Fordmods Logo

Fordmods Advertising

Tuning your Falcon with a T.I. Performance J3 Chip 

 

Page 97 of 98 [ 1462 posts ] Go to page Previous  1 ... 94, 95, 96, 97, 98  Next

 
 Post subject: Re: Tuning your Falcon with a T.I. Performance J3 Chip
Posted: Fri Aug 19, 2016 6:37 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 33

Posts: 1105

Joined: 27th Dec 2011

Gallery: 6 images

Ride: ef falcon futura

Power: 154 rwkw

Location: Koo Wee Rup
VIC, Australia

However obviously need to be using a vct base tune on the j3

 

_________________

ef futura, pacemakers, 2.5inch catback, k&n panel filter and 3.45 lsd. extractors/cat, ticky head, custom cam grind, t5. now onto cosmetics.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Tuning your Falcon with a T.I. Performance J3 Chip
Posted: Fri Aug 19, 2016 9:48 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 3363

Joined: 27th Dec 2004

Gallery: 4 images

Ride: MCMXCV Falcon

Location: G town
VIC, Australia

ranga83 wrote:
No idea. Havent looked too far into it, but if the hardware code on the eec is the same (ie. Etv755? I think it is) then id say its same


would the code be writen somewhere on the ecu board?

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Tuning your Falcon with a T.I. Performance J3 Chip
Posted: Sat Aug 20, 2016 1:41 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 33

Posts: 1105

Joined: 27th Dec 2011

Gallery: 6 images

Ride: ef falcon futura

Power: 154 rwkw

Location: Koo Wee Rup
VIC, Australia

Its where the catch code is.

 

_________________

ef futura, pacemakers, 2.5inch catback, k&n panel filter and 3.45 lsd. extractors/cat, ticky head, custom cam grind, t5. now onto cosmetics.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Tuning your Falcon with a T.I. Performance J3 Chip
Posted: Sat Aug 20, 2016 5:17 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 3363

Joined: 27th Dec 2004

Gallery: 4 images

Ride: MCMXCV Falcon

Location: G town
VIC, Australia

ranga83 wrote:
Its where the catch code is.


yeah just saw it .. its the same code (AU2/3 vct and std intech ecus) ..

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Tuning your Falcon with a T.I. Performance J3 Chip
Posted: Sat Aug 20, 2016 5:38 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 3363

Joined: 27th Dec 2004

Gallery: 4 images

Ride: MCMXCV Falcon

Location: G town
VIC, Australia

what do u think of the ignition adv on this stock fairlane VCT ecu .. it goes (-) negative sometimes as high as -9 deg on the initial stab of the throttle ..(this run it only went -0.25 deg) ..

motor doesnt really start producing good power till 4000rpm .. doughy down low .. is this normal for stock?

the main run advance was the following:

 

 

Attachments:
vct fair ign timing.jpg
vct fair ign timing.jpg [ 67.99 KiB | Viewed 22 times ]

 

_________________

Image

Last edited by gogetta on Sun Aug 21, 2016 12:01 am, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Tuning your Falcon with a T.I. Performance J3 Chip
Posted: Sat Aug 20, 2016 5:43 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 3363

Joined: 27th Dec 2004

Gallery: 4 images

Ride: MCMXCV Falcon

Location: G town
VIC, Australia

heres some other data ..

 

 

Attachments:
forscan fair vct run log.png
forscan fair vct run log.png [ 122.74 KiB | Viewed 22 times ]

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Tuning your Falcon with a T.I. Performance J3 Chip
Posted: Sun Aug 21, 2016 5:06 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 3363

Joined: 27th Dec 2004

Gallery: 4 images

Ride: MCMXCV Falcon

Location: G town
VIC, Australia

BASIC QUESTION ..

1. can i leave the j3 chip in the ECU when i burn a new tune?

2. also is it ok to leave the ribbon connector connected to the J3 and just unplug the burner .

i can see pulling the chip and ribbon on off too many times is going to eventually damage things ..

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Tuning your Falcon with a T.I. Performance J3 Chip
Posted: Sun Aug 21, 2016 6:56 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1136

Joined: 27th Feb 2005

Ride: Supercharged EF Fairmont

Location: T.I. Performance HQ
VIC, Australia

Not sure why I haven't been getting notifications on this thread...

The table scales are in inHGa. The 'a' is important or you will have the table upside down. This is covered in the tuning guide.

