Fordmods Logo

EL problems, help needed 

 

Page 1 of 1 [ 6 posts ] 

 
 Post subject: EL problems, help needed
Posted: Thu Oct 04, 2012 12:14 am 
Oompa Loompa
Offline

Posts: 39

Joined: 25th Dec 2011

Ride: EF Fairmont, manual

Location: Adelaide
SA, Australia

Hi, I have a el Falcon with a low km 98 hybrid engine, since iv purchased the car iv noticed a flat spot between 2000-3000 rpm, when in this "flat spot" the engine seems to be holding back, "chugging" etc, only under load. I have recently replaced fuel filter, map sensor, o2 sensor and a oil change. I have been told by previous owner that there is something wrong with the dizzy. Car is also fairly heavy on fuel and runs very rich, lots of black smoke when i accelerate heavy.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL problems, help needed
Posted: Thu Oct 04, 2012 7:44 am 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 836

Joined: 1st Apr 2005

Gallery: 4 images

Ride: EF XR6 Wagon, AU2 XR6 VCT

Power: 148 rwkw

Location: Auckland
New Zealand

Have you checked the vacuum hoses - especially to the MAP sensor - for leaks? A spray of starting spray will pinpoint any leaks, as the revs will rise when you hit one.

Otherwise, the distributor shaft could be on the way out. Take the distributor cap off and see if there is any play in the shaft - there should be no visible play. Had this problem on my son-in-law's EL with similar symptoms.

 

_________________

95 EF XR6 wagon, 17" FTRs, DBA, QFM, KYB/Koni, AU block, ported EF head, SS Inductions, Territory intake, MLS gasket, milled, Franklin RH24B cam, Coby headers, no cat, Tickford 2.5", 2800rpm stall, J3 chip

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL problems, help needed
Posted: Thu Oct 04, 2012 7:48 am 
Smokin em up
Offline

Age: 26

Posts: 284

Joined: 7th Sep 2011

Gallery: 4 images

Ride: Ef wagon

Location: Upper ferntree gully
VIC, Australia

New spark plugs leads and dissy that's should make it better
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL problems, help needed
Posted: Thu Oct 04, 2012 7:53 am 
Smokin em up
Offline

Age: 26

Posts: 284

Joined: 7th Sep 2011

Gallery: 4 images

Ride: Ef wagon

Location: Upper ferntree gully
VIC, Australia

My au was doing this where I have it a boot it would lag bad as and choke
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL problems, help needed
Posted: Thu Oct 04, 2012 11:08 pm 
Oompa Loompa
Offline

Posts: 39

Joined: 25th Dec 2011

Ride: EF Fairmont, manual

Location: Adelaide
SA, Australia

I have a spare dizzy if that's the problem, prick of a spot, will see if there's any play in it tommorow and also will do a large check of vaccum hoses
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EL problems, help needed
Posted: Fri Oct 05, 2012 6:47 pm 
Oompa Loompa
Offline

Posts: 39

Joined: 25th Dec 2011

Ride: EF Fairmont, manual

Location: Adelaide
SA, Australia

Did a complete vaccume check, spray bottled used on entire manifold/map sensor etc, nothing changed, took dizzy cap of (who ever invented the location of these needs to be shot) and i could move the rotor button slightly and could hear a metal "pinging" sound, so i guess iv found the problem, got a new dizzy going in tommorrow, will post results
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 6 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 16 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 18, 2017 4:49 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names