Fordmods Logo

EA Diagnostic mode ?? 

 

Page 1 of 1 [ 7 posts ] 

 
 Post subject: EA Diagnostic mode ??
Posted: Mon Dec 13, 2004 5:58 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 32

Posts: 90

Joined: 5th Nov 2004

Ride: EA II S-Pac

Location: Bendigo
VIC, Australia

Want to advance the timing on my EA for premium fuel (BP Ultimate98)
Im told to do this i need to put my car into diagnostic mode first.

I was told by another forum user that to do this there is a white connector on the right hand strut tower. All i need to do is bridge the first 2 contacts (top and bottom)

I looked under my bonnet and was unable to find the whice connector. There are a few other plugs there however.

1) A largeish black plug, with 2 wires going into it. 1 is black with a white stripe, the other white with a black stripe.

2) A Small grey plug, with only a white wire with red stripe.

3) A red wire with a bullet type connector socket on the end

4) A Small grey plug, with only an orange wire.

5) A small white plug with a green wire, and an orange wire.

Does anybody know what these are?

OR can anybody tell me how to get my car into diagnostic mode, keeping in mind the plugs that are in the location that was described to me.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Dec 13, 2004 6:00 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 8655

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 37 images

Ride: V8 EF Futura

Location: Adelaide CBD
SA, Australia

So there's nothing near the interior fuse box on an EA?

 

_________________

I promise..... I will never die.

Fordmods Administration Group MINOR PUNKED

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Dec 13, 2004 6:28 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 32

Posts: 90

Joined: 5th Nov 2004

Ride: EA II S-Pac

Location: Bendigo
VIC, Australia

Ok so this connector im looking for is on the inside of the car ?
it was explained as being near the front right strut tower, so i assumed under the bonnet. I will go have a look.. Thanks :)
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Dec 13, 2004 6:31 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 8655

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 37 images

Ride: V8 EF Futura

Location: Adelaide CBD
SA, Australia

steele87 wrote:
Ok so this connector im looking for is on the inside of the car ?
it was explained as being near the front right strut tower, so i assumed under the bonnet. I will go have a look.. Thanks :)


Nah i wouldnt take my word for it - i dunno much about EAs. But worth a look as this is where ford put the connector on my car :shock:

 

_________________

I promise..... I will never die.

Fordmods Administration Group MINOR PUNKED

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Dec 13, 2004 8:06 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 32

Posts: 90

Joined: 5th Nov 2004

Ride: EA II S-Pac

Location: Bendigo
VIC, Australia

Hey there 4.9...

No such luck, theres lots of white connectors behind the fuse box, however all are plugged into something, not exactly sure what im looking for to be honest... Anyone else able to give detailed info on gettin my EA into diagnostic mode? Somebody must know !
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Dec 13, 2004 8:29 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 54

Posts: 4102

Joined: 18th Nov 2004

Gallery: 10 images

Ride: PX2 Ranger 4x4 XLT Dual CAB

Location: Carrum Downs
VIC, Australia

OK here it is,

You need to earth the 'self diagnosis input connector" this is located near the brake master cylinder, it is a single wire with a small plug on it. According to the wiring diagram it is a white wire.
There is a larger plug next to it, this is the output connector, you do not touch this one to check base timing only the input connector. I remember I use to earth it to a strut bolt using a small jumper lead I made up.

 

_________________

Image
She's meanness put to music and the b**ch is born to run!
Like the sign says, "speed's just a question of money. How fast can you go?"

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Dec 13, 2004 9:02 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 32

Posts: 90

Joined: 5th Nov 2004

Ride: EA II S-Pac

Location: Bendigo
VIC, Australia

Thanks for the help guys. Found some info elsewhere, and that last post confirms it... Adjusting the timing tomorrow.. Will let you all know how i go ! :)

Thanks again !
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 7 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 15 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 11:20 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names