Fordmods Logo

ea-eb running very slugish and flooding when hot HELP Any1 

 

Page 1 of 2 [ 17 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: ea-eb running very slugish and flooding when hot HELP Any1
Posted: Sat May 11, 2013 1:34 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 43

Posts: 14

Joined: 11th May 2013

Ride: ford ea

Location: adelaide
SA, Australia

hey all hope some1 can help me here....

My father inlaw had a eb multipint running bad so he got a ea centerfire and put the engin from ea into eb...Was running bloody great for about a week then started ideling rough , now when it gets to normal op temp it ideals bad has power surges and power loss at take off if it just dosnt stll alltogether..When that happens it will start again 20% of the time as long as i put foot to floor, or it just dosnt start...When left for a while to cool down its good again till it warms up...When it dose stall i can see a lot of fule in the throtal body under the two injectors and a really strong fule smell....

What iv done so far..

replaced fule pump
replaced throteal postion sensor
got a replacment moduel for the dizzy (havent fitted it yet.
Fule filter only 4mths old but have a new 1
Replaced ecu with ecu from ea
Reset the ecu (worked for about 2-3 days then problem came back
Had a crack in the pcv valve tree thingy on the inlet ( the part the brake booster hose gose to)
so i replaced it( connected the hose to air filter but not sure what the middle hose is?

Going to fit moduel on dizzy today will post results.....

Please forgive my spelling and any advice would be great
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ea-eb running very slugish and flooding when hot HELP Any1
Posted: Sat May 11, 2013 3:22 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

is the dizzy from the ea cfi or the eb mpfi???
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ea-eb running very slugish and flooding when hot HELP Any1
Posted: Sat May 11, 2013 3:55 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 43

Posts: 14

Joined: 11th May 2013

Ride: ford ea

Location: adelaide
SA, Australia

the dizzy is the 1 that was in the ea, came out with engine...All engine parts are ea as i just pulled it out and put it in eb ..The ecu came out of the ea.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ea-eb running very slugish and flooding when hot HELP Any1
Posted: Sat May 11, 2013 4:07 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

ok.. have you checked the vacuum hose to the map sensor?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ea-eb running very slugish and flooding when hot HELP Any1
Posted: Sat May 11, 2013 4:11 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 2750

Joined: 22nd Jan 2009

Ride: '91 EB Wagoon

Location: Geeelong
VIC, Australia

the centrepoint dizzie is not suitable for the multipoint & vice versa unless you change some wiring etc. [think its the same with the ecu??]

if the car runs great when cold but runs crap when hot its heat related ... there was someone on here at one stage having 'similar' probs - don't remember the outcome
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ea-eb running very slugish and flooding when hot HELP Any1
Posted: Sat May 11, 2013 4:46 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 43

Posts: 14

Joined: 11th May 2013

Ride: ford ea

Location: adelaide
SA, Australia

iv cheacked the map sensor hose it seems good, the dizzy is the one that was with the engine so ild say its the centerfire as the engine is centerfire ...Engine had no probs when it was in the ea body, but now its in a eb body nothing but probs..
i just cheaked the plugs and one of the inserts came out aswell and it was a little mangeled..going to retap and put another helicoil insert in and plugs
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ea-eb running very slugish and flooding when hot HELP Any1
Posted: Sat May 11, 2013 7:57 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 25

Posts: 646

Joined: 22nd Jan 2008

Gallery: 1 images

Ride: EBII, XR6

Location: The Hills, Sydney
NSW, Australia

Hose from map sensor to intake manifold?
Mine had similar symptoms, that hose ended up being cracked...

 

_________________

Weekender: 07 BFII XR6T - Conquer
Retired: 1992 EBII SXR6 - Black Pearl

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ea-eb running very slugish and flooding when hot HELP Any1
Posted: Sat May 11, 2013 9:45 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 43

Posts: 14

Joined: 11th May 2013

Ride: ford ea

Location: adelaide
SA, Australia

nope hose from map sensor to mani is fine..

hopefully ill get this problem fixed soon befor i modify it with dynomite
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ea-eb running very slugish and flooding when hot HELP Any1
Posted: Sun May 12, 2013 12:59 am 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 596

Joined: 4th May 2007

Ride: 1992 EBII Fairmont

Location: Aga
VIC, Australia

Did you check the manifold side of the map sensor hose? They can crack there too and you can only see it from under the car. It could be the actual MAP sensor too.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ea-eb running very slugish and flooding when hot HELP Any1
Posted: Sun May 12, 2013 1:58 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 27

Posts: 1114

Joined: 18th Oct 2006

Location: Adelaide
SA, Australia

hope you figure this out sounds likeastrange problem that's happening with me also how about 02sensor?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ea-eb running very slugish and flooding when hot HELP Any1
Posted: Mon May 13, 2013 11:44 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 2517

Joined: 7th Nov 2004

Gallery: 4 images

Ride: LS3 VF

Location: Bunbury
WA, Australia

this is an obvious one but the temp sender?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ea-eb running very slugish and flooding when hot HELP Any1
Posted: Tue May 14, 2013 12:49 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 43

Posts: 14

Joined: 11th May 2013

Ride: ford ea

Location: adelaide
SA, Australia

ok as soon as i put in this plug saver and get spark plug back in ill try changing the map sensor and temp sensor...
Will let u all know my results
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ea-eb running very slugish and flooding when hot HELP Any1
Posted: Tue May 14, 2013 6:30 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 43

Posts: 14

Joined: 11th May 2013

Ride: ford ea

Location: adelaide
SA, Australia

ok its going but still flooding when it heats up....Map sensor works ok hose to mannifold is good :?:
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ea-eb running very slugish and flooding when hot HELP Any1
Posted: Wed May 15, 2013 3:36 am 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 5

Joined: 13th May 2013

Ride: ED Falcon

Location: Sunbury
VIC, Australia

Ignition Coil?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ea-eb running very slugish and flooding when hot HELP Any1
Posted: Wed May 15, 2013 11:14 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 36

Posts: 26

Joined: 15th May 2013

Ride: AU LPG falcon

Location: Werribee
VIC, Australia

So did you try the temp sensor?
Some engines use 2 temp sensors, 1 for the temp guage on the dash, the other for the ecu.
My mother in-laws car(nissan maxima) was flooding/running rich and would sometimes even stall when you stopped at the lights. You had to hold the throttle down flat to clear the flood and it would re-start. Turned out to be the temp sender for the ecu, the dash was reading fine.

Cheers Mick
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 17 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 30 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 5:45 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names