Fordmods Logo

Car Splutters on Cold Start Takeoff 

 

Page 1 of 1 [ 15 posts ] 

 
 Post subject: Car Splutters on Cold Start Takeoff
Posted: Mon Oct 16, 2006 12:15 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 135

Joined: 1st Feb 2006

Gallery: 9 images

Ride: BA XT

Location: Morwell
VIC, Australia

Hey Guys

i have problem, when my car is cold and i starts it, it idles fine and then when i pull out of the driveway and got to takeoff it coughs and splutters for about 10seconds or until i plant my foot to the floor and then it goes away and doesnt come back until the car is cold again.
I thought maybe an injector but if it was blocked it would stay that way and no keep coming and going,Cleaned the throttle body and the Idle Up Device and no change. Did an oil change on the weekend seems to be a bit better but still doing it
Anyones advise on this would be great as its driving me mad

 

_________________

Ford Falcon BA XT 2003, Stock Engine, Factory Fitted LPG, Monroe GT Sports Shockers, King Coil Springs, Advanti Shine 19" 8x5 Rims, 2 1/2" Exhaust,DNA Fascia, Pioneer DEH-1350MPG Head Unit, Powervox 500watt 4 Channel Amp, Aerpro Hi/Lo Audio level converter, Pioneer 10" Sub Woofer

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Oct 19, 2006 11:35 am 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 135

Joined: 1st Feb 2006

Gallery: 9 images

Ride: BA XT

Location: Morwell
VIC, Australia

i didnt get a response form anyone for this so i have out the car in the shop today hopefully he will be able to fix it

 

_________________

Ford Falcon BA XT 2003, Stock Engine, Factory Fitted LPG, Monroe GT Sports Shockers, King Coil Springs, Advanti Shine 19" 8x5 Rims, 2 1/2" Exhaust,DNA Fascia, Pioneer DEH-1350MPG Head Unit, Powervox 500watt 4 Channel Amp, Aerpro Hi/Lo Audio level converter, Pioneer 10" Sub Woofer

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Oct 19, 2006 11:57 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 3737

Joined: 22nd May 2006

Ride: BF F6 Tornado - #0077

Location: Bendigo
VIC, Australia

head gasket? but i doubt it.

i've gone through this heaps, telling people just to change the filters and that. injector cleaning wont do s**t cause the fuel filter shoud be collecting the crap before it gets to them. try that first

btw, you dont have a cam, do you?

 

_________________

** For Sale ** http://www.fordmods.com/ford-parts-for-sale-f17/assorted-e-series-parts-t124697.html

F6 Tornado 2006 Build

Is it about sex? The engine in my car? Or a cure for cancer?
No?

Then f**k off

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Oct 20, 2006 8:57 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 45

Posts: 1953

Joined: 1st Feb 2006

Gallery: 25 images

Ride: BA on gas. EL on gas. XF on gas.

Location: Greenacres/Adelaide
SA, Australia

Injector seals might be stuffed and letting air in. Did mine 2 weeks ago.

 

_________________

Member Number 8804
Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Oct 20, 2006 9:21 am 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 135

Joined: 1st Feb 2006

Gallery: 9 images

Ride: BA XT

Location: Morwell
VIC, Australia

yeah Fifty i have a cam ef 94 4.01OHC

 

_________________

Ford Falcon BA XT 2003, Stock Engine, Factory Fitted LPG, Monroe GT Sports Shockers, King Coil Springs, Advanti Shine 19" 8x5 Rims, 2 1/2" Exhaust,DNA Fascia, Pioneer DEH-1350MPG Head Unit, Powervox 500watt 4 Channel Amp, Aerpro Hi/Lo Audio level converter, Pioneer 10" Sub Woofer

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Oct 20, 2006 4:48 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 3737

Joined: 22nd May 2006

Ride: BF F6 Tornado - #0077

Location: Bendigo
VIC, Australia

i meant an after market one. gee fiftyone can be a d**k sometimes!

i know a guy with an ef that has a 2 crow cam. car just idles like s**t, but the motors a bit worn to start with.

doesn't matter the 40rwkw from that will be in my car insted soon!

 

_________________

** For Sale ** http://www.fordmods.com/ford-parts-for-sale-f17/assorted-e-series-parts-t124697.html

F6 Tornado 2006 Build

Is it about sex? The engine in my car? Or a cure for cancer?
No?

