Fordmods Logo

car doesn't start well :( 

 

Page 1 of 1 [ 14 posts ] 

 
 Post subject: car doesn't start well :(
Posted: Sat Feb 04, 2006 3:57 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 31

Posts: 68

Joined: 8th Nov 2004

Ride: Fairmont

Location: melbourne
VIC, Australia

yeah, in the morning the initial start is fine...but after the car is driven a fair distance..and the engine get warm...when i try to start it again... the engine barely wants to start....

the engine is turning though...

i've changed the spark plugs

sometimes i give the accle a pump abd then she starts....

the car is worse on hot days...

any ideas?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Feb 04, 2006 6:44 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 29

Posts: 3928

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 9 images

Ride: ED 5 Speed GLiXR

Location: Now in Brisbane
QLD, Australia

This is a similar problem my car suffered. Took on most hot days/after driving about two goes to get it going. A few weeks later the fuel pump s**t itself, was a scary experince, (though dad was driving) lost steering and brakes, went straight on as we were turning the corner. But id say it may be the fuel pump.

 

_________________

17" Tezza Steelies, King F**king lows, pedders sports ryders, 2.5" cat back exhaust, pacemaker extractors, T5 manual
Low, loud and Slow

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Feb 04, 2006 8:00 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 113

Joined: 7th Nov 2004

Ride: EF

Location: Perth
WA, Australia

call it a hunch.. but try turning key to ACC position for half a second before you fully turn the key and it'l start first time every time. on mine and a few others it does anyway

 

_________________

EF II I6
Exterior: Custom Mustang Kit
Interior: 2 x Kicker L7 12" & ZR1000
Engine: Wade cam, extractors, 2.5" exhaust.. heaps more on its way

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Feb 04, 2006 8:12 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 2449

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Falcon EB-s

Location: Manjimup
WA, Australia

TwinturboBMX wrote:
This is a similar problem my car suffered. Took on most hot days/after driving about two goes to get it going. A few weeks later the fuel pump s**t itself, was a scary experince, (though dad was driving) lost steering and brakes, went straight on as we were turning the corner. But id say it may be the fuel pump.


Steering goes hard, but its not undriveable :p especially not when moving. And if you lose brakes, youre in big trouble.... There should be a non return line installed so that you dont lose vacuum once the motor turns off. Should be enough vacuum left for a few presses of the brake pedal

 

_________________

The problem with America is stupidity. I'm not saying there should be a capital punishment for stupidity, but why don't we just take the safety labels off of everything and let the problem solve itself?
Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Feb 04, 2006 8:15 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 29

Posts: 3928

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 9 images

Ride: ED 5 Speed GLiXR

Location: Now in Brisbane
QLD, Australia

Yeah the steering became extremely heavy and dad only just turned it, as it was going up hill, and he didnt expect it. The brakes yeah they had a lil left in them at the time, but after that they kinda went to the s**t, but were still working.

 

_________________

17" Tezza Steelies, King F**king lows, pedders sports ryders, 2.5" cat back exhaust, pacemaker extractors, T5 manual
Low, loud and Slow

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Feb 08, 2006 8:52 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 496

Joined: 10th Nov 2004

Gallery: 5 images

Ride: EBII Fairmont Ghia

Location: Warragul
VIC, Australia

I have this problem at the moment, starts first time in the mornings, but once driven if it sits for more than 30mins its hard to start, have to press the accelerator a little. Injectors and Fuel Filter were replaced 15ks ago and fuel pump about 25ks ago. I'm gonna replace the leads dizzy cap and plugs soon, will let you know.

Ben
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Feb 09, 2006 8:29 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 50

Posts: 1525

Joined: 13th Oct 2005

Gallery: 13 images

Ride: The DEVEL XR6

Location: Perth
WA, Australia

ruthless wrote:
call it a hunch.. but try turning key to ACC position for half a second before you fully turn the key and it'l start first time every time. on mine and a few others it does anyway


F**k' hell, that's some front bar dude!

What bodykit is that?

Yeah, I have the same problem, on hot days especially ...annoys the crap outta me!

Might have to try the key thing ...why do you think it works?

