Fordmods Logo

High fuel usage! 

 

Page 1 of 1 [ 8 posts ] 

 
 Post subject: High fuel usage!
Posted: Tue Jan 15, 2013 4:13 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 21

Posts: 4

Joined: 21st Aug 2012

Gallery: 1 images

Location: Murray Bridge
SA, Australia

Hi all, my name is Paul and I'm the proud owner of my first car which is a ED Fairmont on gas and petrol. :)

When I first got it, it didn't run on petrol at all and the cause was stale fuel. I fixed this by adding injector cleaner and premium fuel and kept clicking on petrol as I was driving to make the car go on petty.

It was rough but then it came to normal and it's running fine on both lpg and petrol. :)

Now my problem is it is using way too much petrol! it sometimes says like 19.5lL to 100k and reading close to that.

I'm currently ordering brand new injectors and a o2 sensor to see if it improves my fuel economy.

Any ideas what could be the exact problem though? :|
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: High fuel usage!
Posted: Tue Jan 15, 2013 12:13 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1427

Joined: 21st May 2005

Location: Melbourne
VIC, Australia

If it idles fine on petrol, I'd be leaning towards a dodgy O2 sensor.

 

_________________

EL Fairmont Ghia - Manual - Supercharged
- The Car
- The Headlights

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: High fuel usage!
Posted: Tue Jan 15, 2013 6:24 pm 
Technical Contributor
Offline

Age: 60

Posts: 6817

Joined: 22nd Jun 2005

Gallery: 8 images

Ride: EF Fairmont

Location: Campbelltown
NSW, Australia

Good possibility on the O2 sensor.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: High fuel usage!
Posted: Tue Jan 15, 2013 6:38 pm 
NSW Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 7331

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 12 images

Ride: TE50

Location: ɹǝpun uʍop
NSW, Australia

also worth doing is your fuel filter, Check your fuel reg is ok. if its been unused for a bit, then it could be buggered as well, hego's are worth looking at. I think you may find that the filter is stuffed and the injector cleaner has dislodged some crap making its way into the injector system clogging them/not allowing them to close properly.

Also worthwhile resetting the the ECU as well once you have changed out the parts.

 

_________________

Image

I have a car.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: High fuel usage!
Posted: Tue Jan 15, 2013 7:06 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 21

Posts: 4

Joined: 21st Aug 2012

Gallery: 1 images

Location: Murray Bridge
SA, Australia

I shall replace the injectors and o2 sensor as soon as they arrive in the mail and reset the ecu once I've put them in. :)

Where is the fuel filter though? I've just turned 17 and I'm really getting into cars but I have no clue where the fuel filter is. :/
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: High fuel usage!
Posted: Tue Jan 15, 2013 7:19 pm 
NSW Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 7331

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 12 images

Ride: TE50

Location: ɹǝpun uʍop
NSW, Australia

under the passenger side of the car about ½ way along, look for a silver can shaped thing, also ask at the car shop for the correct tools to change out a fuel filter, otherwise you will strip the ends and just make a mess of it. SO much easier with the correct tools.

 

_________________

Image

I have a car.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: High fuel usage!
Posted: Tue Jan 15, 2013 7:47 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 849

Joined: 3rd Jan 2011

Gallery: 1 images

Ride: Subaru Liberty RX Wagon MY03

Location: North Richmond
NSW, Australia

A flare nut or line spanner is what you need. Don't use use a shifter on the fuel lines. In fact, don't use a shifter on your car at all lol!

Image

 

_________________

Current ride: MY03 Liberty RX Wagon
EBII S-XR6, Now 5 speed. Moved on to greener pastures...

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: High fuel usage!
Posted: Tue Jan 15, 2013 7:48 pm 
NSW Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 7331

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 12 images

Ride: TE50

Location: ɹǝpun uʍop
NSW, Australia

do a search for double open ring spanners. Google is your friend. So is the search function, when it works... :|

 

_________________

Image

I have a car.

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 8 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: FNRSPRINT and 12 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 3:07 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names