Then f**k off

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Oct 20, 2006 4:50 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 135

Joined: 1st Feb 2006

Gallery: 9 images

Ride: BA XT

Location: Morwell
VIC, Australia

hmm ok
nah its all standard dont need heaps of power its pointless

 

_________________

Ford Falcon BA XT 2003, Stock Engine, Factory Fitted LPG, Monroe GT Sports Shockers, King Coil Springs, Advanti Shine 19" 8x5 Rims, 2 1/2" Exhaust,DNA Fascia, Pioneer DEH-1350MPG Head Unit, Powervox 500watt 4 Channel Amp, Aerpro Hi/Lo Audio level converter, Pioneer 10" Sub Woofer

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Oct 20, 2006 4:52 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 1380

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 3 images

Ride: FPV BF MKII F6

Location: Brisbane
QLD, Australia

mine did this before i changed to manual he he. i got injectors cleaned new plugs and leads and cleaned the sensor on top of the throttle body as well and getting the throttle body butterfly cleaned. goes much better now

 

_________________

OBS35N is gooonnnneeee.
Gone for good..... Damn fence posts!!!!!

OBS35N #2 (XXF6XX) just bought, bring it on

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Oct 21, 2006 9:54 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 33

Posts: 43

Joined: 24th Apr 2006

Location: Rockhampton
QLD, Australia

Yeah i would deffineatly get your injectors cleaned first. it will more than likely solve your problem. it shouldnt cost too much to get done.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Oct 22, 2006 11:54 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 967

Joined: 8th Nov 2004

Gallery: 7 images

Ride: TE50

Location: Brisvegas
QLD, Australia

hey mate.

well, to be honest, some cars do it and some dont. mine has always done it, my bro el never has.

ive had injectors cleaned, services, filters, spark plugs, mechanics.....nothing actually wrong

just start her up before you put your shoes on in the morning and she will be right.

 

_________________

Formerly SpuDEF

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Oct 23, 2006 7:02 am 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 154

Joined: 15th Nov 2004

Gallery: 2 images

Ride: EL Wagon & BF MK II

Location: Raymond Terrace
NSW, Australia

My EL does it, I've changed leads, plugs, fuel filter, cleaned ISC etc but it still does it. Only in winter though, once the weather warms up it stops.

 

_________________

I'm a self made millionare
Thug Livin out a prison, pistols in the air,
Biggie, remember when I used to let you sleep on the couch
and beg a b**ch to let you sleep in the house,
Tupac Shakur ---

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Sep 05, 2007 11:12 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 135

Joined: 1st Feb 2006

Gallery: 9 images

Ride: BA XT

Location: Morwell
VIC, Australia

Took the car into a mechanic and he cleaned the Coil connection

All good now, havnt had the problem since

Fyi

 

_________________

Ford Falcon BA XT 2003, Stock Engine, Factory Fitted LPG, Monroe GT Sports Shockers, King Coil Springs, Advanti Shine 19" 8x5 Rims, 2 1/2" Exhaust,DNA Fascia, Pioneer DEH-1350MPG Head Unit, Powervox 500watt 4 Channel Amp, Aerpro Hi/Lo Audio level converter, Pioneer 10" Sub Woofer

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Sep 06, 2007 12:31 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 3184

Joined: 8th Nov 2004

Gallery: 6 images

Ride: EF Falcon

Location: Townsville
QLD, Australia

ahh cool. mine had the same problem, but since has mysteriously fixed itself. will keep this in mind.

OBS35N wrote:
mine did this before i changed to manual he he.


I like this response lots though!! :lol:

 

_________________

Nicco's M112 Blown, T-56 equipped EF
forums/viewtopic.php?t=68319

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Sep 06, 2007 3:33 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 43

Posts: 2705

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 11 images

Ride: 2009 FG XR6 Sedan

Location: Melbourne
VIC, Australia

I had the problem of hesitating on take off from a cold start. It was the IAT sensor (intake air temp sensor on throttle body)
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Sep 06, 2007 4:18 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 1063

Joined: 22nd Aug 2006

Gallery: 20 images

Ride: FG XR8, F6 F6 ute, XR5T, Capri

Location: Perth
WA, Australia

my ef does it too

its running
wade 1636
eagle 9mm leads
disconnected TPS (otherwise it idles at 1500rpm)

and it splutters like f**k at low revs (when cold)
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 15 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 30 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Fri Dec 15, 2017 2:22 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names