Fordmods Logo

help!!!!! Mod gone bad - limp home 

 

Page 1 of 1 [ 10 posts ] 

 
 Post subject: help!!!!! Mod gone bad - limp home
Posted: Wed Jan 26, 2005 5:19 pm 
ACT Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 6275

Joined: 24th Nov 2004

Ride: '06 BF GT-P

Power: 293 rwkw

Location: Canberra
ACT, Australia

Today, I went to install the trip computer I got last week. Following the instructions on this site, nothing wrong with that - or so I though.

Now, I'm stuck with no instruments (tacho/speedo/odo/trip/fuel/temp etc.) except warning lights still work (handbrake, ABS, airbag, etc.). Also the car appears to be in limp home mode. Being stuck in 3rd is no fun at all. Have to manually shift to get any decent acceleration out of it.

HELP! :(

Someone Canberra way, want to help look over it for me, I've left it as is.

Now of course the mod meant adding wires that go to the BEM and Dash Instruments - I hope I haven't killed one or both of those...

 

_________________

1998 DL LTD in Sparkling Burgundy, daily, 302W, stereo, slow - 97.5rwkw
2006 BF GT-P in Ego, mods. 293rwkw - 12.427@109 - 0-1000m 24.838@221

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jan 26, 2005 6:11 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 2976

Joined: 5th Nov 2004

Ride: BF Typhoon

Location: Melbourne
VIC, Australia

Well if you want a quick fix; do you think you can return it all back to stock?
Then get someone to help do it again maybe?
Sorry im not much help, just doubt many people would be able o help ya without some time - if u arent in a hurry then all be good.

Also i doubt very much itd stuff the dials of the cluster and not the rest; and the BEM I dunno.

 

_________________

BF Typhoon, Dejavu - 6sp Auto, Leather, Sunroof, 19"s, Electric Pedals, Tint, FPV Sports Wheel, FPV Mats.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jan 26, 2005 8:59 pm 
Site Admin
Offline
User avatar

Age: 42

Posts: 514

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 5 images

Ride: V8 VE Calais V Spec

Power: 262 rwkw

Location: Sydney
NSW, Australia

First thing to do is to Check all your fuses.

What sounds like has happened is you have blown a fuse that powers some of the cluster bits (Ignition or something). Hence the cluster isnt getting power.

Without the instrument cluster working, then the EEC-V isnt getting its speed input (the cluster converts the speedo sender output to a nicer signal for the EEC-V).

Without the speedo input, the EEC-V doesnt know when to shift gears for the Automatic, so its leaving it in third.

Hope this helps.
If the fuses are all ok, then you cluster may be cactus, but I HIGHLY doubt that, as they take a HUGE beating in terms of shorting, and powering pins that shouldnt be messed with.

 

_________________

VE Calais V8, IQ, HSV instruments and brembos fitted.
IQ, IPC, BCM all hacked and programmed without TECH2 :)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jan 26, 2005 10:02 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 698

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Falcon Panelvan

Location: Wellington
New Zealand

i had the exact same problem with the XG, was a blown fuse

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jan 26, 2005 11:07 pm 
ACT Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 6275

Joined: 24th Nov 2004

Ride: '06 BF GT-P

Power: 293 rwkw

Location: Canberra
ACT, Australia

cheers I'll check all the fuses first thing tomorrow.

/me crosses fingers/thumbs/toes/eyes

Worse case, would it be the BEM that died or the cluster? Since all that was added to the cluster was a data line, where as the TC required extra power lines (sourced from the BEM).

 

_________________

1998 DL LTD in Sparkling Burgundy, daily, 302W, stereo, slow - 97.5rwkw
2006 BF GT-P in Ego, mods. 293rwkw - 12.427@109 - 0-1000m 24.838@221

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Jan 27, 2005 7:25 am 
Stock as a Rock
Offline

Age: 41

Posts: 115

Joined: 6th Nov 2004

Ride: EF XR6

Location: Dalby
QLD, Australia

why did you take the power wires from the bcm. i mean theres nothing wrong with it it, but its much easier to use the wires from the demister switch right next to it.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Jan 27, 2005 7:45 am 
ACT Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 6275

Joined: 24th Nov 2004

Ride: '06 BF GT-P

Power: 293 rwkw

Location: Canberra
ACT, Australia

gravelrash wrote:
why did you take the power wires from the bcm. i mean theres nothing wrong with it it, but its much easier to use the wires from the demister switch right next to it.


I did take them from teh demister switch, just that they are sourced fro the BEM somewhere along the line, so I guess if I shorted something, the BEM is in for a shock. Don't know how I would've managed that, I spliced, soldered, and taped all wires securely. (I'm more an electrician than a mechanic).

Anyway off to check the fuses.

 

_________________

1998 DL LTD in Sparkling Burgundy, daily, 302W, stereo, slow - 97.5rwkw
2006 BF GT-P in Ego, mods. 293rwkw - 12.427@109 - 0-1000m 24.838@221

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Jan 27, 2005 5:04 pm 
ACT Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 6275

Joined: 24th Nov 2004

Ride: '06 BF GT-P

Power: 293 rwkw

Location: Canberra
ACT, Australia

A fuse it was 8-)

$1.10 down the local servo, and everything working again, even the TC. Dunno how I managed to blow it (maybe it was just it's time).

 

_________________

1998 DL LTD in Sparkling Burgundy, daily, 302W, stereo, slow - 97.5rwkw
2006 BF GT-P in Ego, mods. 293rwkw - 12.427@109 - 0-1000m 24.838@221

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Jan 27, 2005 5:54 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 698

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Falcon Panelvan

Location: Wellington
New Zealand

good s**t .. sigh of relief is it??

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Jan 27, 2005 6:17 pm 
ACT Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 6275

Joined: 24th Nov 2004

Ride: '06 BF GT-P

Power: 293 rwkw

Location: Canberra
ACT, Australia

certainly was.

 

_________________

1998 DL LTD in Sparkling Burgundy, daily, 302W, stereo, slow - 97.5rwkw
2006 BF GT-P in Ego, mods. 293rwkw - 12.427@109 - 0-1000m 24.838@221

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 10 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Wed Dec 13, 2017 5:07 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names