Fordmods Logo

Damn code 51! 

 

Page 1 of 1 [ 9 posts ] 

 
 Post subject: Damn code 51!
Posted: Sun Apr 18, 2010 4:22 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1543

Joined: 7th Mar 2007

Ride: ED Pwnage Pwr!!

Location: onawhoopwhoop
SA, Australia

Me again

Been chaising this problem since I put an AU motor in my ED, high fuel consumption and poor idle.
I figured out how to get the codes out the EEC, so far I have Code 51 (Coolant temp sensor too high) and the Identifaction code.
So I replaced the coolant sensor and the car was great!
Untill the next morning! It runs awful in the morings, it seems to go into LHM.
But if its the middle of the day the car will run fine but will still show code 51.
I'm considering running two new wires into the EEC, if this solves it I'll try a new manifold loom.

Any other suggestions?

 

_________________

Adelaide Motorplex < Click on it! You know you want too!
ED HP AU XR6, Wade, T5, and all the usual stuff!

Quote:
Thats not the point *a**hole

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Damn code 51!
Posted: Sun Apr 18, 2010 4:51 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 52

Posts: 358

Joined: 7th Jun 2007

Ride: NA Fairlane / FE LTD

Location: bayswater
VIC, Australia

Code is stored in the memory so you will have to clear it. ECU may have to relearn cold start so give it a couple of days first.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Damn code 51!
Posted: Sun Apr 18, 2010 5:36 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1543

Joined: 7th Mar 2007

Ride: ED Pwnage Pwr!!

Location: onawhoopwhoop
SA, Australia

I disconected the battery for an hour so it would clear the KAM, but it is still spitting out the code 51.

 

_________________

Adelaide Motorplex < Click on it! You know you want too!
ED HP AU XR6, Wade, T5, and all the usual stuff!

Quote:
Thats not the point *a**hole

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Damn code 51!
Posted: Sun Apr 18, 2010 5:40 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 52

Posts: 358

Joined: 7th Jun 2007

Ride: NA Fairlane / FE LTD

Location: bayswater
VIC, Australia

I am not sure if disconecting the battery clears the memory. Are you using an AU ecu with an AU sensor or have you cross matched and maybe they are not compatable.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Damn code 51!
Posted: Sun Apr 18, 2010 5:58 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 843

Joined: 20th Feb 2010

Gallery: 2 images

Ride: AU Fairmont Ghia

Location: Elizibif Norf (Local Spelling!!)
SA, Australia

Try leaving your battery disconnected overnight. I have noticed some cars take longer than others to 'forget' bad habits.

 

_________________

dc_todd wrote:
Cheap pads squeal like cheap hookers, and you can take that to the bank.


Au Fairmont Ghia
My (Old) 95 EF Wagon

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Damn code 51!
Posted: Sun Apr 18, 2010 6:42 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1543

Joined: 7th Mar 2007

Ride: ED Pwnage Pwr!!

Location: onawhoopwhoop
SA, Australia

nalane wrote:
I am not sure if disconecting the battery clears the memory. Are you using an AU ecu with an AU sensor or have you cross matched and maybe they are not compatable.


Naa its an EL EEC, Brand new sensor.
Funny thing is I pulled the plug off the sensor while the engine was running and the revs went up, as soon as I plugged it back in they died down. The EEC must know the sensor is there! :?

Esteven8 wrote:
Try leaving your battery disconnected overnight. I have noticed some cars take longer than others to 'forget' bad habits.Try leaving your battery disconnected overnight. I have noticed some cars take longer than others to 'forget' bad habits.


Yeah I might try it for a few hours this time. :)

Cheers for the help guys

 

_________________

Adelaide Motorplex < Click on it! You know you want too!
ED HP AU XR6, Wade, T5, and all the usual stuff!

Quote:
Thats not the point *a**hole

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Damn code 51!
Posted: Mon Apr 19, 2010 1:42 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1543

Joined: 7th Mar 2007

Ride: ED Pwnage Pwr!!

Location: onawhoopwhoop
SA, Australia

Nup still doing it.

It does it ONLY when it is cold outside, eg morning or night time.
Its like its going into limp home mode but from what I've read on here that only for autos, I've got a J3 with a manual bin on it.

 

_________________

Adelaide Motorplex < Click on it! You know you want too!
ED HP AU XR6, Wade, T5, and all the usual stuff!

Quote:
Thats not the point *a**hole

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Damn code 51!
Posted: Mon Apr 19, 2010 1:51 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 49

Posts: 1634

Joined: 8th Jul 2007

Gallery: 21 images

Ride: EL F100 CAPRI XR EF

Power: 234 rwkw

Location: brighton
SA, Australia

when u replaced the sensor did u use thread tape on it?
it could be getting a false reading from having a bad earth to the thermostat housing maybe??
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Damn code 51!
Posted: Tue Apr 20, 2010 1:11 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1543

Joined: 7th Mar 2007

Ride: ED Pwnage Pwr!!

Location: onawhoopwhoop
SA, Australia

I used that loctite goo stuff, I tryed earthing it but it still didn't work.

I got two cars I cant drive! :roll:

 

_________________

Adelaide Motorplex < Click on it! You know you want too!
ED HP AU XR6, Wade, T5, and all the usual stuff!

Quote:
Thats not the point *a**hole

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 9 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 15 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 18, 2017 7:27 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names