Fordmods Logo

Engine starts and runs for about 15 seconds then cuts - fuel 

 

Page 1 of 1 [ 5 posts ] 

 
 Post subject: Engine starts and runs for about 15 seconds then cuts - fuel
Posted: Sat Apr 21, 2007 11:40 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 50

Posts: 912

Joined: 22nd Mar 2005

Gallery: 1 images

Location: FNQ
QLD, Australia

Hi there - I've done a search but not found what I'm after.

Today my car cut out at 80kph on the road. I coasted over to a safe spot no worries. When I initially tried to start it, it sputtered but wouldn't catch. After 30 seconds or so it started fine and ran absolutely normal and smooth for about 15 to 20 seconds then cut out. This it repeats consistently now - ie. wait about 30 seconds and it will start fine and run but only for 15 to 20 seconds and cut - it will cut out quicker if I rev the engine.

Has anyone had this same situation? - I'm thinking fuel starvation - ie. filter or fuel pump tho leaning more to fuel blockage (filter) because I'd imagine the engine would not get any fuel at all without the pump running at all, and if the pump is running weakly then the engine should run at least raggedly or at low revs.

Unfortunately it's happened too far from home to get it into my own garage to work on it - ie. I would start by replacing the fuel filter then work from there - but instead I've had no choice but to let RACQ take it to their nearest workshop to be worked on starting Monday.

 

_________________

96 EF Auto GLi - Bilstein Shocks - Adjustable Front sway bar - JMM Cam - TI Perf J3 - TCI 2500/3000 stall converter. 2015 Jeep Cherokee Trailhawk.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Apr 21, 2007 11:43 am 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11738

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

I would think it's the fuel filter too. could either be the one in tank or the external one. Either way it sounds like the engine is starving off fuel. Have you also looked at your air filter? could be massively blocked because something caught in it?

phong =P~

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Apr 21, 2007 11:46 am 
Smokin em up
Offline

Age: 48

Posts: 256

Joined: 25th Nov 2005

Gallery: 3 images

Location: sydney
NSW, Australia

I think you answered your own question...check fuel system, and all should be well, unless some ignition problem ie coil or dizzy playing up
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Apr 21, 2007 10:25 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 64

Posts: 3552

Joined: 7th Nov 2004

Gallery: 4 images

Power: 482 rwkw

Location: Penrith
NSW, Australia

Does it have smartlock??? Is inside light blown?
Check fuses..????

 

_________________

As in ZOOM 126 edition
331 Dart block,3.25/ 4340 steel crank, Oliver rods,TFS ported track heat heads, TFS track heat inlet Twin SC61 turbo's
Project 1UZ-EF has started.. S475 Turbo 4.0 V8 Mustang Celica.....

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Apr 30, 2007 6:17 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 50

Posts: 912

Joined: 22nd Mar 2005

Gallery: 1 images

Location: FNQ
QLD, Australia

OK, problem turned out to be the old dead TFI module syndrome - I'm really angry at myself because this happened about 4 years ago but I had forgotten that it had done the same starting, running and cutting out thing then too!! I had pretty much fooled myself into thinking it was fuel related.

In fact that time, the car got towed to my mechanic and when they went to work on it the next day it started and ran fine and didn't shut down..... - until they were about 2 blocks away test driving it and had to get it towed back to the workshop.

 

_________________

96 EF Auto GLi - Bilstein Shocks - Adjustable Front sway bar - JMM Cam - TI Perf J3 - TCI 2500/3000 stall converter. 2015 Jeep Cherokee Trailhawk.

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 5 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 4:18 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names