Fordmods Logo

Changed cam and HLA's and now its extremely noisy 

 

Page 1 of 1 [ 6 posts ] 

 
 Post subject: Changed cam and HLA's and now its extremely noisy
Posted: Sun Jul 12, 2009 5:27 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 36

Posts: 81

Joined: 26th Oct 2008

Ride: EF XR6

Location: Port Hedland
WA, Australia

As the topic says, I've been doing this with help from this site and gregory's manual and had done what I thought to be a pretty successful job. Unfortunately when we fired it up there is a huge amount of tappet noise coming from the valvetrain. We let it run for a minute or 2 and it got marginally quieter but its still making this noise. Have I not done something? Is there something I need to do? I put the extra shims in and the cam is a Wade 1636. Hope someone could advise?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Changed cam and HLA's and now its extremely noisy
Posted: Sun Jul 12, 2009 7:21 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 35

Posts: 1353

Joined: 15th Mar 2007

Gallery: 7 images

Ride: AU XR6

Power: 171 rwkw

Location: thornton
NSW, Australia

Did you release the little ball valve thingy on the inside of the lifter? If you did that they might just need a little more time to "pump up". Some people soak the lifters in oil overnight to let them fill by themselves to try and elieviate the initial rattle.

 

_________________

9/98 AU1 XR6hp-about to retire from the road and be reborn on the race track.
86 ZL mint grandpa spec with premo sound and 150000km
07 TTG 60000km stock as, mods to come.
97 el futura about to be MOCKed

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Changed cam and HLA's and now its extremely noisy
Posted: Sun Jul 12, 2009 9:12 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 54

Posts: 844

Joined: 12th Aug 2007

Gallery: 22 images

Ride: AU2 XR8 ute & 91 EA bitsa

Location: Melbourne
VIC, Australia

Did you use/reuse the HLA retainers? Some other chaps on here recommended leaving them out as the HLAs will not move freely with the extra shims installed. I followed their advice and had no problems.

 

_________________

AU2 XR8 with Raptor VL, ported Yella Terra GT40P heads, Scorpion 1.6 RRs, XE264HR-14 Comp Cam, ceramic coated Hurricane Headers, 60lb injectors, Walbro 255, 200cfi cats, 3" exhaust & Snow Performance water methanol injection

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Changed cam and HLA's and now its extremely noisy
Posted: Sun Jul 12, 2009 9:58 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 3737

Joined: 22nd May 2006

Ride: BF F6 Tornado - #0077

Location: Bendigo
VIC, Australia

you say you changed cams? you dont need to shim it as well?

 

_________________

** For Sale ** http://www.fordmods.com/ford-parts-for-sale-f17/assorted-e-series-parts-t124697.html

F6 Tornado 2006 Build

Is it about sex? The engine in my car? Or a cure for cancer?
No?

Then f**k off

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Changed cam and HLA's and now its extremely noisy
Posted: Mon Jul 13, 2009 12:59 am 
Parts Gopher
Offline

Age: 36

Posts: 81

Joined: 26th Oct 2008

Ride: EF XR6

Location: Port Hedland
WA, Australia

Cheer's for the replies guys. It seems that a short run around the block was all it needed, but not before I pulled the rocker cover off and checked everything again. Was a bit of a panic attack though, hearing all that noise initially, considering the main reason I did this job was to get rid a similar, albeit quieter noise. :shock:

Yea I put an extra set of shims in, apparently with the wade 1636 cam, its a regrind and needs shimming. I just did what I was told. :)

The HLA's have retainers? News to me, I just ordered replacements from Cov's and put them in. The old ones had a black ring near the top although on most it had disintegrated. Also, on the old HLA's it was almost impossible to push the tops down (against the spring pressure) compared to the new ones. I guess this was where the noise was coming from.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Changed cam and HLA's and now its extremely noisy
Posted: Thu Jul 16, 2009 9:32 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 48

Posts: 429

Joined: 3rd Jan 2005

Ride: AU XR6 with BF Turbo engine

Location: Sydney
NSW, Australia

Gonadman2 wrote:
Also, on the old HLA's it was almost impossible to push the tops down (against the spring pressure) compared to the new ones. I guess this was where the noise was coming from.

Thats because they have oil in them still. You need to bleed the lifters. Used a scribe or piece of wire with a point, press it in to the middle of the lifter and press down, this realeases the check valve and allows the oil to flow back out.

 

_________________

RIP :( 1x confused Falcon..EL Falcon with full AU running gear...VCT, 5 speed, IRS, AUII front suspension, brakes, and steering RIP

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 6 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Google Adsense [Bot] and 16 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Wed Dec 13, 2017 5:22 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names