Fordmods Logo

eb ghia crook (looked through 30 pages of forums already!) 

 

Page 1 of 1 [ 7 posts ] 

 
 Post subject: eb ghia crook (looked through 30 pages of forums already!)
Posted: Sun Nov 11, 2007 9:42 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 7

Joined: 24th Jul 2006

Location: Brisbane
QLD, Australia

Gday all

My EB ghia is blowing white smoke out of the exhaust (heaps on full throttle) and is down on power, wont idle properly and just runs crap.

my chiptorque chip when not plugged in the car behaves as above, and when i plug it in it gets worse.

its an EB ghia with 5spd conversion, crow cam, pacemakers, 2.5", cold air (bonnet scoop) and the mentioned chiptorque chip.

used to run fine and go like the clappers then the above started happening and got progressivley worse.

has had the throttle body cleaned, new injectors, been rewired (when it first started playing, up plugging in the chip would just stall it)


is this a 2 separate problems (i.e. needs a new computer and also 02 sensor or something) or could it be one easy fix?

i want my car back on the road!!!

thanks guys
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Nov 11, 2007 10:34 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 6449

Joined: 11th Nov 2004

white smoke? how does the brake pedal feel? how often do you need to top the brake level up?


the reason i ask is because if you engine draws brake fluid from the booster, caused by a leak master cyl, it will burn and make white smoke

 

_________________

PERMANENTLY BANNED

Last edited by tickford_6 on Mon Nov 12, 2007 8:46 am, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Nov 11, 2007 10:51 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 2515

Joined: 27th Mar 2006

Gallery: 1 images

Ride: FG MkII Xr6t Ute

Location: Brisbane
QLD, Australia

head gasket...i assume the chip just puts out more smoke cause more air is blowing through the engine.

But yeah, when my headgasket died the white smoke was so think you couldn't see through it :roll:

 

_________________

EVL098 wrote:
Cramping in the hand from having it on your Wang for an excessive period of time is a definate con.
Seriously do people google "f**k up modifications for Fords owned by Jews" and get linked straight to this site nowadays?

AU,factory fitted tickford kit/IRS, t5,Sports ryder/KYB: gone.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Nov 12, 2007 1:43 am 
Parts Gopher
Offline

Age: 28

Posts: 73

Joined: 22nd Oct 2006

Ride: '97 Falcon Futura Wagon

Location: Melbourne
VIC, Australia

I agree, unfortunately it's most likely the head gasket.
The only other cause of white smoke I know of is valve stem seals.
Either way, the head's gotta come off, you'd might as well make sure both are good (plus valve seating).

 

_________________

Is the noise in my head bothering you? Because the noise in yours is annoying the s**t out of me.
El Futura Wagon - LPG, Wade 1636, Pacy 4499s, hi-flow cat, 2.5" Redback catback, mild shift kit, Sony HU, VDO 100WRMS Splits, Pioneer 30WRMS Coaxs, Pioneer 12" sub, Audioline 300WPMPO amp.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Nov 12, 2007 8:16 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 41

Posts: 3785

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Ford

Location: Victoria
VIC, Australia

Get the head fully recoed and use a AU head gasket.

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Nov 12, 2007 6:11 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 7

Joined: 24th Jul 2006

Location: Brisbane
QLD, Australia

thanks for the advice fellas!
are there anyways of checking the head gasket without removing the head?
take the radiator cap off and check for bubbles in the coolant while the car is running? see how i go, but im sick of paying money for things to be fixed and going the looooong way to solving the problem.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Nov 13, 2007 1:53 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 70

Posts: 657

Joined: 24th Sep 2007

Gallery: 10 images

Location: Central Coast
NSW, Australia

Do a compression test to make sure your head is sealing. Compression testers are cheap and east to use, good to have if you own a Falcon. Before removing the spark plugs you may want to disconnect one lead at a time to see if it makes any difference. If it doesn't then you know that cylinder isn't behaving properly. A bad read on a cylinder may even be a broken valve spring. Check all plugs for fouling and check your catalytic converter isn't blocked up.
Paul

 

_________________

What goes around, comes around.

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 7 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot], Google Adsense [Bot] and 11 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 4:42 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names