Fordmods Logo

e series 4.0 missing under load?prob found AUX SHAFT FAILING 

 

Page 3 of 12 [ 173 posts ] Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Next

 
Posted: Wed Sep 10, 2008 7:27 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 582

Joined: 15th Jan 2008

Ride: supercharged eb

Location: Sydney
NSW, Australia

so when is the swat ,cant wait to get you seats :D

 

_________________

..My fake plant died because I forgot to pretend to water it..

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Sep 10, 2008 7:31 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

svo_matt wrote:
so when is the swat ,cant wait to get you seats :D


patience my friend..
i was going to look at a eb today to get me around but i didnt want to do something silly just because i was p****d off...
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Sep 10, 2008 7:45 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 1228

Joined: 5th Mar 2006

Gallery: 25 images

Ride: FALCON EB TURBO, EL XR6

Location: Sydney
NSW, Australia

You probably have but it hasn't been mentioned, hows your ignition timing? How cleanly does it move when you rev it? what did you set it too? has the dissy moved? causing the advance to be out under load?

Have you done a leak down test on the cylinders? just a compression test can sometimes give false results.

 

_________________

FALCAHOLIC

IF AT FIRST YOU DON'T SUCCEED
DESTROY ALL EVIDENCE THAT YOU EVEN TRIED


Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Sep 10, 2008 8:09 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 35

Posts: 1353

Joined: 15th Mar 2007

Gallery: 7 images

Ride: AU XR6

Power: 171 rwkw

Location: thornton
NSW, Australia

I know it's right away from where this thread has been heading but could it be a bit of a sticky valve or something like that?

 

_________________

9/98 AU1 XR6hp-about to retire from the road and be reborn on the race track.
86 ZL mint grandpa spec with premo sound and 150000km
07 TTG 60000km stock as, mods to come.
97 el futura about to be MOCKed

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Sep 10, 2008 8:13 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

FLASH wrote:
You probably have but it hasn't been mentioned, hows your ignition timing? How cleanly does it move when you rev it? what did you set it too? has the dissy moved? causing the advance to be out under load?

Have you done a leak down test on the cylinders? just a compression test can sometimes give false results.


its set at tdc (el ecu in diagnostic mode)
i havnt checked how much it moves when i rev it.
the dizzy hasnt moved ive checked it a few times.
i havnt done a leak down test it will be getting one done though.

im about to go out and see if there is any spark jumping from leads just to double check..
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Sep 10, 2008 8:21 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

ebxr82nv wrote:
I know it's right away from where this thread has been heading but could it be a bit of a sticky valve or something like that?


thats something that has been in the back of my mind with things like a bad cam lobe or a week valve spring,
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Sep 10, 2008 8:50 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 1228

Joined: 5th Mar 2006

Gallery: 25 images

Ride: FALCON EB TURBO, EL XR6

Location: Sydney
NSW, Australia

Have you checked the map sensor with a frequency meter? I had a problem with a mysterious miss. Although mine was when the engine was unloaded. It would run fine on throttle but idle and decelerate like a pig, cough and splutter and carry on. I checked all my sensors and everything was fine apart from the tps being slightly out, but the map sensor frequency was way out.
It took me 3 map sensors to find a good one but since changing that she was a ok. I know its not the same symptoms as yours but it might help?

 

_________________

FALCAHOLIC

IF AT FIRST YOU DON'T SUCCEED
DESTROY ALL EVIDENCE THAT YOU EVEN TRIED


Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Sep 10, 2008 9:09 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

i just went out and had a look to see if there was any spark jumping from leads and there is nothing..

i checked the timing for the 5th or 6th time thats ok.
i also did a sound vid and from behind at idle and about 1400rpm it sounds a bit like a helicopter and you can hear it poping out the exhaust at idle..

http://au.youtube.com/watch?v=fFZZ7-OMCKc
and thats at its best it gets much worse under load
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Sep 10, 2008 9:21 pm 
Fordmods Addict
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 7958

Joined: 1st Jun 2005

Gallery: 13 images

Ride: Falcon

Power: 237 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

Silly question, but when you swapped dizzys did you also use a different TFI module?

 

_________________

ED XR8 Sprint - S-Trim, V500, 249rwkw
BF MKII F6 Tornado - 237rwkw

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Sep 10, 2008 9:49 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

Steady ED wrote:
Silly question, but when you swapped dizzys did you also use a different TFI module?


yea mate
the new dizzy has a new tfi module,
and i tried 2 2nd hand ones with tfi modules with no difference.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Sep 10, 2008 10:23 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 5582

Joined: 20th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EB1 Fairmont Ghia T5 Wagon

Location: Seven Hills, Sydney
NSW, Australia

Have you swapped out the map sensor?

BenJ

 

_________________

BenJ's EB T5 DOHC Ghia Wagon - Current Ride
BenJ's EB GL Sedan - Previous Ride
My respect and thanks go to - snap0964, Paulmac, SWC and MRE-50L

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Sep 10, 2008 10:37 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 5889

Joined: 2nd Mar 2006

Gallery: 5 images

Ride: '14 Grand Cherokee

Location: Port Lincoln
SA, Australia

BenJ wrote:
Aux shaft = bad.

I hope it isn't that Troy.

BenJ


yeah mate the vid is ex-f**k-actly what happened to my EL when the aux shaft went. started small, then the roughness got worse and worse, then after a time it did it under no matter what load you i put on the engine. then it went pop, and bye bye engine.

hope it goes alright for ya.

 

_________________

11/93 ED OPT20 GLi | Full Boat Spec

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Sep 10, 2008 11:05 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

BenJ wrote:
Have you swapped out the map sensor?

BenJ


yep..
ive even changed the act sensor on the manifold while the injectors were out.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Sep 11, 2008 12:34 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 249

Joined: 20th May 2007

Gallery: 4 images

Ride: el gli manwel

Location: Brisvegas baby
QLD, Australia

what a f**k around

 

_________________

THE LOOSEST MUTHA FUKA YOU'VE EVER MET

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Sep 11, 2008 2:59 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 29

Posts: 3928

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 9 images

Ride: ED 5 Speed GLiXR

Location: Now in Brisbane
QLD, Australia

That sucks man, when i had my car dynoed i had a massive flat spot under load, then it got really bad and had a huge miss in it, thought at first it was dodgy fuel but then replaced plugs, leads, dizzy cap and rotor button, and put some injector cleaner through it and all was fixed.
Sucks that it wasnt that for you.
Hope you get the problem solved, if you resort to a 4 cyl get a vtec honda, they seem to go damn well.

 

_________________

17" Tezza Steelies, King F**king lows, pedders sports ryders, 2.5" cat back exhaust, pacemaker extractors, T5 manual
Low, loud and Slow

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 3 of 12  [ 173 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 24 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 6:59 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names