Fordmods Logo

Fordmods Advertising

Ed xr6 starting issues 

 

Page 1 of 1 [ 5 posts ] 

 
 Post subject: Ed xr6 starting issues
Posted: Thu Nov 24, 2016 2:04 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 25

Posts: 3

Joined: 24th Nov 2016

Location: Queensland
QLD, Australia

Hi all,

Car is a 94 ed xr6 auto. Recently started misfiring and running rough, replaced the distributor and ignition coil and it solved the problem. Set ignition timing as per workshop manual and car is running well. Only problem is now it struggles to start 50% of the time, motor cranks over good but will not fire. Sometimes it will almost start then stalls. Ive noticed when the car stalls it will sometimes splutter and turn over again on its own momentum. Can take 3-5 goes at cranking engine before it starts, othertimes it starts 1st go. I intially thought that the timing was out, have checked it numourous times adjusting slighlty each time to see if it helps the start up but no sucess. Plugs are new, leads have done about 20ks. Engine runs really well when its going, plenty of power no missfires or pinging. One thing ive noticed is that when it doesnt want to fire giving the accelerator a press usually gets it going. Possibly fuel problem or O2 sensor? Ive had the smartlock problem before, i dont believe this is the problem due to different symptoms.

Any suggestions will be greatly appreciated. Cheers
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Ed xr6 starting issues
Posted: Thu Nov 24, 2016 2:16 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11617

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

Check the throttle body and ISC. They might need a good clean. Check the TPS as well while you're fiddling with the intake and air filter (badly blocked can cause issues).

Will the car start first time after you have driven it? Like going to the shops and on the way home the car starts just fine? Could be fuel delivery issue if the fuel filter is blocked or pump is on its way out.

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Ed xr6 starting issues
Posted: Thu Nov 24, 2016 2:40 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 25

Posts: 3

Joined: 24th Nov 2016

Location: Queensland
QLD, Australia

While replacing the dizzy i did give the throttle body a quick clean out as well as remove and clean the ISC. Will check the TPS when i get a chance.

Hot or cold start doesn't seem to make a difference, has had trouble starting on both occassions. Engine runs wells once its going which has kind of steered me away from fuel issues. I do hear the fuel pump prime once key is on.

This problem did start once the dizzy was replaced. I regretfully went for the non genuine dizzy and ignition coil, could this be half the problem?

Thanks for the reply
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Ed xr6 starting issues
Posted: Thu Nov 24, 2016 5:36 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 2353

Joined: 22nd Jan 2009

Ride: '91 EB Wagoon

Location: Geeelong
VIC, Australia

qwerty12345 wrote:
This problem did start once the dizzy was replaced. I regretfully went for the non genuine dizzy and ignition coil, could this be half the problem?



did you replace the new dizzy drive gear with the one from ya old dizzy?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Ed xr6 starting issues
Posted: Thu Nov 24, 2016 8:28 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 25

Posts: 3

Joined: 24th Nov 2016

Location: Queensland
QLD, Australia

No I did not swap the drive gear as the old dizzy was already aftermarket so no point. I wasn't aware of drive gear stripping issues at the time, I probably will end up throwing a genuine one in there for piece of mind. If there was was not positive drive between the dizzy and cam gears I assume the car wouldn't be running well or at all.

Thanks for the reply
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 5 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 23 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Fri Dec 09, 2016 11:02 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names