Fordmods Logo

EB wont start 

 

Page 1 of 1 [ 9 posts ] 

 
 Post subject: EB wont start
Posted: Sat Aug 12, 2006 11:21 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 40

Posts: 14

Joined: 6th Aug 2006

Ride: xr8

Location: adelaide
SA, Australia

Quick run down:
welsh plug went (near dizzy) pulled dizzy out.
replace welsh plug/dizzy (new cap, button) now wont go what have or havent i done properly
cheers mark
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Aug 12, 2006 11:30 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 520

Joined: 23rd Dec 2005

Ride: EF Futura Wagon

Location: Toowoomba
QLD, Australia

Obvious things first. Are all connections on dizzy hooked up? Is coil HT plugged back in. If everything physically looks right you're half there.

Next what does it sound like when you crank. Does it try and start (maybe wet dizzy) or does it cough and backfire (180 degrees out).

So spray a truck load of WD40 on/in and around the dizzy. If no luck pull dizzy and make sure it is installed right. Now I can't remember on EB's but you will either have a dizzy that can only go in one of two ways or a dizzy that can go in every which way it pleases. First one is easy it is either right or 180 degrees out, so pull it out and spin it 180 and put it back in.

The other first make sure you are on TDC. Pull dizzy and line up rotor on the cut out in the dizzy housing near the clip at the approximate No 1 position. Slide dizzy into position. As it slides into position the rotor will move back into the right position. Done.

Hope this helps some what.

 

_________________

If it doesn't fit, jam it. If that doesn't work use a hammer. - Engineers Motto

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Aug 12, 2006 11:34 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 40

Posts: 14

Joined: 6th Aug 2006

Ride: xr8

Location: adelaide
SA, Australia

cheers but have tried this a few times already i am stumped (forgot to mention no spark at plug)
thanks Mark
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Aug 12, 2006 11:56 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 520

Joined: 23rd Dec 2005

Ride: EF Futura Wagon

Location: Toowoomba
QLD, Australia

If you're 100% that all wiring is OK, then it is most likely the TFI module is FUBAR. Realistically the dizzy is all you touched, so in theory it is the only componant that could have failed. You could be a very unlucky SOB and another componant could have gone out in simpathy but that really shouldn't be the case.

Check that you have 12V going to the coil with ignition on. See if you have spark at the coil HT lead. If it is not zapping but the coil has 12V then it is your TFI. Either get a new one or a dizzy from the wreckers.

cheers
Scott

 

_________________

If it doesn't fit, jam it. If that doesn't work use a hammer. - Engineers Motto

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Aug 13, 2006 12:01 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 40

Posts: 14

Joined: 6th Aug 2006

Ride: xr8

Location: adelaide
SA, Australia

thanks again

i'll check the power tomorrow on will let u all know how i
go
Mark
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Aug 13, 2006 12:56 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 40

Posts: 14

Joined: 6th Aug 2006

Ride: xr8

Location: adelaide
SA, Australia

hi guys
tested coil power today there is power but globe
in test light only just lights up. Any help??
cheers mark
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Aug 14, 2006 12:19 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 40

Posts: 14

Joined: 6th Aug 2006

Ride: xr8

Location: adelaide
SA, Australia

got it running was coil & leads but now the dizzy wires are hard up aginst the throttle body.
how do i fix that??
cheers mark
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Aug 14, 2006 9:57 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 34

Posts: 756

Joined: 21st Nov 2005

Gallery: 25 images

Ride: 1999 AU futura

Location: griffith
NSW, Australia

Tke your distributor out and reline it up again.You must be a tooth or even maybe a couple of teeth out.There should be a small amount of room between the harness and the throttle body.

 

_________________

COMING SOON,XD WITH A TURBO...CLEVO STYLE

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Aug 14, 2006 9:58 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 34

Posts: 756

Joined: 21st Nov 2005

Gallery: 25 images

Ride: 1999 AU futura

Location: griffith
NSW, Australia

Have you warmed up the engine and checked/adjusted the timing??Check timing first then if still doesnt look and perform right,i would suggest realining the distributor again.

 

_________________

COMING SOON,XD WITH A TURBO...CLEVO STYLE

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 9 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: mav666 and 28 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 11, 2017 1:38 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names