 

_________________

Hot Chilli Red EL XR6, 5-spd, JMM DEV 5 enhanced (161 rwkw custom tuned), Eliminator Switch Chip, 18" BA GTP rims, Pedders Superlows, BA XR6 badges, BA Sunroof, Pioneer Stereo, Splits, 6x9's, 10" sub, 700W 6-ch Viper amp.
QUARTER MILE PB: currently 14.590 @ 96.00 mph ...BOOST AHEAD!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Feb 09, 2006 9:04 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 34

Posts: 419

Joined: 6th Nov 2004

Location: canberra
ACT, Australia

might even be dirty injectors, throttle body, idle valve.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Feb 10, 2006 10:55 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 113

Joined: 7th Nov 2004

Ride: EF

Location: Perth
WA, Australia

markr154 wrote:
F**k' hell, that's some front bar dude!

What bodykit is that?


Thanks man, its a custom kit moulded from the front/rear bar on a Mustang Cobra

markr154 wrote:
Might have to try the key thing ...why do you think it works?


I had the same problem on my car and it really did my head in coz it was completely intermittent and couldnt find a pattern of when it would happen. No mechanic or even ford themselves could give a definitive solution. One day i turned to acc, then turned on a sec later and it fired up straight, so as a joke thought to myself "what if that makes it work".. funny enough it NEVER happened after i started turning the key differently. The day i try turn the key normally it will struggle to start.

Since then i have talked to at least 6 or 7 EF/EL owners with the same problem, and when i tell them what i do they all tell me that it works! My mechanic puts it down to some sort of strange electrical fault that would probably cost more to diagnose/fix than what its worth.

... And thats why i think it could work :D

 

_________________

EF II I6
Exterior: Custom Mustang Kit
Interior: 2 x Kicker L7 12" & ZR1000
Engine: Wade cam, extractors, 2.5" exhaust.. heaps more on its way

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Feb 11, 2006 12:14 am 
Parts Gopher
Offline

Posts: 78

Joined: 26th Apr 2005

Location: London
QLD, Australia

Do you leave it on ACC or IGN for a sec or two - if it's the fuel system it might take a sec to prime properly?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Feb 11, 2006 3:02 am 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 113

Joined: 7th Nov 2004

Ride: EF

Location: Perth
WA, Australia

I thought that as well at one point, but im not too sure. I leave it on long enough that the petrol/temp gauges flick into position, which i think is approx 1 second if not lower..

 

_________________

EF II I6
Exterior: Custom Mustang Kit
Interior: 2 x Kicker L7 12" & ZR1000
Engine: Wade cam, extractors, 2.5" exhaust.. heaps more on its way

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Feb 11, 2006 3:28 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 50

Posts: 1525

Joined: 13th Oct 2005

Gallery: 13 images

Ride: The DEVEL XR6

Location: Perth
WA, Australia

ruthless wrote:
I thought that as well at one point, but im not too sure. I leave it on long enough that the petrol/temp gauges flick into position, which i think is approx 1 second if not lower..


You goin' to this cruise on SUN?

 

_________________

Hot Chilli Red EL XR6, 5-spd, JMM DEV 5 enhanced (161 rwkw custom tuned), Eliminator Switch Chip, 18" BA GTP rims, Pedders Superlows, BA XR6 badges, BA Sunroof, Pioneer Stereo, Splits, 6x9's, 10" sub, 700W 6-ch Viper amp.
QUARTER MILE PB: currently 14.590 @ 96.00 mph ...BOOST AHEAD!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Feb 11, 2006 2:23 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 113

Joined: 7th Nov 2004

Ride: EF

Location: Perth
WA, Australia

unfortunately gotta dj for a lunch party tomorrow, so wont be able to make it.. i hope to be at the next one!

 

_________________

EF II I6
Exterior: Custom Mustang Kit
Interior: 2 x Kicker L7 12" & ZR1000
Engine: Wade cam, extractors, 2.5" exhaust.. heaps more on its way

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Feb 11, 2006 2:31 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 561

Joined: 23rd Dec 2005

Ride: XC V8

Location: Easten
SA, Australia

is the turning of the key thing because the fule pump is up to presure when the motor is fired

 

_________________

1976 XC falcon
182 Clio Sport

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 14 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 29 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 9:51 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names