Fordmods Logo

car wont rev past 4500rpm after cam install 

 

Page 1 of 3 [ 42 posts ] Go to page 1, 2, 3  Next

 
 Post subject: car wont rev past 4500rpm after cam install
Posted: Mon Aug 24, 2009 10:26 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 807

Joined: 28th Oct 2008

Location: melburn
VIC, Australia

i put a wade 1604 cam in my EB yesterday and after i gave the ECU a reset it was running really good.
after a bit of spirited driving the car now doesnt like revving over around 3000rpm.
kinda feels like its running out of gas (havent run the car on petrol for some time lol), but its got 3/4 tank.

so the car was running fine, great infact for about 2 hours, then this.

Image

so far i have tried/checked:
blocked cat
tested the car on both gas and petrol - rules out fueling issue
checked and adjusted the timing
adjusted accelerator cable


the current suggestions are:
valve springs causing the lifters to pump up due to not being stiff enough
cam timing

my other thoughts are that it may be leads or the coil, which ill replace tonight to see if it makes any difference.



any thoughts?

cheers

 

_________________

XG Panelvan
mild engine, EL ECU & J3, HI6 & MSD coil

in the shed - .595" lift cam, GT4202, forged AU engine, ems 4424 ecu, glide & 5500 stall - next-bellhousing

XH ute daily - DOHC BA XR6 engine, T5, AU3 ECU, J3 chip, wideband & logger, ported BBM, 3" intake

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont rev past 4500rpm after cam install
Posted: Mon Aug 24, 2009 7:54 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 807

Joined: 28th Oct 2008

Location: melburn
VIC, Australia

anyone? lol

 

_________________

XG Panelvan
mild engine, EL ECU & J3, HI6 & MSD coil

in the shed - .595" lift cam, GT4202, forged AU engine, ems 4424 ecu, glide & 5500 stall - next-bellhousing

XH ute daily - DOHC BA XR6 engine, T5, AU3 ECU, J3 chip, wideband & logger, ported BBM, 3" intake

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont rev past 4500rpm after cam install
Posted: Mon Aug 24, 2009 7:58 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 595

Joined: 2nd Oct 2007

Power: 327 rwkw

Location: Perth
WA, Australia

Have you re-checked the cam? The lobes may have shrunk during your "spirited" driving :oops:
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont rev past 4500rpm after cam install
Posted: Tue Aug 25, 2009 3:28 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 49

Posts: 6467

Joined: 18th Dec 2006

Ride: 93 ED sedan

Power: 161 rwkw

Location: Rockhampton
QLD, Australia

Have you reset the timing chain tensioner properly?????
How is the dizzy shaft movement/play ????????

 

_________________

http://youtu.be/jJTh9F3Vgg0

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont rev past 4500rpm after cam install
Posted: Tue Aug 25, 2009 8:13 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 807

Joined: 28th Oct 2008

Location: melburn
VIC, Australia

the dizzy is fine, i'm fairly certaint the tensioner is fine.

but i did do a bit of ghetto s**t lol

i didnt want to pull the tensioner all the way out, so i just loosened it enough to get the cam gear back on, but when i tightened it back up the chain was tight.

before i replace the valve springs ill pull the rocker gear off and check all the lifters and ill re tension the timing chain just to rule it out.

again, i think that if the car ran fine for 2 hours after the install then it changed, then the tensioner should be fine also.
but im willing to be proved wrong :)

id just like to find the problem lol

 

_________________

XG Panelvan
mild engine, EL ECU & J3, HI6 & MSD coil

in the shed - .595" lift cam, GT4202, forged AU engine, ems 4424 ecu, glide & 5500 stall - next-bellhousing

XH ute daily - DOHC BA XR6 engine, T5, AU3 ECU, J3 chip, wideband & logger, ported BBM, 3" intake

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont rev past 4500rpm after cam install
Posted: Tue Aug 25, 2009 8:24 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 108

Posts: 927

Joined: 27th Sep 2007

Location: Adelaide
SA, Australia

If the chain was really tight then maybe the tensioner is getting jammed in the timing cover, remove it and make sure it can slide in and out very freely, might need wet and dry to clean up the hole.
Was the timing chain singing?

 

_________________

165 Killer Wasps all packaged in a green kmart car, almost an explorer in a way...

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont rev past 4500rpm after cam install
Posted: Tue Aug 25, 2009 9:19 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 807

Joined: 28th Oct 2008

Location: melburn
VIC, Australia

did you mean singing or swinging? lol

there was a good amount of pressure on the chain, and the tensioner was only released enough for me to get the cam gear back on , which really wasnt much at all - but i guess it could have been enough to upset it.

is there a way i can check the cam position without having proper dial in tools?

like at TDC, what should the valves be doing on piston number one?

would have to assume it should be between lobes?

 

_________________

XG Panelvan
mild engine, EL ECU & J3, HI6 & MSD coil

in the shed - .595" lift cam, GT4202, forged AU engine, ems 4424 ecu, glide & 5500 stall - next-bellhousing

XH ute daily - DOHC BA XR6 engine, T5, AU3 ECU, J3 chip, wideband & logger, ported BBM, 3" intake

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont rev past 4500rpm after cam install
Posted: Tue Aug 25, 2009 9:35 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 108

Posts: 927

Joined: 27th Sep 2007

Location: Adelaide
SA, Australia

karaoke haha, nah when the chain is too tight it will sing or make a whining sound. mine did it after i put a vernier gear on.So i freed up the tensioner and prob fixed.
Im not saying this is the major prob but it is a problem you dont need. :D

 

_________________

165 Killer Wasps all packaged in a green kmart car, almost an explorer in a way...

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont rev past 4500rpm after cam install
Posted: Tue Aug 25, 2009 9:40 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 807

Joined: 28th Oct 2008

Location: melburn
VIC, Australia

mm indeed lol

wouldnt exactly look forward to replacing a timing chain or associated parts.

its too cold to work on the car after work so ill have to wait until the weekend.
im hoping its not the valve springs, and dont see how a mild cam could have pushed the stock springs to their limits.

if i replace the springs, tensioner and make sure the cam timing is right....what else could it be?