The other questions are also covered in the instructions. You need to remove the chip to burn, and unplug the ribbon and programmer when done. If you apply the tape to the ECU right, you can remove the chip without undoing the ECU bracket and have the chip out in 30 seconds or less.

Cheers,
Jason

 

_________________

T.I. Performance - Performance Tuning for your Ford. J3 Chips, DIY Tuning Kits, Wideband O2 Controllers and much more!

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Tuning your Falcon with a T.I. Performance J3 Chip
Posted: Sun Aug 21, 2016 10:28 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 3363

Joined: 27th Dec 2004

Gallery: 4 images

Ride: MCMXCV Falcon

Location: G town
VIC, Australia

cheers .. had many a ggod look but couldnt find it in the guides ..

QUESTION ;; u say to fill the bdln knock tables with 55's ..

im wondering what happens if u go above 55 ... is there something special about the 55 value?

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Tuning your Falcon with a T.I. Performance J3 Chip
Posted: Sun Aug 21, 2016 10:42 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1136

Joined: 27th Feb 2005

Ride: Supercharged EF Fairmont

Location: T.I. Performance HQ
VIC, Australia

As the guide says, the ECU picks the lowest value, so 50 effectively disables the table.

Cheers,
Jason

 

_________________

T.I. Performance - Performance Tuning for your Ford. J3 Chips, DIY Tuning Kits, Wideband O2 Controllers and much more!

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Tuning your Falcon with a T.I. Performance J3 Chip
Posted: Mon Aug 22, 2016 5:34 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 3363

Joined: 27th Dec 2004

Gallery: 4 images

Ride: MCMXCV Falcon

Location: G town
VIC, Australia

any idea why i cant get any more than 13 deg adv bellow 3000rpm under WOT ... above 4000 i can ...

using 12CD_NGIC9CF.BIN and NGIC9_v5.xdf ...

ive added 55s to bdln tables and added heaps to the mbt etc .. no improvement/change under 3000 is seen ...

car is auto .. is there some sort

 

 

Attachments:
spark tables 220816 au vct modded1.png
spark tables 220816 au vct modded1.png [ 51.54 KiB | Viewed 22 times ]

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Tuning your Falcon with a T.I. Performance J3 Chip
Posted: Mon Aug 22, 2016 5:40 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 3363

Joined: 27th Dec 2004

Gallery: 4 images

Ride: MCMXCV Falcon

Location: G town
VIC, Australia

this is the actual spark curve logged ..

 

 

Attachments:
spark curve 220816 au vct modded1.png
spark curve 220816 au vct modded1.png [ 20 KiB | Viewed 21 times ]

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Tuning your Falcon with a T.I. Performance J3 Chip
Posted: Mon Aug 22, 2016 5:55 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1136

Joined: 27th Feb 2005

Ride: Supercharged EF Fairmont

Location: T.I. Performance HQ
VIC, Australia

How do you know that log is accurate? Are you sure you're at 30inHGa the whole time? What are ACT & ECT like?

There are many modifiers to the actual vs commanded spark but half the advance seems a little odd if all other parameters are within normal operating conditions.

Cheers,
Jason

 

_________________

T.I. Performance - Performance Tuning for your Ford. J3 Chips, DIY Tuning Kits, Wideband O2 Controllers and much more!

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Tuning your Falcon with a T.I. Performance J3 Chip
Posted: Mon Aug 22, 2016 6:18 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 3363

Joined: 27th Dec 2004

Gallery: 4 images

Ride: MCMXCV Falcon

Location: G town
VIC, Australia

im logging via elm327 using forscan ... its obd data ... ive got a pic earlier of a sample log .. no reason to suspect bad data ..

there must be another table (or something) commanding spark bellow 3000/4000 ..???

could software offset effect things? this is an old chip i bought off u maybe 5 years ago ..

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Tuning your Falcon with a T.I. Performance J3 Chip
Posted: Mon Aug 22, 2016 7:24 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 3363

Joined: 27th Dec 2004

Gallery: 4 images

Ride: MCMXCV Falcon

Location: G town
VIC, Australia

not getting any LTFT happening ... 12CD AU VCT auto bin..

is it due to any of these values?

max change is less than the min change (.3 vs .8)

and all 3s in the table seems wrong ..

are these bins 100% stock?

 

 

Attachments:
adaptive.png
adaptive.png [ 30.9 KiB | Viewed 22 times ]

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 97 of 98  [ 1462 posts ]  Go to page Previous  1 ... 94, 95, 96, 97, 98  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 05, 2016 1:16 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names