Fordmods Logo

ef ecu injector pin outs 

 

Page 4 of 4 [ 54 posts ] Go to page Previous  1, 2, 3, 4

 
Posted: Sat Jun 24, 2006 12:14 am 
Parts Gopher
Offline

Posts: 67

Joined: 5th Mar 2006

Ride: zzzzz

Location: ???
VIC, Australia

ok i checked all the injectors, they all have 12v on one pin when the ignition is on and i connected a test light from the other pin to the battery positive
and the light was pulsing when the engine was cranking, so they seem to be working to me.
i checked the crankshaft angle sensor both wires had 1.5v which is what they suppose to have.

i checked most of the pin outs on the ecu plug and they all seem to be in spec except for pin 94 (power control solenoid) it is suppose to be 12v but it was 7.84 v
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Jun 24, 2006 6:24 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Posts: 2799

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 7 images

Ride: Falcon

Location: Sydney
NSW, Australia

well, if the injectors are pusling, and you have spark, the only thing left is fuel pressure (checked with a fuel pressure guage), and air.

Unless the injectors are rooted, but 6 injectors all rooted, unlikely.

Cheers

 

_________________

;++JustForDimSim++;

Cheap, fast and reliable.. choose 2.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Jun 24, 2006 7:26 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 53

Posts: 5587

Joined: 14th Jan 2005

Gallery: 10 images

Ride: 96 XH/97 EL

Location: South Coast
NSW, Australia

That's what I was thinking too, there's not a lot left to check. If you earth the top right pin of the diagnosis connector, and turn IGN on, the fuel pump will run continuously.
Again, as mentioned, if the injectors were gummed up due to non use, I couldn't see all 6 being like that.
You could try to manually 'fire' an injector/s (by putting 12v across it's terminals) while the pump is running as above with the respective spark plug removed and look/smell for fuel.

 

_________________

96 XH Longreach 'S': LPG, Alarm, 3.23:1 LSD, Cruise, Trip Comp, ABS, Power Windows, Mid Series Dome Lt, Climate Ctrl
97 EL Futura S/W: LPG, Alarm, LED int Lts, Trip Comp, F/Lane Dome Lt, Climate Ctrl, T5 Conversion

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Jun 25, 2006 12:21 am 
Parts Gopher
Offline

Posts: 67

Joined: 5th Mar 2006

Ride: zzzzz

Location: ???
VIC, Australia

yeah i thought it might have been the fuel pressure because im not having much luck finding any other faults.
i checked the specs of the ea fuel pump against what the ef tickford engine needs.
ea fuel pump is suppose to pump 240cc every 10 seconds at idle at 200kpa and the ef engine needs 280cc at 300kpa
so i guess i need to get an ef fuel pump, right???
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Jun 25, 2006 4:37 am 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Posts: 2799

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 7 images

Ride: Falcon

Location: Sydney
NSW, Australia

it should still run with that fuel pump, or atleast try to.

Make sure the fuel lines are the right way around... failing that, use some aerostart or something just to make sure its fuel.


Cheers

 

_________________

;++JustForDimSim++;

Cheap, fast and reliable.. choose 2.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Jun 25, 2006 12:35 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 53

Posts: 5587

Joined: 14th Jan 2005

Gallery: 10 images

Ride: 96 XH/97 EL

Location: South Coast
NSW, Australia

Agree with Justfordima - shouldn't matter which pump at this stage.
You just want to know if the engine kicks over when fuel is introduced, and as I say, you might need to do it manually to prove this.

If that's then a goer, you can then check the fuel system.

 

_________________

96 XH Longreach 'S': LPG, Alarm, 3.23:1 LSD, Cruise, Trip Comp, ABS, Power Windows, Mid Series Dome Lt, Climate Ctrl
97 EL Futura S/W: LPG, Alarm, LED int Lts, Trip Comp, F/Lane Dome Lt, Climate Ctrl, T5 Conversion

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: ef ecu injector pinouts
Posted: Sun Jun 25, 2006 10:51 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 67

Joined: 5th Mar 2006

Ride: zzzzz

Location: ???
VIC, Australia

it worked :D
i earthed the fuel pump and cranked it over and off she went, sounds good too.
i then disconnected the earth wire and it wouldnt start so its definitely the fuel pump.
thanks everyone for your help i really appreciate it
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Jun 25, 2006 10:54 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Posts: 2799

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 7 images

Ride: Falcon

Location: Sydney
NSW, Australia

well in that case its the fuel pump relay Id say, or the wiring for it.


Cheers

 

_________________

;++JustForDimSim++;

Cheap, fast and reliable.. choose 2.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef ecu injector pinouts
Posted: Sun Jun 25, 2006 11:49 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 53

Posts: 5587

Joined: 14th Jan 2005

Gallery: 10 images

Ride: 96 XH/97 EL

Location: South Coast
NSW, Australia

davoeabodykit wrote:
it worked :D
i earthed the fuel pump and cranked it over and off she went, sounds good too.
i then disconnected the earth wire and it wouldnt start so its definitely the fuel pump.
thanks everyone for your help i really appreciate it
What do you exactly mean here ?? Earthed the fuel pump itself, or the diagnosis connector pin ???

 

_________________

96 XH Longreach 'S': LPG, Alarm, 3.23:1 LSD, Cruise, Trip Comp, ABS, Power Windows, Mid Series Dome Lt, Climate Ctrl
97 EL Futura S/W: LPG, Alarm, LED int Lts, Trip Comp, F/Lane Dome Lt, Climate Ctrl, T5 Conversion

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 4 of 4  [ 54 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 30 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 11, 2017 10:50 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names