Fordmods Logo

Leaning out on part throttle 

 

Page 1 of 1 [ 5 posts ] 

 
 Post subject: Leaning out on part throttle
Posted: Thu Jun 23, 2011 6:05 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 26

Posts: 39

Joined: 14th Dec 2008

Ride: Ford Ef Futura

Location: Brisbane
QLD, Australia

I have recently installed a techedge wbo2 sensor to begin tuning the car. As it is however the tune was running stock and everything was working properly. However on the trip home it would lean out heavily on part throttle until the motor would start shuddering. On idle the afr was sweet and if I mashed the pedal it would run fine aswell but anytime the pedal was only on gently it would progressively lean out. Any ideas on what this could be? I have already tried unplugging the battery and letting the ecu reset but had no success
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Leaning out on part throttle
Posted: Thu Jun 30, 2011 8:34 pm 
Oompa Loompa
Offline

Posts: 44

Joined: 28th Sep 2008

Gallery: 12 images

Location: Brisbane
QLD, Australia

connect the NBsim wire to the wiring for the stock HEGO sensor.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Leaning out on part throttle
Posted: Fri Jul 01, 2011 9:27 am 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 29

Posts: 191

Joined: 25th Mar 2009

Ride: EL Sapphire

Location: Kerang
VIC, Australia

I had/have a similar problem. Leans out like that. My NBsim is all hooked up so dont know what the problem is and no-ones figured it out yet. We checked all fuel and spark but no issues there so beats me why it does it. Only happens on petrol so I can get around on gas no worries.

 

_________________

'98 EL Turbo Falcon Sapphire
With custom everything..

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Leaning out on part throttle
Posted: Sun Aug 07, 2011 10:21 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 33

Posts: 13

Joined: 18th Jul 2011

Ride: ef futura 95

Location: adelaide
SA, Australia

checked injectors?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Leaning out on part throttle
Posted: Sat Aug 13, 2011 12:24 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 1886

Joined: 26th Nov 2006

Gallery: 7 images

Ride: EL XR8, '08 Mondeo XR5t

Power: 205 rwkw

Location: Perth
WA, Australia

Is the car modified, or stock? If modified, what have you changed? Is it when you are gradually accelerating from a standstill and when increasing speed slowly when cruising? Can you accelerate at speed, then cruise with no problems, or when you are cruising without any further acceleration, does it still do it? Did you replace your HEGO sensor with the wideband sensor, or did you weld a new bung in into the headers and are still running the stock hego?

If you can cruise and it maintains stoich, but gently apply throttle and it leans out, it sounds like a tip-in issue, aka accel enrichment. The same as slowly accelerating from a standstill. But this should only be if you've made changes to your engine, such as injectors, throttlebody, etc.

 

_________________

Trickflow Street Heat top end kit, 70mm BBK TB & EGR, 24lb injectors, Underdrives & 3.73s: 275rwhp - 13.15@105mph NA / 12.37@116mph N20

When injustice becomes law, resistance becomes duty

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 5 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum
cron

 

 

It is currently Wed Dec 13, 2017 1:24 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names