Fordmods Logo

EF Fairmont hard to start, and running rough for 15 seconds. 

 

Page 1 of 1 [ 5 posts ] 

 
 Post subject: EF Fairmont hard to start, and running rough for 15 seconds.
Posted: Fri May 14, 2010 4:18 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 29

Posts: 69

Joined: 14th Nov 2009

Ride: EL Falcon / XG Panelvan

Hey guys,

Got a EF Fairmont 6 cylinder, starts awhile ago, when I got water in my fuel tank, put 2 litres of metho down the tank, and it worked, car started, put fresh fuel in it, drove it for around 5,000 kms no worries, then a couple of weeks ago the fuel pump died, replaced with new pump and filter, I'm guessing it may of died because the water f**k it? Anyways, went and picked the car up and noticed it took around 10 seconds of cranking before it started, then it ran really rough and blew alot of black smoke for around 15 seconds, then when it cleared it self up it ran fine. Put some fuel additive in it that preserved fuel and removed water from the tank. After that it started better didn't run as rough, after I used the fuel in the tank and topped it up with fresh fuel it started all over again, so I can safely say its not the pump or filter? I was thinking maybe injectors, or fuel reg? It's like its overfuelling on start up.

Sorry for the essay its really f**k annoying me right now haha. Any one got any suggestions?

Thanks
Brad
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF Fairmont hard to start, and running rough for 15 seconds.
Posted: Tue Jun 01, 2010 1:09 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 29

Posts: 69

Joined: 14th Nov 2009

Ride: EL Falcon / XG Panelvan

no one got any idea? rather maybe someone here has had the same issue without me taking it to a mechanic! thanks guys :)
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF Fairmont hard to start, and running rough for 15 seconds.
Posted: Tue Jun 01, 2010 4:43 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 129

Joined: 27th Mar 2010

Gallery: 6 images

Ride: BA MKII XR8 + AUIII XR6

Location: Sydney
NSW, Australia

Coolant temp sensor would control the choke/fuel on startup, when warm the oxy sensor takes over. Try this, also do the usual checks plugs, leads, filters etc for piece of mind.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF Fairmont hard to start, and running rough for 15 seconds.
Posted: Tue Jun 01, 2010 5:50 pm 
QLD Cruise Moderator
Offline

Age: 52

Posts: 407

Joined: 20th Jul 2009

Gallery: 1 images

Ride: EF Ford Falcon Wagon

Location: Atkinsons Dam an hour out of Brisbane
QLD, Australia

Also try dropping the tank and make sure its clean
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF Fairmont hard to start, and running rough for 15 seconds.
Posted: Wed Jun 02, 2010 12:00 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 29

Posts: 69

Joined: 14th Nov 2009

Ride: EL Falcon / XG Panelvan

hmmm it can be difficult to start when the motor is at operating temperture, although I may replace the temp sensor just in case. hmm Tank should be clean got cleaned not that long ago.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 5 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 30 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 9:59 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names