Fordmods Logo

coil pack removal 

 

Page 2 of 2 [ 19 posts ] Go to page Previous  1, 2

 
Posted: Fri Feb 02, 2007 8:07 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 520

Joined: 23rd Dec 2005

Ride: EF Futura Wagon

Location: Toowoomba
QLD, Australia

Yep that is the CAS. Mine was gunked up very badly. If you can see the metal sensor inside the plastic sheath then your is clean.

Check the resistance is 300-400Ohms.

Hooked up with ignition on make sure you have 1-2V at each terminal.

Reinstall. While cranking the volts should be 0.5-1.5V AC. Idling they should be 2-5V AC.

cheers
Scott

 

_________________

If it doesn't fit, jam it. If that doesn't work use a hammer. - Engineers Motto

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Feb 02, 2007 8:13 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 520

Joined: 23rd Dec 2005

Ride: EF Futura Wagon

Location: Toowoomba
QLD, Australia

What have you checked so far.

Basically it is going to be either Fuel, Spark or Compression related. Have you done a compression check yet? Do that first as it rules out a lot of very bad things (head gasket, burnt valves, rings, cracked head, etc).

Next would be to see what kind of spark you have. Pull each lead and using an old plug with the gap widened to 10mm see if it can spark. That will tell you if it is ignition related. If all good put a timing light on each lead and watch the consistency of spark. See if it really jumps around a lot on idle.

If all those pass then it is fuel related.

cheers
Scott

 

_________________

If it doesn't fit, jam it. If that doesn't work use a hammer. - Engineers Motto

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Feb 03, 2007 12:54 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 1518

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 14 images

Ride: BA XR6 Turbo

Power: 175 rwkw

Location: The Shire, Sydney
NSW, Australia

Hopefully I can rule out nasty damage to the rest of the engineas its a tough rebuild with only 20k on it.

So far I'd pulled off the leads one at a time, the first 3 jump a very weak spark, only when right next to the plug vs the back 3 which jump a spark from 1cm away.
You'd think that narrows it down to an ignition sorta problem ??

Theres a noticable smell around the throttle body, like a sweet sort of petrol smell but thats probably effect rather than cause of running on 3 cyl ?

 

_________________

ImageImage

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Feb 03, 2007 10:18 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 520

Joined: 23rd Dec 2005

Ride: EF Futura Wagon

Location: Toowoomba
QLD, Australia

Ok, hook up a timing light and see how stable the timing is at idle. Mine jumped all over the place. That pointed to the computer side of things.

Did you check the CAS with a multimetre?

cheers
Scott

 

_________________

If it doesn't fit, jam it. If that doesn't work use a hammer. - Engineers Motto

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 2 of 2  [ 19 posts ]  Go to page Previous  1, 2

Who is online

Users browsing this forum: Alexa [Bot] and 12 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Fri Dec 15, 2017 6:45 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names