Fordmods Logo

EB 6 Blowing blue smoke 

 

Page 1 of 1 [ 11 posts ] 

 
 Post subject: EB 6 Blowing blue smoke
Posted: Mon Jul 21, 2008 9:42 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 49

Posts: 10

Joined: 8th Jul 2008

Location: Melbourne
VIC, Australia

Hi all, after having a change over auto installed in my EB6 cyl it blows blue smoke about 10 seconds after startup for about 10 seconds. It's a fair amount of smoke but then it's fine until the next time.
I'm confused what it could be and wondering if possibly they have knocked something off or damaged something when installing the auto?

Can't recall it happening before the auto was changed.
Other than the smoke, it runs pretty good (360,000km though).
(runs on LPG - I'll start on petrol tomorrow and see if it makes a difference)

Any ideas appreciated.

 

_________________

'98 EL wagon - 170,000km
'93 EB wagon - about 500,000km (broken Odo)
'85 XF wagon - about 500,000km (broken Odo). Off the road, not sure what to do with it...

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jul 21, 2008 9:47 pm 
Fordmods Newbie
Offline
User avatar

Age: 44

Posts: 3

Joined: 18th Jul 2008

Ride: ed ghia

Location: melbourne
VIC, Australia

i'd say steam valve seals
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jul 21, 2008 9:52 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 35

Posts: 850

Joined: 10th Nov 2004

Gallery: 20 images

Ride: 03 BA Fairmont

Location: Forest Lake
QLD, Australia

blrpil wrote:
i'd say steam valve seals

that sounds right. if it is blue smoke - small amount of oil seaps past valve stems while motor not running and is burnt off when the motor kicks over.
Not a great problem, be more inclined to wait for head gasket to blow before playin with that problem.
Its possible that its just overfueling on startup but not probable.

 

_________________

Regards,
Punnisher_42
_____________
2003 BA Fairmont - Stock standard
1994 U13 cough Nissan Cough Bluebird

Favorite Quotes:
"Sportwagon = homo-erotic wank-fest." - downingj

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jul 21, 2008 10:01 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 49

Posts: 10

Joined: 8th Jul 2008

Location: Melbourne
VIC, Australia

Thanks guys, that was my first thought.
But the deffinate delay and recent auto install made me wonder.
With stem seals it usually is right on startup.
anyway, I'll keep an eye on it.
I'll also think about the over-fuelling because I had the gas convertor changed recently as well.
thanks again.

 

_________________

'98 EL wagon - 170,000km
'93 EB wagon - about 500,000km (broken Odo)
'85 XF wagon - about 500,000km (broken Odo). Off the road, not sure what to do with it...

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jul 23, 2008 4:38 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 29

Posts: 109

Joined: 1st Nov 2006

Ride: EL XR6

When you had the auto done, did they do any other servicing like an oil change? Is it possible they just overfilled the oil and its slowly burning it off?

 

_________________

EL XR6 Manual
Tickford Kit, 18" ANZ's, Kings SL/SSL & Sachs.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jul 23, 2008 9:19 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 49

Posts: 10

Joined: 8th Jul 2008

Location: Melbourne
VIC, Australia

Good point. They didn't; but it was in for a RWC not too long ago so they may have at least topped it up.
I'll check tomorrow.
Thanks.

 

_________________

'98 EL wagon - 170,000km
'93 EB wagon - about 500,000km (broken Odo)
'85 XF wagon - about 500,000km (broken Odo). Off the road, not sure what to do with it...

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jul 23, 2008 10:38 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 27

Posts: 230

Joined: 22nd Jul 2007

Ride: eb xr6 and EL Falcon

Location: Lang Lang
VIC, Australia

where did you get hold of a 99 el and a 94 eb?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jul 23, 2008 10:46 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 49

Posts: 10

Joined: 8th Jul 2008

Location: Melbourne
VIC, Australia

Not sure what you mean..
Have I stuffed up the years?
I know they're EB and EL but now you have me wondering I'll check the years.
(I went from memory - which is not so good)

 

_________________

'98 EL wagon - 170,000km
'93 EB wagon - about 500,000km (broken Odo)
'85 XF wagon - about 500,000km (broken Odo). Off the road, not sure what to do with it...

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jul 23, 2008 10:49 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 27

Posts: 230

Joined: 22nd Jul 2007

Ride: eb xr6 and EL Falcon

Location: Lang Lang
VIC, Australia

yeh im just muckin round with ya :D eb finishes in 93 and the el finished up in 98
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Jul 24, 2008 8:39 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 49

Posts: 10

Joined: 8th Jul 2008

Location: Melbourne
VIC, Australia

Fair enough - I checked the rego sticker on the "EB" and it says 1994. I suppose I was a bit silly relying on the rego sticker...
El is with the wife - so unless she totals it before she gets home, I'll check it too. But it's probably the same story.
I have changed my details though. 93 EB and 98 EL.
Cheers

 

_________________

'98 EL wagon - 170,000km
'93 EB wagon - about 500,000km (broken Odo)
'85 XF wagon - about 500,000km (broken Odo). Off the road, not sure what to do with it...

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jul 25, 2008 7:33 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 31

Posts: 14

Joined: 19th Jul 2007

Ride: ba xr6, eb

Location: victoria,melbourne
VIC, Australia

the date on the rego sticker is year registered, not built
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 11 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 30 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Wed Dec 13, 2017 1:31 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names