Fordmods Logo

ED fairmont not starting 

 

Page 4 of 4 [ 53 posts ] Go to page Previous  1, 2, 3, 4

 
 Post subject: Re: ED fairmont not starting
Posted: Sun Feb 23, 2014 10:23 am 
Oompa Loompa
Offline

Age: 30

Posts: 28

Joined: 31st Jul 2013

Ride: ED Fairmont

Location: Palmersron North
New Zealand

I dont know what to listen for. just where the head joined the block thought was crack but had closer look. does the ED have an inertia switch if so where is it? im charging the battery once again I took the fuel line off and nothing came through.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED fairmont not starting
Posted: Sun Feb 23, 2014 10:42 am 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 2757

Joined: 22nd Jan 2009

Ride: '91 EB Wagoon

Location: Geeelong
VIC, Australia

mikey6cyl wrote:
I dont know what to listen for. just where the head joined the block thought was crack but had closer look. does the ED have an inertia switch if so where is it? im charging the battery once again I took the fuel line off and nothing came through.



ok

when you turn the key as to start it up ... don't turn the key all the way leave on ign [one click before start] .. you should hear a pump start for a few secs [from back of car]. if it does then its either a fuel blockage or blocked filter

as too inertia switch .... dunno
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED fairmont not starting
Posted: Sun Feb 23, 2014 1:12 pm 
Technical Contributor
Offline

Age: 60

Posts: 6817

Joined: 22nd Jun 2005

Gallery: 8 images

Ride: EF Fairmont

Location: Campbelltown
NSW, Australia

As Mad 2 said, when you turn the key to reds you should hear the pump prime, depending on how good your soundproofing is. Open the boot, lift up your boot carpet and get someone to turn the key to reds. You should here the pump prime. If it doesn't, check your Fuel Pump relay.

I assume from what you have already said, that your car is turning over when you try and start it?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED fairmont not starting
Posted: Sun Feb 23, 2014 6:20 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 30

Posts: 28

Joined: 31st Jul 2013

Ride: ED Fairmont

Location: Palmersron North
New Zealand

Fuel pump not working will try new relay if that doesnt work will replace pump. but is there any chance the ecu would have shut it off and if so how would I reset it?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED fairmont not starting
Posted: Mon Feb 24, 2014 11:38 pm 
Technical Contributor
Offline

Posts: 492

Joined: 13th Jul 2013

Location: Campbelltown
NSW, Australia

under overflow bottle - bridge fuel pump relay large contacts (orange/blue & black/yellow wires ) supplies power to fuel pump.
green fuselink is power to fuel pump relay.
if no pump operation check for power (black/yellow) AND earth (black wire)at fuel pump wiring at rear with relay circuit bridged -if circuit checks ok replace pump ....
inertia switch is normally behind left kick panel but should be no inertia switch on this model..
ECU controls fuel relay nothing to reset if ECU is working....
relay turns on momentarily when reds turned on then stops - then only turns on when cranking or running - unless you turn key off then back on when it will repeat this cycle ..................
reconnect after testing..
beware of fuel and electrical sparks = FIRE !!!

do you have a decent spark now ie. blue not orange??
do you have injection pulse ?? listen with a screw driver or test with led test light ..
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED fairmont not starting
Posted: Tue Feb 25, 2014 7:16 am 
Oompa Loompa
Offline

Age: 30

Posts: 28

Joined: 31st Jul 2013

Ride: ED Fairmont

Location: Palmersron North
New Zealand

Pulled the pump out and shes dead. so new pump going in tonight
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED fairmont not starting
Posted: Wed Feb 26, 2014 12:59 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 30

Posts: 28

Joined: 31st Jul 2013

Ride: ED Fairmont

Location: Palmersron North
New Zealand

shes purring again! nice. what are all the ralays for futire reference anyone. ive got 3 under reservoir middle one being fuel pump then another 4 down wall beside battery?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED fairmont not starting
Posted: Wed Feb 26, 2014 9:14 pm 
Technical Contributor
Offline

Posts: 492

Joined: 13th Jul 2013

Location: Campbelltown
NSW, Australia

not all models have all relays !

Attachment:
ED relays under bonnet.JPG
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 4 of 4  [ 53 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4

Who is online

Users browsing this forum: Google Adsense [Bot] and 27 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 19, 2017 10:04 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names