Fordmods Logo

Cold Start Issues for EL Fairmont 

 

Page 1 of 1 [ 5 posts ] 

 
 Post subject: Cold Start Issues for EL Fairmont
Posted: Sat Sep 26, 2009 7:38 pm 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 29

Posts: 72

Joined: 29th May 2008

Gallery: 4 images

Ride: EL Fairmont

Location: Parafield Gardens
SA, Australia

I've been having some issues with my EL Fairmont ticking on cold starts. The car will tick until it has warmed up to normal temperature and the ticking can vary from a lightish ticking to a solid tick. I also noticed that it smells like fuel when it ticks and it sounds like it is missing (only when the ticking is solid). The car is running 20w-50 grade oil and has only had a service about 2,000kms ago.
Any suggestions will be appreciated.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Cold Start Issues for EL Fairmont
Posted: Sat Sep 26, 2009 8:43 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 56

Posts: 82

Joined: 31st Aug 2007

Ride: 98 EL GLI

Location: Adelaide
SA, Australia

Sounds like hyd lifter noise or possibly the timing chain tensioner. How long does it take for the oil light to go out on a warm or cold start? You service it yourself?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Cold Start Issues for EL Fairmont
Posted: Sat Sep 26, 2009 9:46 pm 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 29

Posts: 72

Joined: 29th May 2008

Gallery: 4 images

Ride: EL Fairmont

Location: Parafield Gardens
SA, Australia

MickEBS wrote:
Sounds like hyd lifter noise or possibly the timing chain tensioner. How long does it take for the oil light to go out on a warm or cold start? You service it yourself?

The oil pressure is fine, usually sits around the 4 - 4.5 mark all the time and we get it serviced by a trusted mechanic.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Cold Start Issues for EL Fairmont
Posted: Sat Sep 26, 2009 9:59 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 26

Posts: 92

Joined: 14th Jul 2009

Gallery: 2 images

Ride: Falcon AUII XR6 HP

Power: 184 rwkw

Location: Newcastle
NSW, Australia

how many kilometers have you got on the clock?

 

_________________

184 rwkw with more to go!

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Cold Start Issues for EL Fairmont
Posted: Sun Sep 27, 2009 1:51 am 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 29

Posts: 72

Joined: 29th May 2008

Gallery: 4 images

Ride: EL Fairmont

Location: Parafield Gardens
SA, Australia

Raptor1603 wrote:
how many kilometers have you got on the clock?

Just over 208,000kms. When we had the cam refitted, the tuner said to use castrol magnetec, but we've always been told the rule of once the car gets to 200,000kms to use 20W-50 grade oil.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 5 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 37 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sun Dec 17, 2017 11:37 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names