Fordmods Logo

manual conversion 

 

Page 1 of 1 [ 13 posts ] 

 
 Post subject: manual conversion
Posted: Wed Jan 12, 2005 3:54 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 33

Posts: 288

Joined: 12th Nov 2004

Ride: fairmont ghia

Location: perth
WA, Australia

hi

ive just found out its goin to be a lot of trouble to install my autronic sm2 computer into my el fairmont ghia 6 cylinder! they recomened me to get a manual converion done to make it easer.. also i know i would need the manual computer but with the autronic computer can i use that to run everything?? will i loose any features from my car??please help out cause everywhere i ring they say not sure do some reseach and i dont know where to turn!

thanks
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jan 12, 2005 4:22 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 8655

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 37 images

Ride: V8 EF Futura

Location: Adelaide CBD
SA, Australia

Well im pretty sure after market ecu's need to 'co exist' with EEC so functions like smartlock and the dashboard work.

Therefore i dont see why the autronic could not be installed in this manner, and EEC would still be able to control the gearbox (i assume this is the problem they are talking about).

I would think the autronic will not be able to run smartlock, the dashboard or the gearbox. But simply have the autronic wired into the fuel and ignition system and should be OK.

Automatic ECUs can be tricked to run an engine with a manual box if need be in the short term.

 

_________________

I promise..... I will never die.

Fordmods Administration Group MINOR PUNKED

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jan 12, 2005 4:24 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 5858

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: '95 EF's

Location: Leederville
WA, Australia

neo_nick has done the conversion of his NL fairmont (fairlane?) hasn't he? if so, might be worth dropping him a PM or something to see what issues (if any) that he had...

 

_________________

R.I.P. Scotty

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jan 12, 2005 7:07 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 11791

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 13 images

Ride: Holden VF Calais / NL FBT

Location: SE Melb
VIC, Australia

Fairlane fraser!
the chicks like it long!


lol
see the problem you face is that the auto is controlled by the factory ecu (damn ford) so it recieves signals from teh auto to control it and confirm status
there is a way around it of course and its not too difficult
you have to wire up your reverse switch and put a resistor on the trans temp line and thats about it

 

_________________

Nicko

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jan 12, 2005 7:09 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 5858

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: '95 EF's

Location: Leederville
WA, Australia

lol sorry nick! after i'd posted it, i remembered it was a fairmont you had! hehe - but i guess its the compensation factor you're going for on that one? :lol: :P

 

_________________

R.I.P. Scotty

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Jan 13, 2005 8:44 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 1434

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 15 images

Ride: ALTED XR6 - ALTED EA - EF TAXI

Location: Sunshine Coast QLD
QLD, Australia

I've just done a manual conversion on Bozz's EL fairmont, Still using the auto ECU ..

Put a few resitors on the ECU, and just had to drop the idle speed down a bit ..

Apart from that, Its like it never had an auto in it at all ..

If you want the resistor ohms, and where they where, Let me know :)
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jan 14, 2005 1:29 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 35

Posts: 1037

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 1 images

Ride: V8 T5 Fairmont & BA XR6T

Location: Sydney
NSW, Australia

Do the thermos run all the time or are they now operating normally as they should with the resistors added?

 

_________________

Dima, Mitch & Jay's RPD

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jan 14, 2005 10:42 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 1434

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 15 images

Ride: ALTED XR6 - ALTED EA - EF TAXI

Location: Sunshine Coast QLD
QLD, Australia

Yup ... After you put the resistors in the thermo's stop running ..

if you wanna know the pins, on the ECU wiring, I'll find out
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jan 14, 2005 10:45 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 1434

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 15 images

Ride: ALTED XR6 - ALTED EA - EF TAXI

Location: Sunshine Coast QLD
QLD, Australia

Sorry, Not stop running, Stop running all the time, They work again like normal after you've added the resistor mod .
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jan 14, 2005 10:53 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 8655

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 37 images

Ride: V8 EF Futura

Location: Adelaide CBD
SA, Australia

au2low wrote:
Sorry, Not stop running, Stop running all the time, They work again like normal after you've added the resistor mod .


1.2k ohm for the trans temp link from what i remember. And...7k ohm for the inhibitor siwtch?

 

_________________

I promise..... I will never die.

Fordmods Administration Group MINOR PUNKED

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jan 14, 2005 7:15 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 1434

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 15 images

Ride: ALTED XR6 - ALTED EA - EF TAXI

Location: Sunshine Coast QLD
QLD, Australia

Yup .. thats what Bozz & myself did ..
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jan 17, 2005 11:57 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 35

Posts: 1037

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 1 images

Ride: V8 T5 Fairmont & BA XR6T

Location: Sydney
NSW, Australia

Ok I did this mod today and the car is running perfect. Without the resistors in place the idle is higher than normal and acts silly also. Ive asked to if I can put up a doco on it as I took some photos of what I did which will make things a lot easier

 

_________________

Dima, Mitch & Jay's RPD

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jan 18, 2005 12:07 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 1434

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 15 images

Ride: ALTED XR6 - ALTED EA - EF TAXI

Location: Sunshine Coast QLD
QLD, Australia

Jaysen wrote:
Ok I did this mod today and the car is running perfect. Without the resistors in place the idle is higher than normal and acts silly also. Ive asked to if I can put up a doco on it as I took some photos of what I did which will make things a lot easier


what car did you do it in? .
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 13 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 17 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 11, 2017 7:16 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names