Fordmods Logo

turning over but not starting 

 

Page 1 of 1 [ 5 posts ] 

 
 Post subject: turning over but not starting
Posted: Thu Oct 17, 2013 8:19 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 29

Posts: 3

Joined: 27th Sep 2013

Gallery: 1 images

Ride: ford eb

Location: wellington
New Zealand

hay guys really need a hand i have a 92 eb ford falcon auto been running ok until today went ford a drive and it stalled on me and will not start it will still turn over but will not fire can anyone please help
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: turning over but not starting
Posted: Fri Oct 18, 2013 10:45 am 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 836

Joined: 1st Apr 2005

Gallery: 4 images

Ride: EF XR6 Wagon, AU2 XR6 VCT

Power: 148 rwkw

Location: Auckland
New Zealand

I'm assuming that it doesn't catch at all - not even trying to start - but the starter motor is turning plenty fast enough to start it.

The engine needs three things to run:
- Air
- Fuel
- Spark (at the correct time)

Air is unlikely to suddenly cause a problem unless you've sucked a bird into your intake snorkel :D

Fuel - After trying to start it, check for the smell of unburned petrol from your tailpipe. If no smell, probably no fuel. For a sudden total failure like that, I'd bet the fuel pump has died. It won't be injectors (all six dying at once?). Does it prime when you turn the key? (Not too sure about EBs, but assume the EFI works similar to the EF).

Spark - For the engine to not start at all, the whole ignition system must be affected. That would be distributor (TFI module? Rotor?), coil, ECU, etc. It won't be leads or plugs. Pull one plug, stick it on the lead, and ground the plug against the engine - if you get spark, it's probably a fuel problem.

That should get you started. Hope this helps.

 

_________________

95 EF XR6 wagon, 17" FTRs, DBA, QFM, KYB/Koni, AU block, ported EF head, SS Inductions, Territory intake, MLS gasket, milled, Franklin RH24B cam, Coby headers, no cat, Tickford 2.5", 2800rpm stall, J3 chip

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: turning over but not starting
Posted: Fri Oct 18, 2013 12:05 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1427

Joined: 21st May 2005

Location: Melbourne
VIC, Australia

Check the basics as mentioned above. Fuel and spark.
If neither, I'd say the TFI has gone.

If it is the TFI, don't skimp on the replacement.
Get a genuine Bosch distributor, not a $30 ebay special.
The Bosch units are available on ebay for around $150-$180.

 

_________________

EL Fairmont Ghia - Manual - Supercharged
- The Car
- The Headlights

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: turning over but not starting
Posted: Fri Oct 18, 2013 9:00 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 29

Posts: 3

Joined: 27th Sep 2013

Gallery: 1 images

Ride: ford eb

Location: wellington
New Zealand

thanks guys will have a look 2moro but it gives me somewhere to start i will let you know how i get on
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: turning over but not starting
Posted: Sat Oct 19, 2013 10:03 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 29

Posts: 3

Joined: 27th Sep 2013

Gallery: 1 images

Ride: ford eb

Location: wellington
New Zealand

so it turned out to be the fuel pump nice and easy fix thank you for the help
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 5 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 5:12 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names