Fordmods Logo

ED FALCON NOT STARTING WHEN ITS A HOT DAY....GRRRRRR 

 

Page 1 of 1 [ 13 posts ] 

 
 Post subject: ED FALCON NOT STARTING WHEN ITS A HOT DAY....GRRRRRR
Posted: Tue Nov 13, 2007 1:44 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 1

Joined: 13th Nov 2007

Location: Melbourne
VIC, Australia

Hello

I'm hoping someone with a bit of a mechanical mind can help me out. My car is a 1994 ED Falcon which has recently had a new fuel pump (2005), the smart lock over ridden (2005) and a new starter motor and distributor (2007) and when it gets a hot day or mildly hot, i could take it for a drive could be 10min - or 30 mins and then when i get back in it wont start. I have to then let it sit for a bit maybe to cool down the engine and it will kick over. I had a theory that if I put on the headlights before kicking it over it may go, this theory was soon squashed on the weekend when it didn't start. I have called the mechanic and told him the story he said possibly the fuel pump, or blocked injector but unless it does it in front of him he doesn't really know. Has anyone had this problem before???? It really is a pain in the a**. I thought when the starter was replaced it may of fixed the problem but now that the weather has started to heat up again its proving that it wasn't anything to do with the starter motor.

HELP me please........

Cheers :?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Nov 13, 2007 2:35 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 48

Posts: 1880

Joined: 22nd Apr 2005

Ride: ED Futura

Location: Seymour
VIC, Australia

try replacing the module on the dizzy
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Nov 13, 2007 2:53 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 61

Posts: 156

Joined: 2nd Nov 2005

Ride: EA Fairmont

Location: Canberra
ACT, Australia

Hi There

I'll start the ball rolling...

When you say it won't start....

DOES IT CRANK AND NOT FIRE ??
Your dizzy is new so hopefully that rules out the TFI module. ( a fairly
common problem especially when hot )
Check / replace your coil - old ones can go faulty when hot.
How olds the lead from the coil to dizzy ??
Check fuel pump relay ( when hot ) - when you switch
the ignition on you should hear a whirring sound
for a second or so.

OR IT WON'T CRANK AT ALL WHEN HOT ??
You've bypassed smartlock so that rules out dry solder joints.
Check the neutral inhibitor switch ( if its an Auto ) - try wiggling between
neutral, drive, reverse, park etc - see if it helps.
Also check starter relay - under or around coolant reservoir ( I think ).

Also make sure all battery connections are clean and secure
and this includes the block earth and either end of the
chassis to block earth.

Good Luck
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Nov 13, 2007 4:35 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 496

Joined: 10th Nov 2004

Gallery: 5 images

Ride: EBII Fairmont Ghia

Location: Warragul
VIC, Australia

I had an issue like this, was the fuel pressure regulator, wouldn't fire after it had been sitting when hot day...
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Nov 13, 2007 5:08 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 3737

Joined: 22nd May 2006

Ride: BF F6 Tornado - #0077

Location: Bendigo
VIC, Australia

yeah, deffinatly sounds fuel related.

check the fuel filter under the left rear. they clog up real easy. esspesially if you run the tank dry once or twice

 

_________________

** For Sale ** http://www.fordmods.com/ford-parts-for-sale-f17/assorted-e-series-parts-t124697.html

F6 Tornado 2006 Build

Is it about sex? The engine in my car? Or a cure for cancer?
No?

Then f**k off

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Nov 13, 2007 5:59 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 34

Posts: 38

Joined: 8th Oct 2007

Ride: 1999 AU Falcon

Location: Hills Area
NSW, Australia

Yeah, i am interested in the reponses here too, cuz i find my car is a bit shaky on startup sometimes on hot days. It always starts, but sometimes it feels like i am on a rollercoaster ride for the first 5-10secs :)

 

_________________

1999 AU Falcon | Liquid Silver | Pacie 4480 | 2.5" Catback | K&N Pod with Custom 3" Intake | 18" Azzurros | Eclipse CD7100, MB Quart RVF216 running off a bridged RF Power T400-4, 2x Soundstream RW-12's in a custom ported box running off a Clarion DPX11500 | CMS Stg2 Cam + Custom Tune (15/9/08)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Nov 13, 2007 6:30 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 673

Joined: 29th Jan 2006

Gallery: 8 images

Ride: BA XR6 Turbo

Location: Canberra
ACT, Australia

I'll put money the FUEL and or IGN relay's behind the driver's head light..