 

_________________

XG Panelvan
mild engine, EL ECU & J3, HI6 & MSD coil

in the shed - .595" lift cam, GT4202, forged AU engine, ems 4424 ecu, glide & 5500 stall - next-bellhousing

XH ute daily - DOHC BA XR6 engine, T5, AU3 ECU, J3 chip, wideband & logger, ported BBM, 3" intake

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont rev past 4500rpm after cam install
Posted: Tue Aug 25, 2009 11:08 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 807

Joined: 28th Oct 2008

Location: melburn
VIC, Australia

is this what could be happening to my valve springs?
http://www.engr.colostate.edu/high_spee ... 000fps.wmv

have done alot of research into this, so thought id post the s**t i found for others to read as it might pop up from time to time
http://www.hotrodders.com/forum/what-si ... 97525.html
http://books.google.com.au/books?id=KsY ... q=&f=false

some good info on reading a vacuum gauge to trouble shoot
http://www.earlycuda.org/tech/vacuum2.htm

some info from another site

(9) Weak Valve Springs - Are you installing a bigger cam, higher ratio rockers or revving the engine harder? Think you’ll make more power? Maybe not if you don’t address the valve springs. If your engine goes flat at upper RPMs or during teardown you notice the valve’s keeper grooves are beaten up, you may need more spring pressure. Of course you could always rent some Spin-Tron time and find out for sure, but I’m sure that fits most racers budgets. Many of the cam designers and valve spring manufactures have this testing device. Find out which do and take their advice.

lets hope its the answer lol

 

_________________

XG Panelvan
mild engine, EL ECU & J3, HI6 & MSD coil

in the shed - .595" lift cam, GT4202, forged AU engine, ems 4424 ecu, glide & 5500 stall - next-bellhousing

XH ute daily - DOHC BA XR6 engine, T5, AU3 ECU, J3 chip, wideband & logger, ported BBM, 3" intake

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont rev past 4500rpm after cam install
Posted: Tue Aug 25, 2009 11:23 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 49

Posts: 6467

Joined: 18th Dec 2006

Ride: 93 ED sedan

Power: 161 rwkw

Location: Rockhampton
QLD, Australia

You loosened it a bit then screwed it back in????? Your a TOOL......loosening it a little bit makes it jump into the next lock, then you screw it back in on that lock, adding extra un-needed tension......well done!!!......your on your way to stuffing it.
Fkn amateurs.

 

_________________

http://youtu.be/jJTh9F3Vgg0

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont rev past 4500rpm after cam install
Posted: Wed Aug 26, 2009 10:49 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 807

Joined: 28th Oct 2008

Location: melburn
VIC, Australia

yeah thanks mate, thats a helpful post...

like i said, i checked the tension and it was not tight nor loose.

i needed the car running to get me to work and didnt have the right tools on me to do the tensioner properly...
so i did what i could to get the car running.

i may be an amature but your the tool buddy :)

 

_________________

XG Panelvan
mild engine, EL ECU & J3, HI6 & MSD coil

in the shed - .595" lift cam, GT4202, forged AU engine, ems 4424 ecu, glide & 5500 stall - next-bellhousing

XH ute daily - DOHC BA XR6 engine, T5, AU3 ECU, J3 chip, wideband & logger, ported BBM, 3" intake

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont rev past 4500rpm after cam install
Posted: Wed Aug 26, 2009 8:57 pm 
NSW Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 7331

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 12 images

Ride: TE50

Location: ɹǝpun uʍop
NSW, Australia

Ahh, man I can feel the love on here tonight..

have you checked your fuel filter? i know you said you ran it on gas and petrol to rule it out, but its a cheap item that may get it a touch happier on fuel.

I doubt you have valve bounce. have you reset the ECU? it may be wigging out and going into limp home mode?

sorry of you have already mentioned some of these things as being looked at already.

Calling cjh a tool won't help. everyone knows he is a tool already.

 

_________________

Image

I have a car.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont rev past 4500rpm after cam install
Posted: Thu Aug 27, 2009 10:17 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 807

Joined: 28th Oct 2008

Location: melburn
VIC, Australia

lol, i was just playing anyway...
i know it was a s**t thing to do, but really had no choice.
and as i said, i made sure the chain wasnt overly tight.

i have reset the ECU and yeah, still no good.

the car will hold the revs at 4000rpm, thats it lol

 

_________________

XG Panelvan
mild engine, EL ECU & J3, HI6 & MSD coil

in the shed - .595" lift cam, GT4202, forged AU engine, ems 4424 ecu, glide & 5500 stall - next-bellhousing

XH ute daily - DOHC BA XR6 engine, T5, AU3 ECU, J3 chip, wideband & logger, ported BBM, 3" intake

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont rev past 4500rpm after cam install
Posted: Thu Aug 27, 2009 1:07 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 49

Posts: 6467

Joined: 18th Dec 2006

Ride: 93 ED sedan

Power: 161 rwkw

Location: Rockhampton
QLD, Australia

dc_todd wrote:
Ahh, man I can feel the love on here tonight..


Calling cjh a tool won't help. everyone knows he is a tool already.



Sarcasm is the lowest form of Wit.

 

_________________

http://youtu.be/jJTh9F3Vgg0

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 3  [ 42 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 22 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Wed Dec 13, 2017 12:09 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names