07, 2010 11:02 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 1934

Joined: 8th Nov 2004

Ride: BA Falcon XR8

Location: Bunbury
WA, Australia

Okay, well i'm only going by what i've been told by reputible workshops and other members.

Send an e-mail to CAPA, they'll tell you exactly the same thing they told me, the plug must be changed and MAP sensor wiring for the conversion MUST be mirrored. I've also contacted BPT Motorsport about this very issue (as my car WILL NOT start either) and what they have said untill the N/A ECU is flashed with turbo parameters, it won't run, full stop.

Maybe we need 'Bollocks' to step in and shed some light...

Last edited by fordman351 on Wed Jul 07, 2010 11:14 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: BA XR6T MAP Sensor Wiring Conversion
Posted: Wed Jul 07, 2010 11:08 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 862

Joined: 8th May 2005

Ride: BA Wagon Turbo, Ba Fairlane G220

Location: Colac
VIC, Australia

Hey man I wasnt having a go at you I was just hoping t osave someone the trouble who might be in the same boat and come across this thread.

What I have found is if you still have the standard ecu and the N/A map sensor in the motor the car will start and run fine it just wont boost would be a good thing to do to get you going so you don't have to tailor it a work shop.

Can anyone shed some more light for me here my car runs fine now but when you give it to her it pops and carry's on, sort of like a little miss. Would this have anything to do with the flash tune? Or could it be spark blow out. Or any other suggestions would be great.

fordman351 wrote:
Okay, well i'm only going by what i've been told by reputible workshops and other members.

But before you get on your high horse and start blaming me for the problems, send an e-mail to CAPA, they'll tell you exactly the same thing they told me, the plug must be changed and MAP sensor wiring for the conversion MUST be mirrored. I've also contacted BPT Motorsport about this very issue (as my car WILL NOT start either) and what they have said untill the N/A ECU is flashed with turbo parameters, it won't run, full stop.

Maybe we need 'Bollocks' to step in and shed some light...

 

_________________

Congo Green Ba Wagon With F6 6 Speed Manual Driveline.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: BA XR6T MAP Sensor Wiring Conversion
Posted: Wed Jul 07, 2010 11:11 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 2644

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: 2007

Location: Mount Annan
NSW, Australia

Its possible that the wiring when correct but not flashed will cause major issues as the values returned from the sensor are out of the expected range and probably run pourly if at all.

Now if the sensor is disconnected or mis-wired then the ECU will recognise this and ignore the signal and run with an internal value rather than the actual therefor the engine will run but not optimum.

Btw the wiring to the PIN numbers are the same between the na and turbo tmap however its the ordering of the pins that are are mirrored between the two.

 

_________________

BF Fairmont Ghia Series II update.
GQ XR6T ghia patrol.

,======o00o
//__|__|_,\_____\,___
|_/--\'_|'__|_/--\_[]IIII[]
_( o ) )_____( o ) )=o=) )__

Last edited by twase on Wed May 22, 2013 1:35 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: BA XR6T MAP Sensor Wiring Conversion
Posted: Wed Jul 07, 2010 11:14 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 862

Joined: 8th May 2005

Ride: BA Wagon Turbo, Ba Fairlane G220

Location: Colac
VIC, Australia

I know that if you try and run a 2 bar in a std tune it wont run. I found that out

twase wrote:
Its possible that the wiring when correct but not flashed will cause major issues as the values returned from the sensor are out of the expected range and probably run pourly if at all.

Now if the sensor is disconnected or mis-wired then the ECU will recognise this and ignore the signal and run with an internal value rather than the actual therefor the engine will run but not optimum.

 

_________________

Congo Green Ba Wagon With F6 6 Speed Manual Driveline.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: BA XR6T MAP Sensor Wiring Conversion
Posted: Fri Jul 09, 2010 11:24 am 
Stock as a Rock
Offline

Age: 33

Posts: 151

Joined: 26th Jun 2005

Gallery: 12 images

Ride: BA F6 TYPHOON

Location: melbourne
VIC, Australia

fordman351 wrote:
Okay, well i'm only going by what i've been told by reputible workshops and other members.

Send an e-mail to CAPA, they'll tell you exactly the same thing they told me, the plug must be changed and MAP sensor wiring for the conversion MUST be mirrored. I've also contacted BPT Motorsport about this very issue (as my car WILL NOT start either) and what they have said untill the N/A ECU is flashed with turbo parameters, it won't run, full stop.

Maybe we need 'Bollocks' to step in and shed some light...

If you run a 2bar sensor with a N/A tune you have no hope of getting it started, As for wiring the loom is colour coded. Fordman give us a call if you want 03 9754 5544.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: BA XR6T MAP Sensor Wiring Conversion
Posted: Fri Jul 09, 2010 12:52 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 862

Joined: 8th May 2005

Ride: BA Wagon Turbo, Ba Fairlane G220

Location: Colac
VIC, Australia

bollocks wrote:
fordman351 wrote:
Okay, well i'm only going by what i've been told by reputible workshops and other members.