 

_________________

I like boost
http://www.venomexhaustworks.com.au

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Nov 13, 2007 7:00 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 404

Joined: 8th Jun 2006

Location: melbourne
VIC, Australia

I think it sounds like the culprit is the coil if its kicking over.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Nov 13, 2007 7:28 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 673

Joined: 29th Jan 2006

Gallery: 8 images

Ride: BA XR6 Turbo

Location: Canberra
ACT, Australia

Basically you should listen around the engine bay, and hear the relay(s) click "off" at varied durations after stoping the engine.

This was the fault of mine, after I'd been through everything mentioned here.

Replaced coil.. started.. stop engine.. no start
Coil no spark..
Replaced coil and dizzy.. started.. stop engine.. no start
Brdige fuel and ignition relay. start stop start stop start. All the coils used were still fine.

You need to meter the coil and check the hose to the fuel rail. It will prime every time you click it to "on" with the key, IF the fuel relay has turned on.

 

_________________

I like boost
http://www.venomexhaustworks.com.au

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED FALCON NOT STARTING WHEN ITS A HOT DAY....GRRRRRR
Posted: Sun Feb 09, 2014 6:01 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 42

Posts: 6

Joined: 15th Aug 2012

Ride: 1998 EL EX6

Location: melbourne
VIC, Australia

hi there, sorry for bump this up.
I have similar problem for my EL.
it starts perfectly in normal condition. But under 40 degree if I drive and park under the sun for 1 hour, it takes more than 5 seconds to start, or more, very struggling. then I drive it home, cool it down in the garage, it starts very eagerly.
so what is the thoughts?
all the dizzy, leads etc fuel pump relay are very new. ecu relay did not change
fuel pressure regulator not sure the age.
car is 1998 xr6 manual.
thanks for any message.
cheers,
ALex
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED FALCON NOT STARTING WHEN ITS A HOT DAY....GRRRRRR
Posted: Sun Feb 09, 2014 10:43 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 21

Posts: 462

Joined: 24th Jun 2013

Gallery: 3 images

Ride: Ford Fairlane na2

Location: Launceston
TAS, Australia

Ive had the problem for about 2 weeks first thing I did was replace the coil and move it between the airbox and headlight. Then I went for a drive and it happened again I put my foot to the floor cranked it and she started turns outit was a exhaust leak before the o2sensor so it was picking up it was running lean so the cpu was constantly adding more. So if I were you go for a drive turn it off then crank it to make sure it doesnt start if it doesnt start than put your foot to the floor then crank it and if it starts then your problem is either a exhaust leak or a faulty o2 sensor. For the ones of you who dont know th exhaust leak before the o2 sensor or a faulty o2 sensor with the problem I described means it was flooding with fuel.

 

_________________

NA2 fairlane - 3.9 with au headgasket & injectors, ef fans, 2.5" zorst, lowered on selby springs , kenwood head unit and 6 speakers, fusion sub, el ecu & ti chip

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED FALCON NOT STARTING WHEN ITS A HOT DAY....GRRRRRR
Posted: Sun Feb 09, 2014 1:39 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 42

Posts: 6

Joined: 15th Aug 2012

Ride: 1998 EL EX6

Location: melbourne
VIC, Australia

Darcy4524 thanks for your message. I will give it a go and see what happens.
cheers
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED FALCON NOT STARTING WHEN ITS A HOT DAY....GRRRRRR
Posted: Mon Feb 10, 2014 8:42 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 21

Posts: 462

Joined: 24th Jun 2013

Gallery: 3 images

Ride: Ford Fairlane na2

Location: Launceston
TAS, Australia

Not a problem let me know how it goes.

 

_________________

NA2 fairlane - 3.9 with au headgasket & injectors, ef fans, 2.5" zorst, lowered on selby springs , kenwood head unit and 6 speakers, fusion sub, el ecu & ti chip

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 13 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 18, 2017 5:35 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names