Send an e-mail to CAPA, they'll tell you exactly the same thing they told me, the plug must be changed and MAP sensor wiring for the conversion MUST be mirrored. I've also contacted BPT Motorsport about this very issue (as my car WILL NOT start either) and what they have said untill the N/A ECU is flashed with turbo parameters, it won't run, full stop.

Maybe we need 'Bollocks' to step in and shed some light...

If you run a 2bar sensor with a N/A tune you have no hope of getting it started, As for wiring the loom is colour coded. Fordman give us a call if you want 03 9754 5544.


So you defiantly wire them up to the same colors?

Also if you run a 1 bar sensor with a turbo tune it wont run.

 

_________________

Congo Green Ba Wagon With F6 6 Speed Manual Driveline.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: BA XR6T MAP Sensor Wiring Conversion
Posted: Fri Jul 09, 2010 2:24 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 33

Posts: 151

Joined: 26th Jun 2005

Gallery: 12 images

Ride: BA F6 TYPHOON

Location: melbourne
VIC, Australia

Sloxr6 wrote:
bollocks wrote:
fordman351 wrote:
Okay, well i'm only going by what i've been told by reputible workshops and other members.

Send an e-mail to CAPA, they'll tell you exactly the same thing they told me, the plug must be changed and MAP sensor wiring for the conversion MUST be mirrored. I've also contacted BPT Motorsport about this very issue (as my car WILL NOT start either) and what they have said untill the N/A ECU is flashed with turbo parameters, it won't run, full stop.

Maybe we need 'Bollocks' to step in and shed some light...

If you run a 2bar sensor with a N/A tune you have no hope of getting it started, As for wiring the loom is colour coded. Fordman give us a call if you want 03 9754 5544.


So you defiantly wire them up to the same colors? Yeah thats right.

Also if you run a 1 bar sensor with a turbo tune it wont run.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: BA XR6T MAP Sensor Wiring Conversion
Posted: Fri Jul 09, 2010 9:43 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 862

Joined: 8th May 2005

Ride: BA Wagon Turbo, Ba Fairlane G220

Location: Colac
VIC, Australia

bollocks wrote:
Sloxr6 wrote:
bollocks wrote:
fordman351 wrote:
Okay, well i'm only going by what i've been told by reputible workshops and other members.

Send an e-mail to CAPA, they'll tell you exactly the same thing they told me, the plug must be changed and MAP sensor wiring for the conversion MUST be mirrored. I've also contacted BPT Motorsport about this very issue (as my car WILL NOT start either) and what they have said untill the N/A ECU is flashed with turbo parameters, it won't run, full stop.

Maybe we need 'Bollocks' to step in and shed some light...

If you run a 2bar sensor with a N/A tune you have no hope of getting it started, As for wiring the loom is colour coded. Fordman give us a call if you want 03 9754 5544.


So you defiantly wire them up to the same colors? Yeah thats right.

Also if you run a 1 bar sensor with a turbo tune it wont run.


Thats sweet at least I have that part right now to fix the detonation/miss when on boost.

 

_________________

Congo Green Ba Wagon With F6 6 Speed Manual Driveline.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: BA XR6T MAP Sensor Wiring Conversion
Posted: Sat Oct 15, 2011 2:23 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 1

Joined: 15th Oct 2011

Location: warana, QLD
QLD, Australia

ok read through this thread and have some potentially stupid questions to ask?
(please be kind :oops: )

So if u wire in a ba xr6t 2bar map sensor, it won't start/run on a n/a ecu.

1.) Are you able to remove the sensor from it's connection on the manifold, and have it run/start just to limp/drive to the tuner?

2.) if you use a CAPA /SCT flashtune module, can you have it come with a stock ba xr6 turbo tune on it? once again so its able to driven to a tuner, to check timing/afr's etc ?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: BA XR6T MAP Sensor Wiring Conversion
Posted: Sat Oct 15, 2011 8:19 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 862

Joined: 8th May 2005

Ride: BA Wagon Turbo, Ba Fairlane G220

Location: Colac
VIC, Australia

!timmy! wrote:
ok read through this thread and have some potentially stupid questions to ask?
(please be kind :oops: )

So if u wire in a ba xr6t 2bar map sensor, it won't start/run on a n/a ecu.

1.) Are you able to remove the sensor from it's connection on the manifold, and have it run/start just to limp/drive to the tuner?

2.) if you use a CAPA /SCT flashtune module, can you have it come with a stock ba xr6 turbo tune on it? once again so its able to driven to a tuner, to check timing/afr's etc ?


Hey mate easiest way is to just wire in the 2 bar map sensor. Get a SCT flash box with any turbo tune. Run your own boost control and away you go. Unless you want a custom tune there is no need to take it to a tuner.

That's how I did mine, I am just running a 10psi generic tune and it runs fine. Altho I would like to get a custom tune done but there is no real need for it.

 

_________________

Congo Green Ba Wagon With F6 6 Speed Manual Driveline.

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 2 of 2  [ 30 posts ]  Go to page Previous  1, 2

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Thu Dec 14, 2017 12:02 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names